Ανάλυση: Στο «μικροσκόπιο» το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φενέρ (vids)

Ανάλυση: Στο «μικροσκόπιο» το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Φενέρ (vids)

Μερικές χρήσιμες παρατηρήσεις για τους Ερυθρόλευκους και την εμφάνισή τους στο ματς με την τουρκική ομάδα για την Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια επί 40 λεπτά την πανάκριβη και κραταιά Φενέρ στο ΣΕΦ, όμως δυστυχώς δεν κατόρθωσε να την αποτελειώσει. Το αποτέλεσμα του αγώνα σίγουρα αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα – αν μη τι άλλο οι Ερυθρόλευκοι έχουν αποδείξει πολλές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, ότι μπορούν να επιβληθούν κόντρα στα οικονομικά μεγαθήρια του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το κυρίαρχο συναίσθημα που νομίζω ότι αναδύεται από την συγκεκριμένη αναμέτρηση, είναι αυτό της σύγχυσης. Ούτε προβληματισμός, ούτε ανησυχία. Όχι τουλάχιστον ακόμα. Σύγχυση για ορισμένες επιλογές του David Blatt, οι οποίες δεν φάνηκε να αποδίδουν τα αναμενόμενα.

Χρειάζεται βέβαια μεγάλη προσοχή. Κρίνουμε αποκλειστικά εκ του αποτελέσματος, οπλισμένοι δηλαδή με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης. Ενδεχομένως η παρουσία του Σπανούλη στα τελευταία λεπτά να μην οδηγούσε τους Πειραιώτες στην πολυπόθητη νίκη. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίσουμε με βεβαιότητα – παρόλα αυτά η άποψη που περιγράφει μια δυνητική αύξηση των πιθανοτήτων νίκης με την συμμετοχή του αρχηγού στην καταληκτική επίθεση, είναι κατά την γνώμη μου αρκετά κοντά στην αλήθεια. Άλλωστε ο συγκεκριμένος αθλητής, συνηθίζει εδώ και πολλά χρόνια να κρίνει ολομόναχος παιχνίδια που βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Όπως όμως έχουμε ξαναπεί η μεροληψία της ύστερης γνώσης είναι πάντοτε ένας κακός σύμβουλος. Σκεφτείτε λίγο και μια εναλλακτική εκδοχή τρόπου σκέψης.

Προσωπικά θεωρώ ότι – παρά την αύξηση των πιθανοτήτων – η επιλογή του coach ήταν σωστή. Ο Blatt σχεδιάζει μακροπρόθεσμα, με άξονα την επόμενη μέρα. Προσπαθεί δηλαδή να αποφύγει την μεροληψία του παρόντος. Εκτιμά σωστά ότι ένα νικηφόρο σουτ από τον Goss θα ενισχύσει καθοριστικά την αυτοπεποίθηση του και θα ευεργετήσει συνολικά περισσότερο τον Ολυμπιακό, ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Μπροστά στο εν λόγω προσδοκώμενο κέρδος, η απλή επικράτηση επί των Τούρκων μπαίνει ιεραρχικά σε δεύτερη μοίρα. Εξάλλου βρισκόμαστε ακόμα σχετικά νωρίς στην σεζόν – υπάρχει χρόνος για να διορθωθούν οποιεσδήποτε ανορθογραφίες.

Τι είδαμε επιθετικά

Για να περάσουμε σιγά σιγά στην ανάλυση, ο αγώνας κρίθηκε ουσιαστικά στο τέλος – καθώς οι δύο ομάδες συμβάδιζαν για αρκετή ώρα στο σκορ – από το σπουδαίο τρίποντο του Κώστα Σλούκα και ένα εξαιρετικά αμφισβητήσιμο φάουλ, που το έδωσε το δικαίωμα για τρεις βολές. Οι Πειραιώτες έτρεξαν με αρκετή επιτυχία στο ανοιχτό γήπεδο και ευτύχησαν να έχουν σε τρομερή βραδιά το δίδυμο Παπανικολάου/Goss.

Η φοβερή πάσα μισού γηπέδου του Milutinov, αποτελεί ακόμα ένα σημάδι της αδιάκοπης και σταθερής εξέλιξης του. Ο Σέρβος Center έχει βελτιωθεί αισθητά από το ξεκίνημα στης σεζόν, στα κομμάτια της πάσας και της γρήγορης απόφασης. Μεγάλη υπόθεση.

Οι Milutinov και Toupane έχουν αρχίσει στα τελευταία παιχνίδια να συνεργάζονται ολοένα και συχνότερα, αποκτώντας έτσι μια ενδιαφέρουσα χημεία μεταξύ τους. Στο επόμενο στιγμιότυπο γινόμαστε μάρτυρες της μπασκετικής ευφυΐας που διακρίνει τον Βασίλη Σπανούλη. Το δυναμικό Hedge Out του Duverioglou δείχνει αρχικά να σταματά την ροή της επίθεσης  – η εκπληκτική όμως πάσα του Σπανούλη στον αμαρκάριστο Toupane στην γωνία, κυριολεκτικά ξελασπώνει την ομάδα του.

Ξανά πρωταγωνιστής ο Nikola – ξανά σε ρόλο δημιουργού. Το εξαιρετικό curl του Παπανικολάου γύρω από το screen του Σπανούλη, οδηγεί σε ένα εύκολο lay up.

Τα προβλήματα στην άμυνα

Σε γενικές γραμμές οι Ερυθρόλευκοι αντιμετώπισαν μια σειρά από ζητήματα στα μετόπισθεν, τα οποία αφορούσαν συνήθως καθυστερημένες ή λάθος περιστροφές. Η Fener – με κύριο χειριστή τον Σλούκα – κυκλοφορούσε την μπάλα στην περιφέρεια, χτυπώντας αρκετές φορές στην καρδιά της κόκκινης άμυνας.

Ο David Blatt σίγουρα δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος με τις επιδόσεις τω αθλητών του στον εν λόγω τομέα. Παρατηρείστε τις χαρακτηριστικές αντιδράσεις του, στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι Baskethead.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ