Euroleague: Μάθε να ζεις χωρίς τους… (vids)

Euroleague: Μάθε να ζεις χωρίς τους… (vids)

Κοσμογονικές αλλαγές στις ομάδες της Euroleague. Η φετινή διοργάνωση έχει πολλές ιδιαιτερότητες…

Αναμονή, τέλος! Η Euroleague ξεκινάει (6/10), με τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης να ρίχνονται στη… μάχη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Γηραιάς Ηπείρου και να υπόσχονται θέαμα υψηλού επιπέδου. Μια διοργάνωση, που έχει μάλιστα πάρα πολλές ιδιαιτερότητες, καθώς το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν… κοσμογονικές αλλαγές σε πολλές ομάδες.

Μια από αυτές ήταν φυσικά η αποχώρηση του Γιώργου Πρίντεζη από την ενεργό δράση, με τον θρύλο του Ολυμπιακού να βάζει τέλος στην σπουδαία του καριέρα. Τον ίδιο δρόμο με τον βετεράνο άσο των νταμπλούχων Ελλάδας, ακολούθησε και ο Παούλιους Γιανκούνας.

Διαβάστε επίσης: Ο παίκτης που θα στείλει ξανά τον Ολυμπιακό στο Final Four (vids)

Δύο σπουδαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, οι οποίοι θα λείψουν πολύ από τα παρκέ της Euroleague. Αλλαγές υπήρξαν και στην Φενερμπαχτσέ, με την τούρκικη ομάδα να χάνει τους Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι. Ο Γάλλος γκαρντ επέστρεψε στην πατρίδα του και στη φετινή διοργάνωση θα φοράει τη φανέλα της Βιλερμπάν, ενώ ο Τσέχος θα αγωνίζεται πλέον με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα και υπό τις οδηγίες του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Αντίθετα, οι Τούρκοι στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού απέκτησαν τον Σκότι Ουίλμπεκιν, με Αμερικανό σούπερ σταρ να αποχωρεί από την Μακάμπι Τελ Αβίβ μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο Ισραήλ. Μια ακόμα μεγάλη αλλαγή, με τον 29χρονο γκαρντ να είναι πλέον παίκτης του Δημήτρη Ιτούδη και συμπαίκτης του Νικ Καλάθη. Αλλαγές όμως υπήρξαν και στους πάγκους, με τον Πάμπλο Λάσο να αποχωρεί από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τους πρωταθλητές Ισπανίας να έχουν στο πάγκο τους τον πρώην συνεργάτη του έμπειρου προπονητή, Τσους Ματέο. Μεγάλη αλλαγή έγινε και στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα, με τον Ντέγιαν Ράντονιτς να αφήνει το Βελιγράδι για χάρη του Παναθηναϊκού. Ο 52χρονος είχε καθίσει στον πάγκο του Ερυθρού Αστέρα δύο φορές. Από το 2013-2017 και από το 2020-2022, με τον Μαυροβούνιο τεχνικό να αφήνει το στίγμα του στη σέρβικη ομάδα.

Η απόσυρση του Πρίντεζη

Ενας πραγματικός θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του αθλήματος, αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το περασμένο καλοκαίρι, αφήνοντας τα παρκέ έχοντας κατακτήσει σημαντικούς τίτλους και με σπουδαίες επιτυχίες στο παλμαρέ του.

Δύο Euroleague (2012, 2013), μέλος της κορυφαίας πεντάδας της Euroleague για την δεκαετία 2010-2020. Τέσσερα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα. Ένα Διηπειρωτικό (2013). Είναι μερικά από τα σπουδαία επιτεύγματα του, με τον Γιώργο Πρίντζη να αναδεικνύεται σε θρύλο του Ολυμπιακού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πλέον, θα παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα από την εξέδρα, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι ο νέος αρχηγός των νταμπλούχων Ελλάδας.

Τέλος εποχής για την Ζαλγκίρις

Μετά από 19χρόνια επαγγελματικής καριέρας ο Παούλιους Γιανκούνας αποφάσισε να… κρεμάσει τα παπούτσια. Ο εμβληματικός αρχηγός της Ζαλγκίρις, με την ομάδα από το Κάουνας να αποσύρει τη φανέλα του Λιθουανού σε ένδειξη σεβασμού και ευγνωμοσύνης.

Ο Γιανκούνας σύνδεσε το όνομά του με την Ζαλγκίρις, στην οποία αγωνίστηκε από 2002 έως το 2009 και από το 2010 έως το 2022, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στον σύλλογο. 15 πρωταθλήματα Λιθουανίας, 5 Κύπελλα, μέλος της δεύτερης καλύτερης πεντάδας στην Euroleague για τη σεζόν 2018 ήταν μερικά από τα επιτεύγματά του.

Φενερμπαχτσέ χωρίς Ντε Κολό και Βέσελι

Το περασμένο καλοκαίρι έφερε κοσμογονικές αλλαγές στην Φενερμπαχτσέ, με την τούρκικη ομάδα να προσλαμβάνει τον Δημήτρη Ιτούδη στην τεχνική της ηγεσία.  Μαζί με τον Ιτούδη, στη γειτονική χώρα μετακόμισε και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στην Μπαρτσελόνα. Εκτός από τις αφίξεις, υπήρξαν όμως και αποχωρήσεις και μάλιστα ηχηρές. Οι Νάντο Ντε Κολό και Γιαν Βέσελι αποχώρησαν από την τούρκικη ομάδα, με τον πρώτο να επιστρέφει στην πατρίδα του για την Βιλερμπάν και τον δεύτερο να πηγαίνει στην Μπαρτσελόνα.

Ο Γάλλος έπαιζε στην τούρκικη ομάδα από το 2019 έως το 2022, με τον Νάντο Ντε Κολό να κατακτά ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο, αλλά να γίνεται αμέσως πρωταγωνιστής στον σύλλογο της γειτονικής χώρας. Μαζί με τον Γιαν Βέσελι ήταν το… βαριά χαρτιά της Φενέρ, με τον Τσέχο σέντερ να αποχωρεί επίσης από την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη. Ο έμπειρος άσος αγωνιζόταν στη Φενερμπαχτσέ από το 2014, με τη φανέλα της οποίας κατέκτησε μία φορά την Euroleague (2017), τέσσερις φορές το πρωτάθλημα, τρία φορές το Κύπελλο, ενώ αναδείχθηκε Euroleague MVP το 2019.

«Μπαμ» με Ουίλμπεκιν

Η Φενερμπαχτσέ έχασε δύο σπουδαίες μονάδες, αλλά ενισχύθηκε με την απόκτηση του Σκότι Ουίλμπεκιν. Ο 29χρονος έφυγε από την Μακάμπι μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στο Τελ Αβίβ, με τον Αμερικανό γκαρντ να κατακτά μεταξύ άλλων τρεις φορές το πρωτάθλημα στο Ισραήλ. Ηταν το σήμα – κατατεθέν τα τελευταία χρόνια της Μακάμπι, με την «ομάδα του λαού» να μπαίνει σε μια νέα εποχή, ψάχνοντας τον επόμενο αστέρα της.

Η μετακίνηση του Ράντονιτς

Σημαντικές αλλαγές υπήρξαν και στους πάγκους, με μια από αυτές να είναι του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Μαυροβούνιος τεχνικός έφυγε από το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα και μετακόμισε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό. Ο Ράντονιτς έκανε σπουδαία δουλειά στη σέρβικη ομάδα, με την οποία συνεργάστηκε δύο φορές.

Από το 2013-2017 και από το 2020 έως το 2022, βάζοντας φαρδιά – πλατιά τη σφραγίδα του στον σύλλογο του Βελιγραδίου. Πέντε πρωταθλήματα, πέντε Κύπελλα, πέντε Αδριατικές Λίγκες, δύο φορές κορυφαίος προπονητής στην Αδριατική Λίγκα, ήταν μερικά από τα επιτεύγματά του. Πλέον, βρίσκεται στην Ελλάδα και θα δουλεύει για την… αναγέννηση του Παναθηναϊκού.

Ρεάλ χωρίς Λάσο

Δύο Euroleague (2015, 2018), έξι πρωταθλήματα Ισπανίας, έξι Κύπελλα Ισπανίας, έξι Super Cup Ισπανίας, πέντε φορές κορυφαίος προπονητής στην ACB. Δύο φορές κορυφαίος τεχνικός στην Euroleague. Μερικές από τις επιτυχίες του Πάμπλο Λάσο ως προπονητής της Ρεάλ, με τον 54χρονο τεχνικό να αποχωρεί από τον πάγκο των Μαδριλένων μετά από 11 χρόνια!

Ο λόγος της αποχώρησης του πολύπειρου προπονητή από την τεχνική ηγεσία της ισπανικής ομάδας ήταν η περιπέτεια υγείας που πέρασε το περασμένο καλοκαίρι, με τις δύο πλευρές να παίρνουν διαζύγιο και τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Τσους Ματέο, να βρίσκεται πλέον στο τιμόνι των πρωταθλητών Ισπανίας. Ο Πάμπλο Λάσο αποχώρησε από την αγαπημένη του Ρεάλ, αφήνοντας ωστόσο μια τεράστια κληρονομιά. Αλλωστε είναι ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην Ευρώπη.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ