Αναντολού Εφές: Έτοιμη για μεγάλη «μάχη» στην Πόλη

Αναντολού Εφές: Έτοιμη για μεγάλη «μάχη» στην Πόλη

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την Αναντολού Έφες στην Πόλη, σε ένα ματς που θα πρέπει να δουλέψει πάρα πολύ σκληρά για να πάρει τη νίκη.

Μπαίνουμε στην 11η αγωνιστική της Euroleague και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται να δώσει ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια της σεζόν. Η Αναντολού Έφες (5-5 ρεκόρ, 7η) περιμένει στην Πόλη τους Ερυθρόλευκους (19:30) για μια μάχη… γιγάντων που αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι Ερυθρόλευκοι συνεχίζουν την πολύ καλή τους πορεία όντας στη δεύτερη θέση, ενώ οι Τούρκοι ακολουθούν πιστά το… πλάνο των προηγούμενων ετών που τους θέλει να μην ανεβάζουν ακόμα στροφές, περιμένοντας να μπουν στην τελική ευθεία της διοργάνωσης. Τακτική που τους έχει χαρίσει δύο σερί τίτλους.

 

Γιώργος Μπαρτζώκας και Εργκίν Αταμάν θα δώσουν τον δικό τους αγώνα στην άκρη των πάγκων, για να μπορέσει ο καθένας να εξασφαλίσει τη νίκη για την ομάδα του. Δύο εξαιρετικοί προπονητές που με τις παρεμβάσεις τους μπορούν να αλλάξουν μέσα σε λίγα λεπτά την πορεία μιας αναμέτρησης.

To10.gr σας παρουσιάζει την αντίπαλο των Πειραιωτών. Που υπερτερεί, που υστερεί και τι θα πρέπει να κάνουν οι νταμπλούχοι Ελλάδος για να φύγουν με ένα μεγάλο διπλό από την αγαπημένη τους Πόλη.

Το… ρολάρισμα στην επίθεση, η κακή δημιουργία και τα επιθετικά ριμπάουντ

Το φετινό ρόστερ της Αναντολού Έφες διαθέτει αρκετά καλούς σκόρερ όπως ο Βασίλιε Μίτσιτς, ο Γουίλ Κλάιμπερν και ο Σέιν Λάρκιν. Κι αν οι δύο πρώτοι έχουν δείξει τι μπορούν να κάνουν σε αυτές τις 10 αγωνιστικές, ο τελευταίος λόγω ενός προβλήματος τραυματισμού ακόμα δεν έχει πάρει χρόνο συμμετοχής. Οι Τούρκοι παρόλα αυτά διαθέτουν μια αρκετά καλή επίθεση σκοράροντας 83,6 πόντους μ.ο (6η) ή αλλιώς 117,8 ανά 100 κατοχές (5η), δείχνοντας πως τα καταφέρνουν καλά και χωρίς τον Αμερικανό γκαρντ.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία η Έφες το… χάνει λίγο. Οι παίκτες του Αταμάν αρέσκονται να στηρίζονται στο επιθετικό τους ταλέντο και να φτιάχνουν καταστάσεις κυρίως για τον εαυτό τους και όχι για τους άλλους. Είναι χαρακτηριστικό πως δίνουν κατά μέσο όρο 14,6 ασίστ. Ωστόσο, αυτό γίνεται ακόμα χειρότερο όταν δούμε το ποσοστό των επιθέσεων που καταλήγουν σε τελική πάσα, το οποίο είναι μόλις στο 49,8% (18η). Το θετικό σε όλο αυτό έχει να κάνει με τα λάθη. Καθώς οι Τούρκοι κάνουν μόλις 11,2 μ.ο (17η), ή αλλιώς μόλις το 15,8% των επιθέσεων καταλήγει στα χέρια αντιπάλου.

Τα ριμπάουντ είναι μια μικρή πληγή για την Έφες αφού κατεβάζει το 70,7% των διαθέσιμων αμυντικών (11η), ενώ στα επιθετικά οι παίκτες του Αταμάν θέλουν μπόλικη δουλειά μιας και παίρνουν μόλις το 24,3% από τα διαθέσιμα (17η).

Η καλή άμυνα της Έφες με την κακή πίεση στην μπάλα

Οι δις πρωταθλητές Ευρώπης διαθέτουν μια αρκετά καλή άμυνα, αφού δέχονται κατά μέσο όρο 80 πόντους (8η) ή 112 ανά 100 κατοχές (9η). Δείχνοντας παράλληλα και καλό πρόσωπο στην περιφερειακή άμυνα όσον αφορά το τρίποντο.

Το μεγάλο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η όχι και τόσο αποτελεσματική πίεση πάνω στην μπάλα. Οι Τούρκοι επιτρέπουν το 60,4% των αντίπαλων επιθέσεων (7η) να καταλήγει σε τελική πάσα (18 ασίστ μ.ο). Επίσης, είναι η χειρότερη ομάδα στη λίγκα στο να οδηγεί τον αντίπαλο σε λάθη. Μιας και μόλις το 15,3% των επιθέσεων που δέχεται καταλήγουν στα δικά της χέρια.

Τα… βαριά χαρτιά του Αταμάν

Οι παίκτες που μπορεί να βασιστεί πάνω τους ο Εργκίν Αταμάν είναι λίγο-πολύ γνωστοί. Ο ένας εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης τις τρεις τελευταίες σεζόν, Βασίλιε Μίτσιτς, μετρά 18,2 πόντους και 6,4 τελικές πάσες (το 26,5% των επιθέσεών του είναι ασίστ), ενώ το Τrue Shooting% του (η μεταβλητή που μετρά την αποτελεσματικότητα όλων των σουτ που παίρνει, μαζί με βολές) είναι στο πολύ καλό 59,7%.

Σταθερή αξία είναι και ο Γουίλ Κλάιμπερν. Ο Αμερικανός δεν έχει πιάσει ακόμα τα στάνταρ που είχε στην ΤΣΣΚΑ, όμως σε αρκετές περιπτώσεις έχει αποδείξει πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Πρώτος σκόρερ της Έφες με 20,4 πόντους και 6,5 ριμπάουντ, ενώ το 27,4% των επιθέσεων της ομάδας του περνούν από τα χέρια του (Usage Rating).

Μεγάλη προσοχή θέλει ο Ροντρίγκ Μπομπουά των 8,6 πόντων, ενώ από την γραμμή των ψηλών ξεχωρίζουν οι Αμάτ Εμπαγέ (8,4 πόντοι, 3,6 ριμπάουντ),  Άντε Ζίζιτς (6,2 πόντοι, 3,7 ριμπάουντ) και Τιμπόρ Πλάις (6,6 πόντοι, 3 ριμπάουντ, με 44% τρίποντο από την κορυφή σε 9 συνολικά προσπάθειες φέτος).

Εν κατακλείδι λοιπόν, ο Ολυμπιακός θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την κακή άμυνα πάνω στην μπάλα από την Έφες. Κάτι που θα του δώσει τη δυνατότητα να πασάρει αρκετά και να προκαλέσει ανισορροπία, ενώ θα έχει ευκαιρία να μειώσει τα λάθη του. Επιπλέον, με τον έλεγχο των αμυντικών του ριμπάουντ δεν θα έχει τον φόβο για ανανέωση των αντίπαλων επιθέσεων. Τέλος, οι παίκτες που θα πρέπει να δώσει βάρος αμυντικά είναι γνωστοί και θα χρειαστούν τεράστια προσοχή όντας μία μεγάλη πρόκληση για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους συνεργάτες του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ