Νίκολα Γιόκιτς: Ένας «χοντρός» που γλεντάει το NBA (vids)

Νίκολα Γιόκιτς: Ένας «χοντρός» που γλεντάει το NBA (vids)

Ο Νίκολα Γιόκιτς αναδείχτηκε παμψηφεί MVP της regular season, οδηγεί τους Νάγκετς στα playoffs και είναι ο πιο ιδιαίτερος παίκτης στο ΝΒΑ. Ένας ευτραφής play maker που ήρθε για να αλλάξει το μπάσκετ.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ο Άνταμ Σίλβερ ανακοίνωσε τον MVP της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ. Ήταν η… αποκαθήλωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος επί δυο σερί χρονιές είχε αναδειχτεί πολυτιμότερος παίκτης στον «μαγικό κόσμο» με συγκλονιστικούς αριθμούς. Ο Greek Freak τερμάτισε στην τέταρτη θέση της ψηφοφορίας. Μια ψηφοφορίας που έβγαλε σχεδόν παμψηφεί MVP το «φαινόμενο» Νίκολα Γιόκιτς.

Ο Σέρβος σούπερ σταρ δεν πήρε τίποτα λιγότερο από αυτό που άξιζε φέτος. Μια μυθική σεζόν που διέλυσε τα κοντέρ με τους Νάγκετς, ολοκληρώνοντας την κανονική διάρκεια με 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 8,3 ασίστ, 1,3 κλεψίματα και σουτάροντας με 61% στα δίποντα, 39% στα τρίποντα και 87% στις βολές! Και έπεται και συνέχεια…

Ο Γιόκιτς οδηγεί του Νάγκετς στα Playoffs και έχει ως στόχο να φτάσει στο τέλος του δρόμου. Κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες. Τον σοβαρό τραυματισμό του Μάρεϊ, την απουσία του Μπάρτον. Στόχος του όμως είναι το πρωτάθλημα, η κορυφή, όπως έχει πει δεν τον ενδιαφέρουν τόσο τα στατιστικά και οι αριθμοί. Εξάλλου έχει αποδείξει πως ταβάνι δεν έχει αυτός ο παίκτης. Ένας σέντερ που επιλέχθηκε στο Νο. 41 του ντραφτ και βγήκε MVP. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ένας παίκτης που έφερε επανάσταση στο μπάσκετ. Κυριολεκτικά.

Ένα παιδί που δεν μπορούσε να πάρει 10 κάμψεις όταν άρχισε το μπάσκετ και πλέον είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο (αν όχι ο καλύτερος). Και αυτά στα 26 του χρόνια και με ένα σουλούπι ιδιαίτερο. Ίσως το πιο ιδιαίτερο που έχουμε δει σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Τα άλογα, η Μέγκα και τα πολλά παραπανίσια κιλά

Ο Γιόκιτς προέρχεται από μια μπασκετική οικογένεια, όμως δεν ήθελε να ασχοληθεί με το άθλημα. Από μικρός είχε τρέλα με τα άλογα και έβλεπε στον εαυτό του έναν μελλοντικό αναβάτη. Ωστόσο, οι πιέσεις των γονιών του να ασχοληθεί με το μπάσκετ τον οδήγησαν σε ακαδημία (από τις λίγες περιπτώσεις που οι γονείς πίεσαν παίκτη να ασχοληθεί με τον αθλητισμό).

Από μικρή ηλικία ήταν στα παρκέ, όμως είχε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Είχε αρκετά παραπανίσια κιλά τα οποία δεν ξεφορτωνόταν, ενώ ήταν και ο τύπος αθλητή που σιχαινόταν και σιχαίνεται τις προπονήσεις. Το θετικό για εκείνον είναι ότι η επιλογή του τότε προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει ως play maker, άλλαξε τα πάντα. Ακόμα και το σύγχρονο μπάσκετ. Ο Γιόκιτς δεν μπορούσε να παίξει κάτω από το καλάθι, παρά το εκτόπισμα, αφού ήταν βαρύς και το να παίξει σαν «άσος» τον έκανε να μάθει τα πάντα για τους «κοντούς», παρά το γεγονός ότι ήταν ψηλός.

Έμαθε από μικρός να ντριμπλάρει, να πασάρει, να βλέπει το γήπεδο, κάτι που τον έφερε στη θέση του πιο κυρίαρχου παίκτη στο ΝΒΑ. Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί και έλαμψε σε παιχνίδια τμημάτων υποδομής, γεγονός που προσέλκυσε μεγαλύτερες ομάδες όπως η Μέγκα Λεκς. Εκεί έγινε επαγγελματίας και όλα πήραν τον δρόμο τους. Να σημειωθεί ότι τα παραπανίσια κιλά τον ακολουθούσαν, τον ακολουθούν και θα τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα. Όμως αυτό εντέλει ίσως και να κάνει τη διαφορά.

Σε ηλικία 17 ετών αγωνίστηκε σε 5 αγώνες στο σερβικό πρωτάθλημα, μετρώντας 1.8 πόντους και 2 ριμπάουντ μ.ό. σε 10.2 λεπτά. Τη σεζόν 2013-14 κέρδισε χώρο και χρόνο στο rotation. Έπαιξε σε 25 ματς στην Αδριατική Λίγκα, έχοντας 11.4 πόντους, 6.4 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ ανά παιχνίδι. Η Μέγκα ήταν το εφαλτήριο για το NBA, αφού όλοι έβλεπαν έναν σπουδαίο γκαρντ σε σώμα ενός… ευτραφή γίγαντα.

Το ντραφτ και η εκτόξευση στο ΝΒΑ

Το όνομα Νίκολα Γιόκιτς, ακούστηκε για πρώτη φορά στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη στις 26 Ιουνίου του 2014. Τότε τον επέλεξαν οι Νάγκετς στο Νο. 41 και έμελλε να αλλάξουν τη δική τους ιστορία, αλλά το σπουδαίοτερο την μπασκετική ιστορία την επόμενη επταετία.

Ο Σέρβος γίγαντας έμεινε στην Ευρώπη και έλαμψε στην Αδριατική Λίγκα και αμέσως μετά έζησε το όνειρο. Το όνειρο που τον έφερε εν έτη 2021 να είναι ο MVP του πρωταθλήματος. Τα πρώτα δυο χρόνια ήταν αναγνωριστικά στο Ντένβερ, όμως το «σουλούπι» του δεν άλλαξε παρότι συνηθίζεται στις ΗΠΑ. Ο Αντετοκούνμπο για παράδειγμα είχε προσόντα αλλά στο Μιλγουόκι έγινε τρομακτικός, εν αντιθέσει με τον Γιόκιτς ο οποίος παρέμεινε ίδιος και σε καμία περίπτωση δεν προκαλούσε φόβο στους αντιπάλους του.

Το μπασκετικό IQ του και η ευφυϊα του όμως τον έφεραν γρήγορα ανάμεσα στους κορυφαίους, αφού την πρώτη σεζόν είχε 10 πόντους και 7 ριμπάουντ μέσο όρο σε 80 παιχνίδια τη σεζόν. Πέρσι έγινε All Star player μετά από μια φοβερή σεζόν και φέτος απλά ήταν ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ με εξωπραγματικά νούμερα. 26,4 πόντους, 10,8 ριμπάουντ, 8,3 ασίστ μέτρησε φέτος και δεν γινόταν να μην γίνει MVP, φτάνοντας οριακά να συμπληρώσει νούμερα triple double.

Πλέον, θεωρείται ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους που πάτησαν το πόδι τους στις ΗΠΑ, βελτιώνεται ακόμη και γνωρίζει την αποθέωση. Κυριότερο συστατικό είναι ότι παραμένει ο εαυτός του, όσον αφορά τα κιλά, αφού αν και έχασε παραπανίσια κιλά, διατηρεί αρκετά για να θεωρείται ιδιαίτερος, ενώ η εικόνα του και το γενικότερο παρουσιαστικό του τον έχουν κάνει έναν από τους πιο αγαπητούς παίκτες στη Λίγκα και από τους πιο συμπαθείς τόσο στον κόσμο, αλλά και στους αντιπάλους τους.

Ο Γιόκιτς είναι το απόλυτο παράδειγμα για το πως να πετύχει κανείς στον αθλητισμό και αποτελεί και θα αποτελέσει και στο μέλλον το πιο ιδιαίτερο πρότυπο στον κόσμο των σπορ, που θα κάνει πλάκα για πολλά χρόνια στο ΝΒΑ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ