Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μέσα από το μικροσκόπιο του Στέφανου Δέδα

Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μέσα από το μικροσκόπιο του Στέφανου Δέδα

Ζητήσαμε από τον Στέφανο Δέδα να αξιολογήσει τον νέο παίκτη του Ολυμπιακού, τον οποίο γνωρίζει καλά από το τουρκικό πρωτάθλημα.

Από τη στιγμή που γράψαμε -εδώ στο 10.gr- το όνομα του Σακίλ ΜακΚίσικ, το youtube είχε την τιμητική του. Αρκετοί μπήκαν και τον είδαν σε δράση, προσπάθησαν να διαμορφώσουν εικόνα, μέσα από τα στιγμιότυπα των αγώνων, αλλά ποτέ από βιντεάκια δεν μπορείς να έχεις σωστή αντίληψη. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τον Στέφανο Δέδα να μας βοηθήσει. Ο κόουτς της Χαποέλ Χολόν, τον γνωρίζει καλά, από την κοινή τους θητεία στο τουρκικό πρωτάθλημα.

«Τον εκτιμώ ατομικά και τον εκτιμώ ιδιαίτερα, γι’ αυτό και κάθε χρόνο του κάναμε πρόταση. Βεβαίως, άλλο να είσαι στην Γκαζιαντέπ κι άλλο στον Ολυμπιακό» ήταν οι πρώτες κουβέντες του κ. Δέδα, ο οποίος είναι ο καταλληλότερος να μας μιλήσει για τον νέο παίκτη της «ερυθρόλευκης» ομάδας, καθώς και καλά τον ξέρει, αλλά και τα του Ολυμπιακού γνωρίζει, μιας κι ο αδερφός του Γιώργος ήταν στο τεχνικό επιτελείο της ομάδας, επί Μπλατ και Κεμζούρα. Μπορεί να… κολλήσει και να «δέσει» στο λιμάνι;

«Είναι περισσότερο «3» και λιγότερο «2», για να μην πλω ότι είναι κατά συνθήκη στο 2άρι. Δύναμή του είναι το ανοιχτό γήπεδο. Είναι πάρα πολύ καλός στον αιφνιδιασμό, όχι κουβαλώντας την μπάλα, αλλά τρέχοντας στα φτερά». Αυτό ήταν το πρώτο σημείο που επέμεινε ο κ. Δέδας. «Θέλει πλέι μέικερ να κατεβάζει την μπάλα και να του τη… σπάσει στα πλάγια».

Είναι πρώτα απ’ όλα ντράιβερ

ΟΚ, αντιληφθήκαμε πως μπορεί να δημιουργήσει σκορ στον αιφνιδιασμό, αλλά τα… μεγάλα ματς κρίνονται συνήθως στο «5 εναντίον 5». Εκεί πώς ανταποκρίνεται; «Το ντράιβ είναι η πρώτη επιλογή του και δεύτερη επιλογή είναι το σουτ. Θα έλεγα ότι σε ποσοστό είναι 70-30 ντράιβερ. Θέλει να πάει στο καλάθι, γιατί ξέρει ότι μπορεί να το κάνει αξιόπιστα, γιατί είναι πολύ καλός σε αυτόν τον τομέα».

Στις εικόνες που έχουμε, δεν χάνει ευκαιρία να σουτάρει από μακρινή απόσταση. «Ναι, αλλά να ξέρετε ότι το σουτ το παίρνει, γιατί του το δίνει η άμυνα. Είναι καλός σουτέρ, αλλά κυρίως γνωρίζει καλά τα δυνατά του στοιχεία. Αν κολλήσει ο αμυντικός πάνω του, έχει τη δυνατότητα να τον περάσει με μια ντρίμπλα και να κάνει αυτό που του αρέσει: το ντράιβ. Η άμυνα προσαρμόζεται, ο αντίπαλος του δίνει λίγο χώρο για να μην τον χάσει, αλλά ταυτόχρονα του δίνει ξεκάθαρα το σουτ κι ο ΜακΚίσικ δεν διστάζει».

Μία ντρίμπλα, όχι παραπάνω

Ο Στέφανος Δέδας εξηγεί κι αυτό που λένε οι αριθμοί, που συνοδεύουν τον Σακίλ. «Τα νούμερά του στο σουτ δεν είναι αντιπροσωπευτικά της ικανότητάς του. Λόγω μεγάλου χρόνου συμμετοχής, είναι λογικό να πέφτουν οι μέσοι όροι του. Δεν έχει το pull up (σουτ μετά από ντρίμπλα), γι’ αυτό όταν βγαίνει από τα σκριν προτιμά να σουτάρει. Είναι παίκτης που μετά την πρώτη ντρίμπλα πρέπει να σουτάρει. Αν βάλει την μπάλα στο παρκέ κι αρχίσει τις ντρίμπλες -επειδή δεν έχει ενδιάμεσο σουτ στο παιχνίδι του- είναι προβλέψιμος. Ο ΜακΚίσικ κάνει καλά τρία πράγματα στην επίθεση: Αιφνιδιασμό, ντράιβ και spot up σουτ».

Εκτός παρκέ

Για να τον ζητά κάθε χρόνο, ο κ. Δέδας τον έχει… ψάξει κι εκτός γηπέδου. «Έπαιζε στην Γκαζιαντέπ πριν πάω εγώ και τον ήξεραν. Είναι πολύ καλός χαρακτήρας, δεν έχει δημιουργήσει θέματα. Είναι ήσυχος, δεν θα ακουστεί τίποτα κακό γι’ αυτόν. Είναι από τα παιδιά που δεν θα σε προβληματίσουν ποτέ».

Άμυνα και ρυθμός

Υπάρχουν δύο θέματα. Κατά πόσο μπορεί επιθετικά να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο και τι θα κάνει στην άμυνα. «Αμυντικά δεν έχει… φήμη, αλλά αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτα, καθώς πάντα είχε τον ρόλο του σκόρερ, οπότε «έκλεβε» στην άμυνα. Μπορεί να παίξει και στο πίσω μέρος του γηπέδου, είναι αθλητικός, έχει μεγάλα χέρια και ξέρει πως για να πετύχει πρέπει να βάλει κι άλλα στοιχεία στο παιχνίδι του» μας είπε ο Στέφανος Δέδας και συμπλήρωσε:

«Είναι παίκτης ρυθμού, θέλει χρόνο συμμετοχής, για να βρει φάσεις, λάθη της άμυνας, αιφνιδιασμούς. Εδώ υπάρχει ένα θέμα, που προφανώς γνωρίζει ο κόουτς Μπαρτζώκας. Όταν παίρνεις έναν παίκτη, να έρχεται από τον πάγκο, πρέπει να είναι… σπεσιαλίστας σε έναν τομέα. Πρέπει, όμως, να λέμε την αλήθεια στον κόσμο. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να πάρει όποιον θέλει, σε αυτή τη χρονική στιγμή, όποτε αν δούμε τα δεδομένα δεν είναι κακή κίνηση. Μπορεί να κάνει καλά παιχνίδια ο Σακίλ.

Ναι, είναι ερωτηματικό τι μπορεί να κάνει με το σουτ, αν δεν έχει χρόνο συμμετοχής. Ναι, στην άμυνα πρέπει να κάνει ένα βήμα μπροστά, με λιγότερη ευθύνη στην επίθεση και περισσότερους κανόνες από τον προπονητή του. Είναι «εκτελεστικός», του φτάνει μία ντρίμπλα για να ορμήσει προς το καλάθι, είναι εντυπωσιακός αν του βγει το παιχνίδι».

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως «έπαιζε σε δυνατό πρωτάθλημα, άρα σωματικά είναι έτοιμος. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο, το είχε πει κι ο κόουτς Μπαρτζώκας, οπότε δεν μένει παρά να του δώσουμε τον χώρο και τον χρόνο, να δείξει τι μπορεί να κάνει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ