Οι Έλληνες των ρεκόρ (vids)

Οι Έλληνες των ρεκόρ (vids)

Οι δύο βασικοί πυλώνες της Εθνικής, Νικ Καλάθης και Κώστας Σλούκας μοίρασαν συνολικά 27 ασίστ και το 10.gr καταπιάνεται με αυτό το ρεκόρ και αναλύει.

Τα τελευταία χρόνια, κυρίως την τελευταία οκταετία, οι επιδόσεις των Ελλήνων παικτών στα παρκέ, ολοένα κι ανεβαίνουν. Παρά το γεγονός, ότι σε εθνικό επίπεδο δεν έχουν καταφέρει πολλά, δηλαδή να κατακτήσουν κάποιο μετάλλιο, σε συλλογικό επίπεδο τα πηγαίνουν περίφημα.

Το γιατί και το πώς δεν έχουν καταφέρει να δουν το χρώμα κάποιου μεταλλίου με τη φανέλα της Γαλανόλευκης, είναι άλλο θέμα, το οποίο δεν θα το αναλύσουμε μέσα από αυτό το κείμενο. Εδώ δεν είναι καθαρά αγωνιστικοί οι παράγοντες. Παρότι το μπάσκετ της Ελλάδας είναι πιο σκεπτόμενο και οι Έλληνες παίκτες έχουν την ικανότητα να διαβάζουν το παιχνίδι του αντιπάλου.

Ικανότητα, που τη δείχνουν και την έδειξαν σε κάθε αναμέτρηση στην Ευρωλίγκα. Πρώτα το έκανε ο Νικ Καλάθης. Ο -ίσως- αυτή τη στιγμή «σταρ» της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24άωρο και το έκανε και ο Κώστας Σλούκας. Ήτοι, δύο από τους πιο βασικούς πυλώνες της Εθνικής.

Ο ένας, άνθισε μπασκετικά μέσα στο διάστημα αυτής της οκταετίας. Με τρεις ευρωπαϊκούς τίτλους στην πλάτη, οι δυο «back to back», ο Κώστας Σλούκας έδειξε το πόσο ώριμος είναι και κατά πόσο μια ομάδα μπορεί να στηριχτεί εξ ολοκλήρου πάνω του. Η περσινή χρονιά ήταν ένα στοίχημα για εκείνον, που το κέρδισε, με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας.

Κατά τη φετινή, απλά περπατάει στις δάφνες που έστησε από την περασμένη σεζόν. Τι έκανε; Πήρε από το χεράκι τη Φενερμπαχτσέ και την οδήγησε σε ακόμα μια νίκη, αυτή τη φορά, κόντρα στη Μπασκόνια, για τα πλέι οφ της Euroleague. Οι 11 ασίστ, που μοίρασε, αποτελούν προσωπικό ρεκόρ κι εχτές (18/04) το ισοφάρισε.

Από την άλλη μεριά και ο δεύτερος άνθισε μπασκετικά στο διάστημα αυτής της οκταετίας, με τη διαφορά, ότι το άστρο του άρχισε να λάμπει στο ξεκίνημα αυτής. Τι έκανε; Απλά για ακόμα ένα παιχνίδι έδειξε το πόσο ικανός είναι να διαβάζει και να χαλάει το παιχνίδι του αντιπάλου.

Ο Νικ Καλάθης, στο «πάρτι» του Παναθηναϊκού επί της Ρεάλ, για το Game 1 των πλέι οφ της Euroleague, έκανε ρεκόρ καριέρας στις ασίστ, «σερβίροντας» ούτε λίγο, ούτε πολύ 16 ασίστ.

Πέραν του ότι βρίσκεται στην κορυφή στη σχετική λίστα κατά την εφετινή σεζόν, ο γκαρντ του Παναθηναϊκού έγινε και ο πρώτος Έλληνας με το υψηλότερο ρεκόρ, καθώς το βράδυ της 27ης Νοεμβρίου του 2016, κόντρα στη Μπασκόνια, ο Βασίλης Σπανούλης είχε μοιράσει 15. Άρα μιλάμε για 27 ασίστ σε λιγότερο από ένα 24άωρο. Αν βάλουμε και τις 9 ασίστ του «Kill Bill», στο παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις, που έχει αποχωρήσει από την Εθνική, κάνουμε λόγο για 36 ασίστ. Ασύλληπτο νούμερο!

Το υψηλότερο ρεκόρ σε ασίστ, ωστόσο, σε ένα παιχνίδι, ανήκει σε έναν άλλο Βαλκάνιο. Στον 27χρονο Σέρβο γκαρντ του Ερυθρού Αστέρα, Στέφαν Γιόβιτς, ο οποίος τη σεζόν 2015-16 και πιο συγκεκριμένα στις 12 Νοεμβρίου του 2015, με αντίπαλο τη Μπάγερν Μονάχου, είχε μοιράσει 19 ασίστ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Μάρκους Ουίλιαμς. Ο Αμερικανός γκαρντ ένα χρόνο νωρίτερα, είχε δώσει 17 τελικές πάσες (21 Νοεμβρίου 2014, με Γαλατασαράι), φορώντας και αυτός τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα.

Αναλυτικά οι κορυφαίες επιδόσεις:
1. Στέφαν Γιόβιτς 19
2. Μάρκους Ουίλιαμς 17
3. Νικ Καλάθης 16
4. Βασίλης Σπανούλης 15
5. Τόμας Ερτέλ 15
Λίγο πιο κάτω ακολουθεί ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 14, ενώ ο Κώστας Σλούκας με 11 ασίστ.

Από εκεί και πέρα, ο κορυφαίος πασέρ όλων των εποχών στην ιστορία της Ευρωλίγκας, μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 1255 ασίστ. Ωστόσο, το ρεκόρ του «3D» έμελλε να μην μείνει για πολλά χρόνια στην κορυφή, καθώς ήρθε ο Βασίλης Σπανούλης και τα σάρωσε όλα, καταφέρνοντας παράλληλα, να σπάσει και αυτό το ιστορικό ρεκόρ.

Πιο συγκεκριμένα, στο παιχνίδι της 29ης αγωνιστικής της Regular Season της Euroleague, κόντρα στην Μάλαγα (είχαν ηττηθεί σε εκείνη την αναμέτρηση οι Πειραιώτες, 87-85) ο «Kill Bill» ξεπέρασε τον άλλοτε αρχηγό του Παναθηναϊκού και τούτη τη χρονική στιγμή μετρά 1275 ασίστ.

Όπως βλέπετε το ελληνικό στοιχείο, όσον αφορά τις ασίστ, είναι αρκετά έντονο. Ωστόσο, αυτό δεν υφίσταται μόνο στην Ευρωλίγκα, αλλά και σε άλλες διοργανώσεις. Τι εννοούμε; Θα σας εξηγήσουμε αμέσως.

Στις 11 Νοεμβρίου του 1990 ο Νίκος Γκάλης στην αναμέτρηση του Άρη με την SAAB Uudenkaupungin Urheilijat (140-91), «σέρβιρε» 23 ασίστ στους συμπαίκτες, δημιουργώντας ένα τρομερό ρεκόρ για τους Ευρωπαϊκούς αγώνες. Αυτό σημαίνει, πως το συγκεκριμένο επίτευγμα είναι το κορυφαίο όλων των εποχών, είτε πρόκειται για διοργάνωση της FIBA είτε της Euroleague.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ