Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 76-67

Φενέρμπαχτσε – Ζαλγκίρις 76-67

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε θα διεκδικήσει την Κυριακή στον τελικό της Ευρωλίγκας το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο, καθώς λύγισε την αντίσταση της Ζαλγκίρις με 76-67. Η Φενέρ είχε τον Ντίξον σε απίστευτη βραδιά, να κάνει «όργια» σε όλη την 4η περίοδο «σκοτώνοντας» τους Λιθουανούς και να χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που θα […]

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε θα διεκδικήσει την Κυριακή στον τελικό της Ευρωλίγκας το δεύτερο συνεχόμενο τρόπαιο, καθώς λύγισε την αντίσταση της Ζαλγκίρις με 76-67. Η Φενέρ είχε τον Ντίξον σε απίστευτη βραδιά, να κάνει «όργια» σε όλη την 4η περίοδο «σκοτώνοντας» τους Λιθουανούς και να χαρίζει την πρόκριση στην ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που θα διεκδικήσει το 10ο τρόπαιο του Πρωταθλητή Ευρώπης στην καριέρα του!

Οι Τούρκοι ήταν συνολικά καλύτεροι σε όλο το ματς, είχαν την υπεροχή και με εξαίρεση ένα διάστημα στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν εκείνοι που δικαιούνταν τη νίκη. Είχαν την εμπειρία, την ποιότητα και τις προσωπικότητες στο τέλος για να αρπάξουν τη νίκη.

Οι Λιθουανοί επηρεάστηκαν από το άγχος της πρώτης φοράς, ήταν νευρικοί, δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα κορμιά των αντιπάλων τους. Παρόλα αυτά όμως πλησίασαν στο τέλος, αλλά εκεί δεν ήταν πνευματικά έτοιμοι για τη μεγάλη ανατροπή, κάνοντας το ένα λάθος πίσω από το άλλο.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν πολύ κακό με τις δυο ομάδες τρομερά άστοχες, νευρικές, με άσχημα ποσοστά και χωρίς ρυθμό.

Δυο τρίποντα του Ντατόμε έδωσαν προβάδισμα στη Φενέρμπαχτσε η οποία προηγήθηκε στο 10’ με 19-13, ενώ οι Τούρκοι είχαν 5/12 δίποντα και οι Λιθουανοί 3/10!

Οι Τούρκοι ήταν περισσότερο διαβασμένοι στην άμυνά τους όμως, είχαν καλύτερες αποστάσεις στην επίθεσή τους και κρατούσαν τον έλεγχο των ριμπάουντ με τον Βέσελι. Ο Ντατόμε μάλιστα ήταν παραγωγικός στην επίθεση και αποτελούσε το «σημείο αναφοράς» για τη Φενέρμπαχτσε που προηγήθηκε με 32-21 στο 15’.

Την ίδια στιγμή η Ζαλγκίρις δεν μπορούσε να εκδηλώσει σωστά τις επιθέσεις της με τους παίκτες της να κάνουν λάθος πάσες και να δέχονται αιφνιδιασμούς από τους αντιπάλους τους.

Ο Γιασικεβίτσιους άλλαξε την επίθεσή του με τους περιφερειακούς να αναλαμβάνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και την πεντάδα του να είναι πιο κινητική. Ετσι οι Λιθουανοί με τον Ντέιβις να… ταλαιπωρεί τους ψηλούς των Τούρκων, άρχισαν να βελτιώνουν την εικόνα τους, να «ροκανίζουν» τη διαφορά και να ολοκληρώνουν το πρώτο μέρος μειώνοντας σε 39-33.

Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Τούρκοι ανέβασαν ακόμα περισσότερο την απόδοσή τους με τον Ντίξον και τον Ουοναμέικερ και τον Σλούκα να δίνουν λύσεις και προηγήθηκαν με 50-44 στο 24’ έχοντας το μεγάλο προβάδισμα στην αναμέτρηση.

Κι όμως οι Λιθουανοί ήταν «σκληρό καρύδι». Αλλαξαν την άμυνά τους πιέζοντας το χειριστή της μπάλας και βρήκαν ελεύθερα σουτ από την περιφέρεια. Ετσι μείωσαν σε 54-52 στο 31’ κάνοντας ξανά ντέρμπι το παιχνίδι με τους Ντέιβις και Πάνγκος να είναι ασταμάτητοι.

Η Φενέρ είχε φυσικά λύσεις και ποιότητα για να αντιδράσει. Με τον Ντίξον να ευστοχεί σε τρίποντα βρήκε τον τρόπο να ξεφύγει από τη… γωνία και προηγήθηκε με 62-52 στο 33’.

Στο 38’ ο Ντίξον έδωσε ανάσα στη Φενέρ κάνοντας το 71-63 και στο σημείο εκείνο οι Λιθουανοί… έσπασαν. Σε τρεις διαδοχικές επιθέσεις τους έκαναν ισάριθμα λάθη χάνοντας τεράστια ευκαιρία να απαντήσουν στους Τούρκους, οι οποίοι με τον Ντίξον στα 40’’ προηγήθηκαν με 73-66, ενώ μετά το τάιμ άουτ έκαναν πάλι λάθος οι παίκτες του Γιασικεβίτσιους αδυνατώντας να περάσουν τη μπάλα στο παρκέ κάνοντας παράβαση 5 δευτερολέπτων. Ο Σλούκας με τρίποντο έκανε το 76-66 με τη Φενέρ να παίρνει τη νίκη και την πρόκριση στον τελικό με 76-67.

Πριν λήξει το ματς ο Γιασικεβίτσιους έσπευσε να συγχαρεί τον μέντορά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς για τη νίκη του. Μάλιστα οι δυο άνδρες αγκαλιασμένοι άρχισαν να μιλάνε για μερικά δευτερόλεπτα σε ένα από τα πλέον συγκινητικά ενσταντανέ του ημιτελικού…

Από την τουρκική ομάδα οι Ντίξον (19π. με 5/5διπ, 3/6τριπ), Ντατόμε (16π.), Σλούκας (14π.) και Ουοναμέικερ (9π.) ήταν οι καλύτεροι.

Για τους μαχητικούς Λιθουανούς, που είχαν όμως 20 λάθη, προσπάθησαν οι Πάνγκος (16 π., 5λθ, 4 ας), Ντέιβις (12π., 11ριμπ) και Ουάιτ (10π.)

Τα δεκάλεπτα: 19-13, 39-33, 54-50, 76-67

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ