Ολυμπιακός: Οι 5 άξονες πίστης για τα πλέι οφ

Ολυμπιακός: Οι 5 άξονες πίστης για τα πλέι οφ

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν πρόγραμμα Γολγοθά μπροστά τους στην Ευρωλίγκα, όμως το κλίμα έχει αλλάξει για τα καλά, ειδικά απ’ όταν επέστρεψε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στον πάγκο της ομάδας του Πειραιά.

Από τη νύχτα της 20ης Φλεβάρη πνέει αέρας αισιοδοξίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας σχετικά με την υπόθεση πλέι οφ στην Ευρωλίγκα. Είναι στο αίμα μας εξάλλου να βιαζόμαστε, την ώρα που στον Ολυμπιακό επιμένουν να κρατούν χαμηλά την μπάλα και να μην… υπερβάλλουν.

Γνωρίζουν εξάλλου ότι το πρόγραμμα που ακολουθεί είναι Γολγοθάς και σε αναγκάζει να είσαι συγκρατημένος.

Ας δούμε λοιπόν τι ακολουθεί για τον Ολυμπιακό: Μακάμπι Τελ Αβίβ εκτός, Παναθηναϊκός εντός, Αναντόλου Εφές εκτός, Αρμάνι Μιλάνο εκτός, Ρεάλ Μαδρίτης εντός, Ερυθρός Αστέρας εντός, Χίμκι εντός, Φενέρμπαχτσε εκτός και Μπαρτσελόνα εντός.

Εννιά αγώνες με ομάδες που είναι μέσα το παιχνίδι για τα πλέι οφ. Από την κορυφή ως και την… οχτάδα. Γιατί όμως υπάρχει αισιοδοξία για υπέρβαση από την μεριά των Πειραιωτών.

Η ΑΥΡΑ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑ…

Η επιστροφή του άλλαξε εντελώς την ψυχολογία στο Λιμάνι. Από την πρώτη μέρα ο Γιώργος Μπαρτζώκας επέμενε ότι αρχικά οφείλει αυτός και οι συνεργάτες του να αναπτερώσουν το ηθικό των αθλητών του Ολυμπιακού. Δεν μπορεί να κάνει… μαγικά, ούτε να βάλει αυτός τα καλάθια που χρειάζονται οι Ερυθρόλευκοι στην επίθεσή τους, όμως σίγουρα είναι ικανός να ανεβάσει την ψυχολογία της ομάδας του. Εκεί εστίασε από την πρώτη στιγμή. Και είναι φανερό πως η… σπίθα έχει επιστρέψει στα μάτια των παικτών του Έλληνα τεχνικού.

Πλέον ο Ολυμπιακός έχει αρχή, μέση και τέλος. Στην επίθεση επιτέλους υπάρχει κίνηση, όχι στασιμότητα αλλά και «στόχευση». Οι λίγες λύσεις που έχει στα χέρια του σίγουρα τον περιορίζουν σε επιλογές, όμως του δίνει την άνεση να μικραίνει το ροτέισόν του και να προσφέρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους υπάρχοντες. Τι θέλει κάθε αθλητής; Να παίζει… Και όταν έχεις ένα ματς την εβδομάδα, δεν γίνεται να μην παίζεις.

Παράλληλα, οι Ερυθρόλευκοι αγωνίζονται εντελώς αντίθετα σε σχέση με την εποχή που υπήρχαν στον πάγκο τους οι Μπλατ και Κεμζούρα. Τότε ήταν η επίθεση πρώτο μέλημα, τώρα τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα και ακολουθεί η επίθεση.

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

Μπορεί οι πρόεδροι του Ολυμπιακού να τόνισαν πως ο ερχομός του Γιώργου Μπαρτζώκα έγινε για να διεκδικήσει η ομάδα την είσοδό της στα πλέι οφ, αλλά αυτή είναι και η μισή αλήθεια. Αφού σκοπός είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις για μπορέσει από τη νέα σεζόν ο Ολυμπιακός να είναι διεκδικητής μία θέσης που οδηγεί στο επόμενο Final 4 της Ευρωλίγκας. Να επανέλθει δηλαδή στα επίπεδα που τον έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Με όσα έχουν συμβεί την φετινή σεζόν, ο 54χρονος Έλληνας τεχνικός έχει το προνόμιο να μπορεί να δουλέψει με ηρεμία. Δίχως επιπλέον άγχος, αφού έπρεπε να δημιουργήσει από την αρχή μία ομάδα, την οποία δεν επέλεξε ο ίδιος. Συν τους τραυματισμούς που ήρθαν, κανείς δεν θα του παραπονεθεί αν μία χαμένη χρονιά δεν γυρίσει.

Αυτή η ηρεμία λοιπόν και το εξαφανισμένο… πρέπει, είναι εφόδιο για να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της η ομάδα του Πειραιά.

ΔΥΟ ΝΕΟΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΑΙΚΤΕΣ

Οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών κάνουν λόγο για άρση του BAN που βαραίνει τους Ερυθρόλευκους. Ότι έχει συμβεί με το… πρεστίζ των Ερυθρόλευκων, δυστυχώς δεν γυρίζει πίσω. Από την άλλη είναι και το αγωνιστικό κομμάτι που ενδιαφέρει τους Πειραιώτες. Από την στιγμή που θα αρθεί λοιπόν, ο Γιώργος Μπαρτζώκας θα έχει στην διάθεσή του τους Σακίλ ΜακΚίσικ και Ντουάιτ Μπάικς.

Δύο ακόμα περιφερειακούς σε θέσεις που η ομάδα του πονάει και με το παραπάνω. Οι δύο Αμερικανοί θα δώσουν επιθετικές λύσεις που λείπουν τόσο πολύ από τον Ολυμπιακό. Δεν είναι όμως μόνο εκεί που περιμένουν πως θα βοηθήσουν. Είναι και στην άμυνα. Και ο Μπάικς και ο ΜακΚίσικ αρέσκονται στο να πιέζουν στην μπάλα, δεν είναι οι παίκτες που θα τους περάσεις με άνεση και το σημαντικό είναι πως δεν πρόκειται για… στόχους στην άμυνα από τις αντίπαλες ομάδες. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού όλο αυτό το διάστημα είναι πως υπήρχε πάντα στην πεντάδα παίκτες που ήταν δέκτες πίεσης από τον προπονητή των αντιπάλων. Όχι πια..

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ

Το γράψαμε μετά την Βιλερμπάν, ενώ το είδαμε και με την ΤΣΣΚΑ. Με την αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία, οι Έλληνες ανέλαβαν να… τραβήξουν το καράβι. Διαφορετικός εντελώς ο Σάσα Βεζένκοφ, σταθερή αξία ο Γιώργος Πρίντεζης (έχει χάσει τα τρία από τα 7 ματς του Μπαρτζώκα) ενώ ο Κώστας Παπανικολάου παίζει και για τους υπόλοιπους. Δεν είμαστε υπερβολικοί για τους παραπάνω. Στη νέα εποχή Μπαρτζώκα λοιπόν ο Βεζένκοφ σκοράρει κατά μέσο όρο 10,7 πόντους έχοντας και 12/28 τρίποντα! Ο Πρίντεζης από την μεριά του έχει 14 πόντους κατά μέσο όρο με κάτι παραπάνω από 5 ριμπάουντ ανά ματς ενώ ο Παπανικολάου είναι ο ηγέτης της ομάδας σε άμυνα και επίθεση, με 9 πόντους μέσο όρο αλλά ατελείωτα χιλιόμετρα στο παρκέ.  Σε αυτούς προσθέστε τον Αντώνη Κόνιαρη, ο οποίος προσπαθεί να βρει τον δρόμο του στην επίθεση αλλά πάντα είναι θετικός στα αμυντικά του καθήκοντα.

Οσο για τους μικρούς; Εδώ να μην γελιόμαστε και να μην υπερβάλλουμε. Υπό άλλες συνθήκες ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης δεν θα ήταν καν στις αποστολές των Πειραιωτών. Τώρα όμως, ο 17χρονος ξεχωρίζει και με το παραπάνω, πετάει στις προπονήσεις της ομάδας και οι άνθρωποι που βρίσκονται στην αναπτυξιακή, τονίζουν ότι είναι άλλος παίκτης σε σχέση με το παρελθόν. Ο Αλεξέι Ποκουσέφσκι είναι ένα πρότζεκτ που θα δουλευτεί, οι άνθρωποι του ΝΒΑ τον έχουν ήδη… καπαρώσει λόγω των προσόντων του, αλλά λόγω της θέσης του είναι δύσκολο να υπολογίζεται για την ανδρική ομάδα. Είχε και έναν πολύμηνο τραυματισμό, που τον έχει φέρει πίσω.

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΕΙ
Δεν γεμίζει το ΣΕΦ και αυτό είναι κάτι που το βλέπουμε όλοι. Η σύνδεση όμως της εξέδρας με τους παίκτες αυτό το διάστημα είναι ξεχωριστή. Αυτή η αισιοδοξία που λέγαμε νωρίτερα; Στο ματς με την Βιλερμπάν βρέθηκαν κάτι παραπάνω από 7 χιλιάδες στο κλειστό του Φαλήρου. Παρότι κοψοχόλιασαν με τον τραυματισμό του Νίκολα Μιλουτίνοφ, οι οπαδοί των Ερυθρόλευκων ήταν από το πρώτο έως και το τελευταίο λεπτό στο πλευρό των αθλητών του Γιώργου Μπαρτζώκα. Αν και οι ελπίδες για να βρεθούν στα πλέι οφ είναι μαθηματικές περισσότερο, ο κόσμος πιστεύει στις ικανότητες τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως από την ώρα που ανακοινώθηκε η επιστροφή του 54χρονου τεχνικού στο Λιμάνι, είναι λες και γύρισε ο διακόπτης. Μπορεί στο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό να υπάρξει sold out και να συμβεί αυτό για τους γνωστούς λόγους.

Οι φίλοι πάντως των Ερυθρόλευκων είναι έτοιμοι να σπρώξουν με την φωνή τους αυτήν την ύστατη προσπάθεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ