Από «ομάδα του λαού», την έκανε ομάδα του… Σφαιρόπουλου!

Από «ομάδα του λαού», την έκανε ομάδα του… Σφαιρόπουλου!

Απο «τελειωμένη», η Μακάμπι μπήκε για τα καλά σε τροχιά πρόκρισης στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, μετά την τεράστια νίκη της μέσα στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ. Η καθοριστική συμβολή του Γιάννη Σφαιρόπουλου στη «μεταμόρφωση» των Ισραηλινών που πλέον είναι σε θέση να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη μάχη για την είσοδο στην 8άδα.

Μπορεί να ήρθε στη Μακάμπι μεσούσης της περιόδου, μπορεί η ομάδα να μη χτίστηκε από τον ίδιο (αλλά τον προκάτοχό του Νέβεν Σπάχια), μπορεί να έχει να αντιμετωπίσει το φανατικό και άκρως απαιτητικό κοινό της Μακάμπι, ωστόσο είναι στο σωστό δρόμο για να κερδίσει το μεγάλο στοίχημα!

Ο λόγος φυσικά για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ο οποίος σιγα σιγά συμμαζεύει την κατάσταση στο «τεράστιο καράβι» που λέγεται «ομάδα του λαού», κάτι που φάνηκε περίτρανα από τη «βόμβα» των Ισραηλινών στη Μόσχα επί της ΤΣΣΚΑ.

Επί ημερών Σπάχια και με την κάκιστη εικόνα που παρουσίαζε ακόμη και στο εύκολο πρωτάθλημα του Ισραήλ η Μακάμπι κάτι τέτοιο θα ήταν απίθανο.

Ο Ελληνας τεχνικός όμως που ανέλαβε το συγκρότημα του Τελ Αβίβ από την 8η αγωνιστική της Ευρωλίγκας κατάφερε σιγά σιγά να το αναμορφώσει. Πήρε μια… αμερικάνικη ομάδα που απλά έτρεχε στο γήπεδο παίζοντας μπάσκετ «αλάνας» και παιχνίδι με το παιχνίδι άρχισε να μοιράζει ρόλους και φτιάχνει το χαρακτήρα της.

Ετσι εστω κι αν η ομάδα ήταν στημένη για τελείως διαφορετικό στυλ μπάσκετ από ότι θέλει να παίζει ο Σφαιρόπουλος, κατάφερε να τη φέρει στα…. νερά του. Το υλικό που έχει στα χέρια του μπορεί να μην είναι σούπερ, όμως σίγουρα δεν ήταν και τόσο κακό όσο το πρόσωπο που παρουσίαζαν οι Ισραηλινοί. Κι αυτό καθώς ήταν ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχαν διακριτοί ρόλοι και ψυχολογία.

Πρώτα από όλα ο λάτρης της άμυνας Σφαιρόπουλος έφτιαξε τη λειτουργία στα «μετόπισθεν», καθώς προηγουμένως η Μακάμπι ήταν μια από τις χειρότερες της διοργάνωσης. Πλέον έχει σκληρύνει αισθητά στην άμυνα και αυτό την έχει αλλάξει επίπεδο.

Εππλόν οι Ισραηλινοί έμαθαν να παίζουν καλά και στο σετ παιχνίδι, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται καλύτερα οι σκόρερ Ουίλμπεκιν και Ο’ Μπράιαντ των οποίων το έργο είναι σαφώς πιο εύκολο σε σχέση με πρότινος.

Συν τοις άλλοις, ο Τάιους που δεν είναι και ο πιο ποιοτικός ψηλός στο πρωτάθλημα έχει χρησιμοποιηθεί σωστότερα μέσα από τα κατάλληλα συστήματα και είναι πιο αποτελεσματικός επιθετικά. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους Κέιν, Καλοϊάρο και Μπλακ αλλά και για τους περισσότερους παίκτες γενικότερα στους οποίους ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού έχει βρει ρόλους

Ειδική αναφορά πρέπει να κάνουμε στον «πιτσιρικά» Γιοβέλ Ζούσμαν. Πρόκειται για έναν δίμετρο 20χρονο γκαρντ τον οποίο ο «Σφαιρό» πιστεύει πολύ. Αρκεί να πούμε οτι στη Μόσχα  τον άφησε στο παρκέ για περίπου 28 λεπτά στα οποία ο νεαρός είχε 15 πόντους (χωρίς να χάσει σουτ) έξι ριμπάουντ , 1 ασίστ και 2 κλεψίματα!

Και μπορεί η Μακάμπι να ηττήθηκε στα δύο πρώτα ματς με Εφές και Φενέρμπαχτσε, ωστόσο από την οριακή ήττα (με 70-74 στο Τελ Αβίβ) από την πανίσχυρη ομάδα του Ομπράντοβιτς, είχε φανεί πως το νερό είχε αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι.

Ετσι ο τραγικός απολογισμός 1-6 που υπήρχε επί Σπάχια στην Ευρωλίγκα, μετατράπηκε -μετά και το σπουδαίο αποτέλεσμα επί της ΤΣΣΚΑ- στο ελπιδοφόρο 7-11. Συνεπώς επί ημερών Σφαιρόπουλου, μιλάμε για έξι νίκες στα επόμενα 11 ματς , μεταξύ των οποίων πολύ σημαντικές όπως αυτή επί της Χίμκι, της Αρμάνι και τώρα των Ρώσων.

Συνεπώς  από εκεί που μιλούσαμε για μια καταστροφική χρονιά, η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2014 βρίσκεται πλέον σε «τροχιά» 8άδας αλλάζοντας τα δεδομένα στη μάχη της πρόκρισης στα πλέι οφ. Και αυτό ξεκάθαρα είναι έργο του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ