Φάκελος Ολυμπιακός: Η τοπ άμυνα, ο ίδιος τρόπος που… άλλαξε και οι πεντάδες που ξεχώρισαν

Φάκελος Ολυμπιακός: Η τοπ άμυνα, ο ίδιος τρόπος που… άλλαξε και οι πεντάδες που ξεχώρισαν

Πώς τα πήγε ο Ολυμπιακός στην κανονική περίοδο της Euroleague; Τι έγραψε σε επίθεση, άμυνα και ποιες πεντάδες έκαναν τη διαφορά για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

O Ολυμπιακός ανταμώνει απόψε στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα ξέροντας πως αν και εφόσον προκύψει νέο ραντεβού στην Ευρωλίγκα θα ειναι μόνο στον τελικό. Και αν στο πρωτάθλημα ακόμη και αν νικήσουν απόψε τον «αιώνιο» αντίπαλο η πρωτιά δεν ειναι στα χέρια τους, στην Ευρωλίγκα παρά το μειονέκτημα έδρας τα πάντα εξαρτώνται από τον ίδιο. Η κανονική περίοδος της Euroleague είναι πλέον παρελθόν και ο Ολυμπιακός, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε, τερμάτισε στην 5η θέση με ρεκόρ 22-12 και θα αντιμετωπίσει την Μπαρτσελόνα στα πλέι οφ για μια θέση στο Final Four.

Οι Ερυθρόλευκοι έχασαν δύο σημαντικά γρανάζια (Βεζένκοφ, Σλούκας) για την επίθεσή τους το προηγούμενο καλοκαίρι. Όμως ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν προετοιμασμένος. Συνέχισε να στηρίζεται στην άμυνα. Η διαφορά ήταν πως οι παίκτες του δεν σκόραραν με την ίδια ευχέρεια, παρόλα αυτά κράτησε τον ίδιο τρόπο. Την μπάλα να περνά από πολλά χέρια και να φτάνει στην καλύτερη δυνατή επιλογή για καλάθι.

Τί έκαναν όμως οι Πειραιώτες σε αυτές τις 34 αγωνιστικές; Πώς τα πήγαν επιθετικά; Πώς αμυντικά; Τί συνέβη στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες; Και τέλος, ποιες ήταν οι καθοριστικές πεντάδες της ομάδας; Το10.gr έχει τις απαντήσεις.

Το οξύμωρο με την επίθεση και ο ίδιος τρόπος

Η επίθεση του Ολυμπιακού είχε σηκώσει πολλή κουβέντα στο μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν. Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να μην είχαν την ίδια… φλόγα, αλλά ήταν αποτελεσματικοί. Σημείωναν 116 πόντους ανά 100 κατοχές, την 7η καλύτερη επίδοση. Είχαν 59,1 Τrue Shooting% (η τιμή που μετρά την αποδοτικότητα όλων των σουτ μαζί με τις βολές) που ήταν το 6ο καλύτερο και 55,8 eFG% (η τιμή που μετρά το τρίποντο 0,5 φορές περισσότερο από το κοινό FG που το μετρά ίδια με το δίποντο) που ήταν το 5ο καλύτερο. Βασικό σε αυτό, πως οι Πειραιώτες είχαν τον μικρότερο αριθμό κατοχών στη Euroleague με μόλις 67,3 ανά ματς.

Στα επιθετικά ριμπάουντ ο Ολυμπιακός έμεινε χαμηλά αφού εξασφάλιζε μόνο το 29,5% των διαθέσιμων (16ο καλύτερο). Το βασικό στοιχείο πάντως στο μπροστά μέρος του παρκέ ήταν η κίνηση της μπάλας. Ο τρόπος του Μπαρτζώκα. Συγκεκριμένα, το 68,2% των καλαθιών των Ερυθρόλευκων προερχόταν από ασίστ, κάτι που τους κατατάσσει πρώτους στην σχετική λίστα. Επιπλέον και τα λάθη ήταν χαμηλά, αφού μόλις το 16,7% (4ο καλύτερο) των επιθέσεων κατέληξε σε χέρια αντιπάλου. Παράλληλα, η αναλογία ασίστ/λαθών (διαίρεση) ήταν στο 1,7, δεύτερη καλύτερη επίδοση.

Πόντοι υπέρ ανά 100 κατοχές

Ασίστ ανά 100 κατοχές

Η σταθερά της άμυνας

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας φροντίζει να το τονίζει με κάθε ευκαιρία. Το Α και το Ω είναι η άμυνα και ο Ολυμπιακός το πρεσβεύει στον μέγιστο βαθμό. Οι Πειραιώτες είχαν την 3η καλύτερη άμυνα της Euroleague με 110,4 πόντους ανά 100 κατοχές. Το eFG% των αντιπάλων ήταν στο 53,3 (5η χειρότερη επίδοση για τους αντιπάλους) και το True Shooting% ήταν στο επίσης χαμηλό 57,1 (4η χειρότερη επίδοση). Τώρα, παρότι στα τελευταία παιχνίδια οι Ερυθρόλευκοι είχαν προβλήματα με τα αμυντικά ριμπάουντ, σε όλη τη σεζόν καθάριζαν το 70,3% των διαθέσιμων (5ο καλύτερο).

Όσον αφορά τις ασίστ, ο Ολυμπιακός δεχόταν το 61,4% των καλαθιών του από τελική πάσα (9η επίδοση), ενώ ήταν η τρίτη ομάδα σε λάθη αντιπάλου, αφού 18,5% των επιθέσεων κατέληγε ξανά στα χέρια των παικτών του Μπαρτζώκα. Τέλος, οι παίκτες των άλλων συλλόγων έπαιρναν μόλις 29,7% των διαθέσιμων επιθετικών ριμπάουντ, κάτι που δίνει στους Πειραιώτες την 5η καλύτερη επίδοση.

Πόντοι κατά ανά 100 κατοχές

Οι… αγαπημένες πεντάδες του Μπαρτζώκα

O Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε τις λιγότερες αλλαγές από κάθε άλλον προπονητή στη φετινή Euroleague. Ο Έλληνας τεχνικός είχε βρει τα σχήματα που θεωρούσε ότι ταιριάζουν μεταξύ τους. Όσο φυσικά του το επέτρεπαν και οι τραυματισμοί που ήταν συχνοί και σε διαφορετικούς παίκτες.

Η… αγαπημένη πεντάδα του πολύπειρου κόουτς ήταν (χωρίς έκπληξη) οι: Γουόκαπ, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ, οι πέντε δηλαδή που ξεκινούσαν συνήθως τα ματς. Μαζί πέρασαν περίπου 300 λεπτά στο παρκέ (297 για την ακρίβεια) και 960 κατοχές. Το Net Rating τους (το +/- των πόντων υπέρ και κατά ανά 100 κατοχές) ήταν στο +6,4, ενώ το True Shooting% ήταν στο 63,4 και το eFG% στο 61,2. Καθόλου άσχημα.

Η δεύτερη πιο χρησιμοποιημένη πεντάδα ήταν ουσιαστικά ίδια, με τη διαφορά πως στο «5» ήταν ο Μιλουτίνοφ και όχι ο Φαλ. Σε εκείνη την περίπτωση σε 76,4 λεπτά και 250 κατοχές, το Net Rating τους ήταν στο +4,8. Τρίτη πεντάδα ήταν οι: Γκος, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Φαλ με 31,5 λεπτά σε 104 κατοχές και Net Rating το απίστευτο +53,8! Τέταρτη ήταν οι: Γκος, Κάνααν, Παπανικολάου, Πίτερς, Μιλουτίνοφ και πέμπτη οι: Γουόκαπ, Κάνααν, Μπραζντέικις, Πίτερς, Ράιτ.

Τέλος όσον αφορά τις clutch καταστάσεις (ισοπαλία ή προβάδισμα έως 5 πόντους/πίσω στο σκορ έως 5 πόντους/παράταση) ο Μπαρτζώκας προτιμούσε περισσότερο τους: Γουόκαπ, Γκος, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου, Φαλ με 9,2 λεπτά σε 37 κατοχές και +39,4 Net Rating. Δεύτεροι ήταν οι: Γουόκαπ, Γκος, Κάνααν, Πίτερς, Μιλουτίνοφ με 7 λεπτά σε 26 κατοχές και το αδιανόητο +76,9 Net Rating! Τρίτοι ήταν οι: Γουόκαπ, Κάνααν, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Φαλ με 6,8 λεπτά σε 26 κατοχές και -6,3 Net Rating.

Πηγή στατιστικών: 3stepsbasket.com

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ