Παναθηναϊκός: Γνωστά προβλήματα, άγνωστες (για την ώρα) λύσεις

Παναθηναϊκός: Γνωστά προβλήματα, άγνωστες (για την ώρα) λύσεις

Η ανάλυση του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού με τη Ζαλγκίρις, για την 4η αγωνιστική της Ευρωλίγκας.

Στην θεωρία η πρώτη τετράδα αγώνων του Παναθηναϊκού στην φετινή Ευρωλίγκα, προσφερόταν για ένα σχετικά ξεκούραστο 4-0. Τουλάχιστον αυτήν την εντύπωση σχημάτισαν οι περισσότεροι όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της διοργάνωσης. Κανένας αντίπαλος δεν είχε στα χαρτιά την δυναμικότητα για να τον απειλήσει. Η πραγματικότητα βέβαια αποδείχτηκε πολύ γρήγορα ολότελα διαφορετική. Η Ελληνική ομάδα μετράει ήδη δύο επώδυνες ήττες – κατά την ταπεινή μου γνώμη το αποτέλεσμα στο Μόναχο συνιστά αποτυχία για το Τριφύλλι, παρά τον αστερίσκο του εκτός έδρας.

Τέλος πάντων ας μην συζητάμε άλλο για το παρελθόν. Έχουμε να ασχοληθούμε με πολύ πιο σοβαρά ζητήματα. Όπως για παράδειγμα, με τον θρίαμβο της Zalgiris την Παρασκευή το βράδυ στην Αθήνα. Πολλά πράγματα πήγαν στραβά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Οι Λιθουανοί  εμφανίστηκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι και εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο κάποιες συγκεκριμένες αγωνιστικές αδυναμίες των Πρασίνων. Οι αδυναμίες αυτές φυσικά δεν είναι καινούριες – ο Jasikevicious δεν ανακάλυψε τον τροχό. Για πρώτη όμως φορά μια ομάδα τις διέγνωσε τόσο καθαρά και κυρίως, τις χτύπησε αλύπητα από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό του παιχνιδιού, δείχνοντας έτσι το δρόμο στους επόμενους. Ο Javi Pascual φαίνεται ότι έχει μπροστά του ένα μικρό μπασκετικό Γολγοθά.

Άμυνα στο Post – rebound

Όλο το βράδυ οι παίκτες της Zalgiris πόσταραν ανελέητα τους προσωπικούς τους αντιπάλους, προξενώντας ένα σωρό προβλήματα στα πράσινα μετόπισθεν. Δεν είναι μόνο οι πόντοι που πέτυχαν ή τα κερδισμένα φάουλ. Η ψυχολογική φθορά και η σωματική κούραση που προκαλεί στους μπασκετμπολίστες μία αναμέτρηση που πηγαίνει στις επαφές, έπαιξαν τον δικό τους καθοριστικό ρόλο στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης. Στο παρακάτω βίντεο (από το κανάλι Baskethead) προσέξτε τις αντιδράσεις του Jasikevicious – χειροκροτεί ακόμα και όταν η μπάλα δεν καταλήγει στο καλάθι.

Επιπλέον η παρέα του Pascual έχασε για πολλοστή φορά την μάχη των αιθέρων και μάλιστα με αρκετή διαφορά (32-46 υπέρ της Zalgiris). Τα box out μοιάζουν συνολικά να μην δουλεύουν σωστά, ενώ η frontcourt του συλλόγου αδυνατεί συστηματικά να ανταγωνιστεί βαρύτερους ή πιο αθλητικούς αντιπάλους.

Τρίποντο

Η pack style άμυνα που εφάρμοσε η Zalgiris, είχε ως στόχο να θωρακίσει το ζωγραφιστό και ταυτόχρονα να απενεργοποιήσει την νούμερο ένα επιθετική έκφραση του Παναθηναϊκού: το κεντρικό pick n roll με τον Καλάθη ως χειριστή. Αν παρακολουθήσετε ξανά τον αγώνα, προσέξτε πως σε κάθε επίθεση των Πρασίνων τέσσερις Λιθουανοί βρίσκονται μονίμως τοποθετημένοι στα όρια του ζωγραφιστού, αδιαφορώντας εντελώς για το τρίποντο. Είναι μια high risk/ high reward τακτική – αν έμπαιναν 2-3 παραπάνω ελεύθερα σουτ, τότε σήμερα θα κουβεντιάζαμε σε τελείως διαφορετική βάση. Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω πλάνο φαντάζει λογικό από στατιστικής πλευράς.

Το τριφύλλι στρογγυλοκάθεται στον πάτο της κατάταξης που αφορά το σουτ τριών πόντων. Όπως καταλαβαίνεται είναι κομματάκι δύσκολο να παίξεις pick n roll, χωρίς πρώτα να έχεις εξασφαλίσει την δημιουργία κατάλληλων χώρων στο γήπεδο.

Ας κλείσουμε με δυο απαραίτητες παρατηρήσεις.

Το πρόβλημα στο περιφερειακό σουτ αρχίζει να αποκτά τρομακτικές διαστάσεις για τον σύλλογο. Κανείς από τους πλάγιους παίκτες – πλην του ευπαθούς Lojeski – δεν φημίζεται για τις περιφερειακές του επιδόσεις, ενώ ο Langford αποτελεί τον ορισμό του streaky shooter. Μου φαίνεται απίστευτο πως εν έτη 2018,συζητάμε για την έλλειψη ικανών σουτέρ στο ρόστερ μια ομάδας που φιλοδοξεί να συμμετέχει στο F4. Το ζήτημα βέβαια είναι αρκετά πιο πολύπλοκο από ότι δείχνει. Θα ασχοληθούμε μαζί του σε μελλοντικό κείμενο.

Το κοινό σημείο στα τέσσερα παιχνίδια του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα, είναι η αδυναμία της τριάδας Lasme/Gist/Thomas να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στα αμυντικά της καθήκοντα. Οι αντίπαλοι ψηλοί  μοιάζουν ώρες ώρες να κάνουν κυριολεκτικά ότι θέλουν. Θα μπορέσει το δίδυμο Παπαγιάννης/Μήτογλου να προσφέρει κάποιες αξιόλογες εναλλακτικές λύσεις; Να ένα καλό ερώτημα για το υπόλοιπο της σεζόν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ