Η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

Η κλεψύδρα γύρισε και ο χρόνος μετρά αντίστροφα…

Η Euroleague που δεν τον ικανοποιεί και η FIBA που του... κλείνει το μάτι. Η επόμενη μέρα του μπασκετικού Παναθηναϊκού και του ίδιου του Γιαννακόπουλου. Το μπάτζετ και ο Βοτανικός. Και μια συνέντευξη Τύπου που θα λύσει απορίες. To10.gr ανοίγει το... μαύρο κουτί των ημερών που έρχονται και παίρνουν ιστορικό χαρακτήρα.

Ήταν Απρίλιος του 2018 όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος… σόκαρε την μπασκετική Ευρώπη, με την απειλή πως θα πάρει τον Παναθηναϊκό και θα φύγει από την Ευρωλίγκα. Είχε πάει στα γραφεία της FIBA και το είχε διαφημίσει μέσω Instagram, είχε ανοίξει μέτωπο με τον Τζόρντι Μπερτομέου, ζητούσε την αποχώρησή του, έφτασε σε σημείο να προαναγγέλει δημοψήφισμα προς τον κόσμο με το ερώτημα: Θέλετε Euroleague ή Γιαννακόπουλο;

Είχαν γίνει δηλώσεις και από πλευράς των ανθρώπων του Basketball Champions League που έλεγαν πως ο Παναθηναϊκός είναι καλοδεχούμενος στη διοργάνωσή τους. Συν το χρόνω η σκόνη έκατσε. Γιαννακόπουλος και Μπερτομέου συζήτησαν και τα βρήκαν, ο εκτελεστικός διευθυντής της Euroleague ήρθε στην Αθήνα και παρακολούθησε αγώνα στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός συνέχισε κανονικά στη διοργάνωση για δύο σεζόν. Δύο χρόνια μετά, το θέμα ανοίγει ξανά.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη φανέρωσε και πάλι πως ο Γιαννακόπουλος δε βλέπει με καλό μάτι τον Μπερτομέου, πόσο μάλλον τους χειρισμούς του με τα συμβόλαια των παικτών, στους οποίους ο Καταλανός έδωσε το 80% δίχως να έχει συνεννοηθεί με τους ιδιοκτήτες των συλλόγων. Ο Γιαννακόπουλος είδε τους παίκτες να συμφωνούν για να πάρουν το 80% και το Σάββατο να ανακοινώνουν πως δεν παίζουν!

Ο Γιαννακόπουλος άνοιξε το θέμα των οικονομικών, διαφώνησε (αν και συμφωνούσε αρχικά) με τη διακοπή, έκανε λόγο για τα χρήματα που θα πάρουν οι παίκτες. Ήρθε σε σύγκρουση. Φανερή. Μπροστά στα μάτια και των 10 υπολοίπων ομάδων που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα. Λίγες ώρες αργότερα τα ποστ του στο Instagram άφηναν υπόνοιες πως το μέλλον ίσως να είναι διαφορετικό και σήμερα η εφημερίδα Πράσινη, που είναι δικών του συμφερόντων, έχει στο πρωτοσέλιδό της τη FIBA. Με τίτλο στην πρώτη της σελίδα: «Euroleague τέλος και στο βάθος… FIBA».

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα βγαλμένα από το στενό περιβάλλον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου λένε σχεδόν ξεκάθαρα πως οι επόμενες μέρες είναι πιο κρίσιμες ακόμα και από εκείνες του Απριλίου του 2018 σχετικά με το μέλλον του Παναθηναϊκού στην Ευρωλίγκα. Και αν θα υπάρχει μέλλον. Ο εκπρόσωπος της Ρεάλ Μαδρίτης είπε πως δεν μπορεί να φανταστεί την Ευρωλίγκα χωρίς τον Παναθηναϊκό, αλλά ο Γιαννακόπουλος μπορεί να φανταστεί τον Παναθηναϊκό μακριά από την κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης. Και θεωρεί πως αν εκείνος κάνει το πρώτο βήμα και αποχωρήσει, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Το ερώτημα, φυσικά, είναι πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο χωρίς να… πονέσει ο Παναθηναϊκός οικονομικά. Διότι υπάρχουν ρήτρες. Για την ακρίβεια, όποια ομάδα αποφασίσει να αποχωρήσει, πρέπει να πληρώσει «πέναλτι» 10 εκατομμυρίων ευρώ από τη στχιγμή που έχει υπογράψει δεκαετές συμβόλαιο με την Ευρωλίγκα και την IMG, τον επενδυτή στην κοινοπραξία, μέτοχος της οποίας είναι και ο Παναθηναϊκός. Αυτή η ρήτρα είναι και η… ασφάλεια της Euroleague απέναντι στις ομάδες με τα εγγυημένα συμβόλαια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν αυτή η ρήτρα μπορεί να προσβληθεί και με ποιον τρόπο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Διότι μοιάζει σχεδόν απίθανο να αποφασίσει ο Γιαννακόπουλος και να φύγει και να πληρώσει, σε μια περίοδο μάλιστα που τα οικονομικά του Παναθηναϊκού βρίσκονται σε μεγάλη αβεβαιότητα και τα σενάρια για μεγάλη μείωση του μπάτζετ δεν είναι απλές φήμες, αλλά πληροφορίες.

Η FIBΑ ναι μεν είναι για πρώτη φορά σε οικονομική κατάσταση που θεωρητικά θα μπορούσε να δελεάσει κάποια καλύτερα κλαμπ, ωστόσο δεν μπορεί να… καθαρίσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ που είναι η ρήτρα αποχώρησης από την Euroleague.

Η συνέντευξη της 3ης Ιουνίου

Ο Γιαννακόπουλος θα δώσει συνέντευξη Τύπου την επόμενη εβδομάδα. Την προαννήγγειλε ο ίδιος μέσω του Instagram. Στις 3 Ιουνίου θα κληθεί να πει όλα όσα έχει στο μυαλό του, αλλά το κυριότερο να δώσει απαντήσεις. Για όλα όσα ακούγονται και για τα οποία δεν έχει μιλήσει έως τώρα. Μοιάζει δεδομένο πως θα ανακοινώσει ότι δίνει τα… κλειδιά στον Μάνο Παπαδόπουλο και πως θα αναφερθεί σε έσοδα – έξοδα. Όμως υπάρχουν ένα σωρό ζητήματα που καλείται να απαντήσει.

Του χρεώνουν ακόμα και επιθυμία αποχώρησης από τον σύλλογο. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως ο ίδιος πέρσι το καλοκαίρι είχε πει πως το… deadline είναι ο Ιούλιος του 2020. Και πως αν δεν μαζευτούν τα 20 εκατομμύρια στο PAO Alive θα φύγει από τον σύλλογο. Ακούγονται φήμες για συρρίκνωση του μπάτζετ, για αλλαγή φιλοσοφίας, τώρα και για την Ευρωλίγκα.

Υπάρχουν ερωτήματα και απορίες για τον ερασιτέχνη, τον Βοτανικό, τη Λεωφόρο, τη σχέση του με τους οργανωμένους, ακόμα – ακόμα και για το ποδοσφαιρικό τμήμα, που πριν από ένα χρόνο ήταν στο μυαλό του Γιαννακόπουλου, αλλά τώρα μοιάζει να μην υπάρχει πουθενά στο τοπίο του μεγαλομετόχου της ΚΑΕ.

Η 3η Ιουνίου 2020 ίσως αποδειχτεί μία από τις πιο καθοριστικές και ιστορικές ημερομηνίες τουλάχιστον για το τμήμα μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Και ο κόσμος κρατάει την ανάσα του…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ