Η στατιστική απεικόνιση του pick n roll (pics+vid)

Η στατιστική απεικόνιση του pick n roll (pics+vid)

Οι επιδόσεις του Ολυμπιακού και η φοβερή αποτελεσματικότητα της Εφές.

Κάθε φορά που παρακολουθούμε οποιοδήποτε αγώνα μπάσκετ, θα αναγκαστούμε αργά ή γρήγορα να συζητήσουμε για το περίφημο pick n roll.

Ποιος αμύνεται καλύτερα; Ποιος σκοράρει περισσότερους πόντους; Οι ερωτήσεις μας είναι απολύτως λογικές. Το εν λόγω play μοιάζει εδώ και αρκετά χρόνια ως η κυρίαρχη επιθετική έκφραση των αθλητικών οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι απομόνωσης στο Post. Υπό αυτό το πρίσμα, η Ευρωλίγκα δημοσίευσε πριν από μερικές ημέρες μια ανάλυση σχετικά με την αποδοτικότητα των Ευρωπαϊκών συλλόγων στην συγκεκριμένη δράση. Ας δούμε μαζί, κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν διαβάζοντας το κείμενο.

Καταρχάς καλό θα είναι να ορίσουμε το δείγμα που θα εξετάσουμε. Στην παραπάνω φωτογραφία απεικονίζεται η συχνότητα με την οποία οι ομάδες χρησιμοποιούν το pick n roll. Παρατηρούμε πως η τάση είναι αυξητική – φέτος το 28,4% των κατοχών, καταναλώνονται από τον χειριστή ή τον ψηλό που ρολάρει προς το καλάθι, με την μέση παραγωγή πόντων να ισούται με 1,03 πόντους ανά κατοχή. Επιπλέον στο 14,1% των κατοχών σκοράρει κάποιος τρίτος παίκτης (πχ ένας σουτέρ), ο οποίος δεν εμπλέκεται άμεσα στην κεντρική δράση. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι η εκτέλεση του αποτελεί παράγωγο της.

Για παράδειγμα εδώ ο Goss δεν αναλαμβάνει ούτε τον ρόλο του χειριστή, ούτε εκείνο του roll man. Το τρίποντο του όμως παράχθηκε σαφώς με την βοήθεια του pick n roll.

Η επιτυχία της Εφές, εδράζεται μεταξύ άλλων στην τρομερή αποτελεσματικότητα των περιφερειακών της. Σύμφωνα με τον πίνακα, τρέχει την εν λόγω δράση στο 17,4% των κατοχών της και σκοράρει 0,99 πόντους ανά κατοχή. Πιο ειδικά η τριάδα Micic/Beaubois/Simmon ευθύνεται για το 18% εξ’ αυτών (δηλαδή των συνολικών κατοχών του συλλόγου) και πετυχαίνει 1,05 πόντους ανά κατοχή – ένα νούμερο μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της διοργάνωσης.

Τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης και οι περιπτώσεις της Armani και της Gran Canaria. Οι Ιταλοί βασίζονται περισσότερο από κάθε άλλον σε έναν και μοναδικό μπασκετμπολίστα – ο Mike James καταναλώνει το 55% των pick n roll κατοχών τους, ένας αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της Ευρωλίγκας. Από την άλλη οι Ισπανοί υποπίπτουν σε πάρα πολλά λάθη (22% των κατοχών), όμως ευτυχώς κατορθώνουν να χρυσώσουν το χάπι με τις συχνές επισκέψεις τους στην γραμμή των ελεύθερων βολών (16%).

Τέλος ας περάσουμε στους roll men. Σε γενικές γραμμές οι ψηλοί της Γηραιάς Ηπείρου πετυχαίνουν 1,17 πόντους ανά pick n roll κατοχή. Ο Nikola Milutinov αποτελεί τον δεύτερο πιο αποτελεσματικό Center της Ευρωλίγκας σε τέτοιου είδους καταστάσεις, εξαιτίας της τεχνικής και του μεγέθους που τον διακρίνει. Ο Zach LeDay τα καταφέρνει επίσης περίφημα – κατά συνέπεια ο Ολυμπιακός στρογγυλοκάθεται στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης. Κανείς δεν προσεγγίζει την αποδοτικότητα της frontcourt του. (1,33 πόντοι ανά κατοχή).

Από εκεί και πέρα, αρκετά ψηλά εμφανίζεται και το δίδυμο Dunston/Pleiss της Εφές (1,31 πόντοι ανά κατοχή). Συνδυάζοντας τα ευρήματα των δύο τελευταίων πινάκων, μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι Τούρκοι φαντάζουν μέχρι στιγμής, ως η καλύτερη και πιο ισορροπημένη pick n roll ομάδα της διοργάνωσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ