Ο coach Bullet μεταμορφώνει την Maccabi (vids)

Ο coach Bullet μεταμορφώνει την Maccabi (vids)

Η μεγάλη νίκη των Ισραηλινών απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και οι αλλαγές που έφερε ο κόουτς Σφαιρόπουλος στην ομάδα της Maccabi.

Είναι πάντοτε ιδιαίτερα δύσκολο για οποιονδήποτε προπονητή, να αναλαμβάνει μια ομάδα στη μέση της σεζόν. Ανεξαρτήτως των ικανοτήτων του, η εξίσωση περιέχει υπερβολικά πολλές άγνωστες μεταβλητές. Καταρχάς η αλλαγή στην τεχνική ηγεσία συνήθως αποτελεί απλώς την κορυφή του παγόβουνου – αντιπροσωπεύει το παράγωγο μιας βαθειά αγωνιστικής κρίσης, που οδηγεί σε αποτελέσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της διοίκησης. Κατά συνέπεια ο καινούριος coach εισέρχεται εξαρχής σε ένα εκρηκτικό περιβάλλον, με το σύλλογο να έχει ενδεχομένως εκτροχιαστεί από τους στόχους που τέθηκαν στην αρχή της χρονιάς. Επιπλέον το ρόστερ δεν έχει σχεδιαστεί από τον ίδιο και πιθανώς, αδυνατεί να υπηρετήσει τις ιδέες και την φιλοσοφία του για το άθλημα. Τέλος δεν έχει την πολυτέλεια να ρίξει το βάρος στις προπονήσεις, εξαιτίας των συνεχόμενων υποχρεώσεων. Εξάλλου η προετοιμασία λαμβάνει χώρα το καλοκαίρι.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος γνωρίζει φυσικά αυτές τις παραμέτρους πολύ καλύτερα από εμάς. Παρόλα αυτά συμφώνησε τον Νοέμβριο να καθίσει στον ηλεκτρικό πάγκο των Ισραηλινών, εκτιμώντας ότι τα προσδοκώμενα κέρδη από την συνεργασία τους θα ξεπεράσουν δυνητικά το υψηλό ρίσκο της συγκεκριμένης απόφασης. Δύο περίπου μήνες μετά φαίνεται πως κερδίζει το στοίχημα, καθώς έχει καταφέρει να μετατρέψει την Maccabi  σε ένα σκληροτράχηλο σύνολο που παρουσιάζεται επιτέλους ανταγωνιστικό στα παιχνίδια της Ευρωλίγκας. Οι έξι νίκες στις τελευταίες έντεκα αναμετρήσεις, σε συνδυασμό με την σταδιακή αναρρίχηση του οργανισμού στην όγδοη θέση της αμυντικής κατάταξης (πλέον δέχονται 100,3 πόντους ανά 100 κατοχές), φαντάζουν αναμφίβολα ως ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.

Πριν από λίγες μέρες μάλιστα κατόρθωσε να επικρατήσει εκτός έδρας κόντρα στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την σταθερή ανοδική πορεία του εγχειρήματος. Επί των ημερών του, η Maccabi έχει εγκαταλείψει το άναρχο μπάσκετ που την χαρακτήριζε από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν – καταναλώνει περισσότερη ενέργεια στα μετόπισθεν, ενώ ακολουθεί συγκεκριμένες αρχές στην επίθεση της. Η νίκη απέναντι στους Ρώσους βασίστηκε στην λεπτομερειακή επιλογή των σουτ, μια διαδικασία η οποία ανέκαθεν αποτελούσε βασικό άξονα του μπάσκετ που πρεσβεύει ο Έλληνας coach.

Οι φιλοξενούμενοι χτύπησαν ανελέητα τα δυναμικά Hedge out των αντιπάλων, με τον χειριστή να προσπαθεί διαρκώς να επιτεθεί κάθετα στην καρδιά του ζωγραφιστού πριν αναδιαταχθούν τα μαρκαρίσματα.

https://streamable.com/xhkm6

 

Το pick n roll εκτελέστηκε σχεδόν τέλεια, προσφέροντας κρίσιμους πόντους που αποδείχτηκαν πολύτιμοι στην οικονομία του αγώνα.

https://streamable.com/kuexf

 

Το χαμηλό Post χρησιμοποιήθηκε ταυτόχρονα ως πηγή σκοραρίσματος αλλά και δημιουργίας, αναγκάζοντας την ΤΣΣΚΑ  σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με την κατεύθυνση της άμυνας της. Οι παγίδες στο Post ενεργοποίησαν την κυκλοφορία της μπάλας στην περιφέρεια των Ισραηλινών, συντελώντας στην παραγωγή πολλών ελεύθερων μακρινών σουτ (τα περισσότερα δυστυχώς ήταν άστοχα).

https://streamable.com/rwwzh

 

Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα το εκπληκτικό 74,5% στα δίποντα (35/47). Η Maccabi απέδρασε από την Μόσχα με ένα τεράστιας σημασίας διπλό, βάζοντας κυριολεκτικά φωτιά στον βαθμολογικό πίνακα. Σοβαρότητα, πειθαρχία, προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο – τρία αδιαπραγμάτευτα στοιχεία για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο. Επόμενη στάση, τα playoffs της διοργάνωσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ