Δεν είναι ούτε Τζόρνταν, ούτε GOAT… Είναι απλά ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν

Δεν είναι ούτε Τζόρνταν, ούτε GOAT… Είναι απλά ο Βασιλιάς ΛεΜπρόν

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι και πάλι πρωταθλητής, αυτή τη φορά με τους Λέικερς και «γιγαντώνει» ακόμα περισσότερο τον μύθο του. Οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Τζόρνταν και οι... ανούσιες συζητήσεις περί GOAT.

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς το 2018 αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες και τους Λέικερς με έναν και μοναδικό στόχο. Να επαναφέρει τους λιμνάνθρωπους στην κορυφή και παράλληλα να μεγαλώσει τον μύθο του.

Μετά από μια αποτυχημένη σεζόν, όπου δεν κατάφερε να μπει καν στα playoffs, έφερε τα πάνω κάτω οι Λέικερς άλλαξαν άρδην και με την προσθήκη του Άντονι Ντέιβις κι αρκετών βετεράνων έγιναν contenders. Ο Βασιλιάς έκανε πράξη την υπόσχεση του και το μεγαλύτερο franchise του κόσμου πανηγύρισε το 17ο πρωτάθλημα της ιστορίας του το 2020, με τον ΛεΜπρόν να γράφει ιστορία.

Ο mega star του ΝΒΑ τα πήρε όλα, καθώς οδήγησε τους Λέικερς στον πολυπόθητο τίτλο του πρωταθλήματος έπειτα από δέκα χρόνια, ενώ με τον τέταρτο δικό του τίτλο συνδύασε το τέταρτο επίσης βραβείο MVP Τελικών. Μετά το 2012 και το 2013 που πανηγύρισε με τους Χιτ και το 2016 με τους Καβαλίερς είναι ξανά πρωταθλητής και πλέον αλλάζει όλη η συζήτηση γύρω από τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών.

Ο σπουδαιότερος παίκτης του 21ου αιώνα

Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς είναι ένας από τους παίκτες του παγκόσμιου αθλητισμού που είτε αγαπάς, είτε αγαπάς να μισείς. Από την πρώτη μέρα που έγινε ντραφτ το 2003, μέχρι και σήμερα ισχύει αυτό και δεν θα πάψει να ισχύει ακόμα και μετά το τέλος της τεράστιας καριέρας του.

Προτού καν μπει στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ είχε να κουβαλήσει ένα πολύ βαρύ φορτίο, αφού θεωρούνταν ο «εκλεκτός», αυτός που είναι ικανός να ξεπεράσει τον μύθο του Μάικλ Τζόρνταν και να αποτελέσει τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών.

Το ταξίδι του Βασιλιά στο ΝΒΑ ήταν γραφτό. Το ήξερε και ο ίδιος ότι είχε όλα τα προσόντα να γίνει ο κορυφαίος και κυρίως είχε και όλα τα μέσα και τις δυνατότητες για να γίνει ο κορυφαίος. Τα ΜΜΕ μιλούσαν για έναν υπερπαίκτη με αδιανόητες ικανότητες όμως ο κόσμος δεν τον πίστεψαν στο ξεκίνημα της καριέρας του.

Με την είσοδο του στα παρκέ του ΝΒΑ τους διέψευσε όλους και από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι είχε τα εχέγγυα να αφήσει εποχή. Στα πρώτα επτά χρόνια του στους Καβαλίερς μεγαλούργησε, οι αριθμοί του εκτοξεύτηκαν και αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή All Star παίκτη. Έφτασε με τους Καβς μέχρι και τους τελικούς με συμπαραστάτη τον Ζιντρούνας Ιλγκάουσκας, όμως δεν κατάφερε να πάρει το πρώτο του δαχτυλίδι.

Η πορεία του μέσα στον χρόνο και κυρίως η απόφαση του να… πάρει τα ταλέντα του και να πάει στους Χιτ αποδείχτηκε καταλυτική για τη μετέπειτα πορεία του στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο Βασιλιάς κατέκτησε δυο τίτλους στο Μαϊάμι, τον μίσησαν όσο κανέναν, παρόλα αυτά παρέμεινε προσηλωμένος στον στόχο του. Να γίνει ο κορυφαίος όλων των εποχών.

Οι δυο τίτλοι και οι δυο αποτυχίες στο Μαϊάμι στα τέσσερα χρόνια ήταν το έναυσμα, ενώ η επιστροφή του στους Καβς έγινε κομμάτι του θρύλου του. Το 2016 κατέκτησε τον πιο «καρυδάτο» τίτλο στην ιστορία στο Game 7 με τους Γουόριορς και ουσιαστικά έγινε αυτό που αναφέρει κι ο μεσότιτλος. Ο σπουδαίοτερος παίκτης του 21ου αιώνα. Τέτοια ανατροπή από 3-1 σε 4-3 δεν έχει γίνει ποτέ σε τελικούς και εκείνη έχει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του ΛεΜπρόν.

Η «μάχη» με τον Κόμπε για τον κορυφαίο του αιώνα παρέμεινε, όμως καλώς ή κακώς από σήμερα και μετά τον τίτλο με τους Λέικερς είναι αδύνατον να μη θεωρείται τουλάχιστον ο παίκτης της 20ετίας. Μπορεί ο μεγάλος Κόμπι να έχει 5 τίτλους και ο ΛεΜπρόν 4, όμως η πορεία του στον χρόνο και η διάρκεια που έχει ο Βασιλιάς είναι αρκετή για να του δώσει τουλάχιστον το άτυπο βραβείο του κορυφαίου της 20ετιας. Και βλέπουμε…

Η απαίτηση για σεβασμό και οι αριθμοί που… ζαλίζουν

Ο ΛεΜπρόν η αλήθεια είναι ότι «ταλαιπωρήθηκε» αρκετά για το βαρύ «φορτίο» που κουβαλούσε από το ξεκίνημα της καριέρας του. Δέχτηκε αρκετές σφαλιάρες έφυγε πολλές φορές με σκυμμένο το κεφάλι, απογοητευμένος, ενώ ουκ ολίγες φορές τα άκουσε από τον κόσμο και τα ΜΜΕ για επιλογές του. Ακόμα και προπονητής θεωρήθηκε στις περισσότερες ομάδες του, ενώ έχει ακουστεί πως επέλεγε και τους συμπαίκτες του.

Ο ίδιος έκλεινε τα αυτιά του πάντα, όπως τα έκλεινε και όταν έλεγαν πως παίρνει τα πρωταθλήματα λόγω των συμπαικτών του στους Χιτ (Γουέιντ, Μπος), λόγω του Ίρβινγκ και του Λοβ στους Καβς, ακόμα και τώρα… ότι το πήρε ο Ντέιβις. Η απάντηση του μετά το τέταρτο δαχτυλίδι ήταν αποστωματική με τον ΛεΜπρόν να απαιτεί για πρώτη φορά δημοσίως σεβασμό. «Και εγώ θέλω τον καταραμένο σεβασμό που μου αξίζει», ανέφερε ο Βασιλιάς ο οποίος για μια ακόμη σεζόν κατέγραψε μερικούς τρελούς αριθμούς.

Ο ΛεΜπρόν βαδίζει στο 36ο έτος της ηλικίας του, όμως παίζει σαν rookie και όσο οξύμωρο κι αν ακουστεί θα συνεχίζει να παίζει σαν τέτοιος. Στην κανονική διάρκεια της σεζόν είχε 25,3 πόντοι, 7,9 ριμπάουντ, 10,2 ασίστ, 55% στα σουτ εντός πεδιάς, ενώ στα playoffs είχε 27,6 πόντοι, 10,6 ριμπάουντ, 8,7 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 55,5% στα σουτ εντός πεδιάς. Μιλάμε για μοναδικούς αριθμούς που όμοιους τους στην ηλικία των 36 είχαν ελάχιστοι παίκτες (Τζόρνταν, Τζαμπάρ, Τσάμπερλεϊν).

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ΛεΜπρόν έχει πάνω 500 πόντους, 150 ριμπάουντ και 150 ασίστ σε playoffs κι αυτό γίνεται για 6η φορά στην καριέρα του. Ο μοναδικός άλλος που έχει πετύχει κάτι τέτοιο, μόλις μία φορά στην καριέρα του, είναι ο Λάρι Μπέρντ το 1987. Τι να πει κανείς για αυτόν τον υπερπαίκτη.

Το 4×4 και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με τον Τζόρνταν

Ο Μάικλ Τζόρνταν για τους περισσότερους είναι ο κορυφαίος παίκτης στην ιστορία που πάτησε το πόδι του στο ΝΒΑ (και όχι άδικα). Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα, έγινε ισάριθμες φορές MVP, ενώ είναι ο μοναδικός που έχει το απόλυτο σε τελικούς. Η λογική λέει ότι και μετά το τέλος της καριέρας του ΛεΜπρόν, ο MJ θα είναι ο GOAT, όμως αναμφίβολα ο Βασιλιάς είναι ότι πιο πλησιέστερο υπάρχει στη συζήτηση για τον κορυφαίο.

Μπορεί να έχει 4 στους 10 τίτλους σε τελικούς, όμως έχει 4 MVP τελικών έχει μερικά ασύλληπτα νούμερα και θα έχει και μερικά μοναδικά και ακατάρριπτα ρεκόρ. Δεν έμεινε σε μια ομάδα όπως ο Air, ή ο Κόμπε, αλλά ακολούθησε έναν δικό του δρόμο. Και αυτό κάνει τις αναπόφευκτες συγκρίσεις να μην έχουν νόημα.

Καλώς ή κακώς ο Τζόρνταν έχει έξι πρωταθλήματα και ο ΛεΜπρόν τέσσερα, οπότε στα μάτια του κόσμου απέχει ακόμα από τη συζήτηση. Αν όμως δει κανείς νούμερα, στατιστικά και πολλά ακόμα βλέπει ότι ο Βασιλιάς υπερέχει του MJ. Και αν θεωρήσουμε ότι ο ΛεΜπρόν κατακτήσει άλλα δυο πρωταθλήματα (δεν αποκλείεται να παίζει και μετά τα 40 με τα φυσικά και σωματικά προσόντα που διαθέτει), τότε γιατί να μην θεωρηθεί ο GOAT.

Εξάλλου είναι κοινό μυστικό, ότι ο ΛεΜπρον παλεύει γι’ αυτόν τον… τίτλο περισσότερο από τον καθέναν και πήρε ένα πρωτάθλημα που μπορεί να γίνει το εισιτήριο του για να ανέβει στην κορυφή.

Είναι ο GOAT ο ΛεΜπρόν;

Η συζήτηση για τον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών θα υπάρχει για πάντα, ειδικά από τη στιγμή που ο ΛεΜπρόν δεν φαίνεται διατεθειμένος να σταματήσει και δεν χρειάζεται να σταματήσει. Όμως είναι άδικες οι συγκρίσεις για δυο παίκτες που αγωνίστηκαν σε άλλες εποχές, με διαφορετικά δεδομένα και κυρίως άλλες ομάδες.

Για πολλούς, κυρίως τους νεότερους σε ηλικία είναι ήδη ο Νο.1 στην ιστορία, χωρίς καν να έχει κρεμάσει τα παπούτσια του κι ενώ έχει τουλάχιστον άλλα δυο χρόνια συμβόλαιο με τους Λέικερς. Για άλλους (τους περισσότερους) είναι στους 2-3 κορυφαίους όλων των εποχών αλλά όχι πάνω από τον Τζόρνταν.

Βλέπετε, ο Τζόρνταν έχει δημιουργήσει τον δικό του θρύλο και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όμως καλώς ή κακώς και ο ΛεΜπρόν έχει φτιάξει τον δικό του μύθο και δεν βασίζεται ούτε στον Air, ούτε στον Κόμπε, ούτε καν στον Μάτζικ.

Είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και μετά το τέλος της καριέρας του θα είναι σίγουρα ο πληρέστερος παίκτης όλων των εποχών, θα είναι σίγουρα στη συζήτηση για GOAT, θα είναι σίγουρα πρωταθλητής (και νικητής). Θα είναι ο Βασιλιάς του ΝΒΑ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ