Ολυμπιακός: Η ιστορική φετινή επίδοση στην Ευρωλίγκα φέρνει στην επιφάνεια το… μυστικό του (pic)

Ολυμπιακός: Η ιστορική φετινή επίδοση στην Ευρωλίγκα φέρνει στην επιφάνεια το… μυστικό του (pic)

Ο Ολυμπιακός γράφει Ιστορία στην Ευρωλίγκα με τον πιο απλό τρόπο: πασάροντας τη μπάλα.

Σε μια ακόμη αντίστροφη μέτρηση ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι νταμπλούχοι που από το βράδυ της Δευτέρας ουσιαστικά εξασφάλισαν νωρίς-νωρίς τη πρώτη θέση της κανονικής περιόδου στο ελληνικό πρωτάθλημα και που πλέον έχουν όλη την άνεση να αφιερωθούν στην Ευρωλίγκα. Η Βιρτους κατηφορίζει την Παρασκευή στο ΣΕΦ, σε ένα από τα ματς που το «πρέπει» φαντάζει τεράστιο: Για την 8η νίκη σε 12 ματς. Για την παραμονή στο μονοπάτι που εξασφαλίζει την ασφαλή διαδρομή στα πλει-οφ.

Συζητιέται αρκετά αυτές τις ημέρες ο Ολυμπιακός Γιώργου Μπαρτζώκα. Και για τον τρόπο που έχασε τα δύο τελευταία εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα με τη Μακάμπι. Και την Εφές, και για την μέτρια απόδοση στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Και για το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι φετινές μεταγραφές, παρότι αφορούν σε παίκτες έμπειρους στο υψηλότερο επίπεδο, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και κατ επέκταση δεν έχουν επιτρέψει στο τεχνικό τιμ να «ανοίξει» το rotation.

Διαβάστε επίσης: Ο Τύπος της Ισπανίας στήνει στον τοίχο Ενρίκε και παίκτες: «Παγκόσμια αποτυχία, μας πέφτει πολύ το Μουντιάλ» (pics)

Αν ισχύουν όλα τα παραπάνω; Προφανώς. Ισχύει όμως και κάτι που αν μη τι άλλο θα πρέπει να κάνουν τους Ερυθρόλευκους να καμαρώνουν και το κοινό τους να «ασχοληθεί» ουσιαστικά με αυτό μιας και επί της ουσίας φαντάζει ως το «μυστικό» της φετινής αγωνιστικής version: Ο τρόπος που πασάρει τη μπάλα. Η δημιουργία μέσα από τις ασίστ και η σχέση ασίστ-λάθος που οι προπονητές λατρεύουν διαβάζοντας την στατιστική. Και εκεί ο φετινός Ολυμπιακός… δίνει ρέστα.

Έπειτα από 11 αγωνιστικές οι Ερυθρόλευκοι διατηρούν την τρίτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης με μέσο όρο 21.27 ασίστ ανά παιχνίδι απειλώντας το αδιανόητο 21.47 της Ρεάλ Μαδρίτης που κρατά από την περίοδο 2014-15. Με την ευκαιρία; Εκείνη τη χρονιά κατέκτησε την Ευρωλίγκα, επικρατώντας στον τελικό του Ολυμπιακού. Εκείνη τη χρονιά (2014-15) η ΤΣΣΚΑ Μόσχας μοίραζε 20.8 ασίστ ανά παιχνίδι που μέχρι εδώ ήταν η υπ αριθμόν 2 επίδοση στην ιστορία της διοργάνωσης.

Αυτό που κάνει λοιπόν φέτος ο Ολυμπιακός ως εδώ είναι από μόνο του σπουδαίο. Και ας μην του έχει προσφέρει ακόμη το Νο 2 στη σχετική κατάταξη. Γιατί; Διότι σαν τρελή πασάρει τη μπάλα και η Άλμπα Βερολίνου που μετρά 21.45 ασίστ ανά παιχνίδι. Υπάρχει βεβαίως μια τεράστια διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες. Ο Ολυμπιακός δίνει 21.27 ασίστ ανά ματς για 12 λάθη, όταν οι Γερμανοί έχουν 21.45 για 15.18 λάθη. Ο Ολυμπιακός δηλαδή έχει 1.77 ασίστ για 1 λάθος, ενώ η Άλμπα 1.41 ασίστ για κάθε λάθος. Η φανταστική Ρεάλ Μαδρίτης της σεζόν 2014-15 είχε 21.47 ασίστ για 9.53 λάθη ανά ματς άρα το εξωφρενικό 2.25 ασίστ για κάθε λάθος της.

Σε αυτόν τον συσχετισμό, ασίστ-λάθος το 1.77 του Ολυμπιακού είναι η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην ιστορία της Ευρωλίγκα. Και αυτό προφανώς εξηγεί πολλά για την φετινή πορεία και για ένα ρόστερ που ακόμη δεν έχει βγει από την ασφάλεια των 7-8 παικτών.

Απαραίτητη σημείωση: Σε αυτό τον συσχετισμό ασίστ-λάθος κρίθηκε και το ντέρμπι της Δευτέρας. Ο Ολυμπιακός είχε 20 ασίστ για 10 λάθη σε ματς που δεν ξεπέρασε τους 70 πόντους και χαρακτηρίστηκε από τις καλές άμυνας, όταν ο Παναθηναϊκός είχε 13 ασίστ για 17 λάθη.

Εννοείτε πως μιλώντας πάντα για την Ευρωλίγκα, ο Κώστας Σλούκας προσφέρει την μερίδα του λέοντος στην κατηγορία ασίστ έχοντας ως εδώ κατά μέσο όρο 6.8 (για 2 λάθη) ανά ματς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγάλη καριέρα του στη διοργάνωση ο Έλληνας γκαρντ έχει μέσο όρο 4.2 ασίστ ανά παιχνίδι, όταν στα δυόμιση χρόνια που έχει επιστρέψει στον Πειραιά ο μέσος όρος του έχει ανέβει στις 5.76 ασίστ ανά παιχνίδι. Προφανώς και φέτος… ξεσαλώνει στη σχετική κατηγορία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ