Τα Ελάφια στο transition

Τα Ελάφια στο transition

Οι Milwaukee Bucks υπό τις οδηγίες του Μάικ Μπάντενχολζερ, τη φετινή χρονιά έχουν αποφασίσει να ψάξουν περισσότερο το ανοιχτό γήπεδο.

Οι Milwaukee Bucks φαίνεται πως βαδίζουν σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Σίγουρα είναι ακόμα υπερβολικά νωρίς – οποιοδήποτε συμπέρασμα εξαχθεί μετά την πάροδο μόλις δυο αγώνων προετοιμασίας, μόνο πρόωρο μπορεί να χαρακτηριστεί. Παρόλα αυτά η εικόνα του συλλόγου δικαιολογεί κάποια ελεγχόμενη αισιοδοξία, όχι τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων, όσο στην προσπάθεια μεταστροφής της αγωνιστικής κουλτούρας ολόκληρης της ομάδας. Με απλά λόγια: τα Ελάφια σκοπεύουν να αλλάξουν δέρμα φέτος το καλοκαίρι. Είναι δεδομένο πως θα τρέξουν περισσότερο στο ανοιχτό γήπεδο, θέλοντας να χτυπήσουν τις αντίπαλες άμυνες πριν ακόμα στηθούν. Επιπλέον θα προσπαθήσουν να εντάξουν στο  ρεπερτόριο τους την λεγόμενη early offence, δηλαδή θα ψάξουν συγκροτημένα την εκτέλεση στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης μέσα από πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Τέλος έχουν επιτέλους φροντίσει για την δημιουργία του κατάλληλου spacing, το οποίο θα κάνει την ζωή όλων αισθητά ευκολότερη. Σκεφτείτε τον Greek Freak πλαισιωμένο με τέσσερις σουτέρ, να επιτίθεται κατά μέτωπο εναντίον ενός και μοναδικού αντιπάλου. Αν η άμυνα επιλέξει να στείλει βοήθεια, τότε ρισκάρει το ελεύθερο περιφερειακό σουτ. Αν όχι τότε καλή τύχη στον αμυντικό του Γιάννη.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες η διαδικασία αλλαγής δέρματος απαιτεί αρκετό χρόνο. Οι Bucks όμως φαντάζουν να βρίσκονται ήδη κάμποσα μαθήματα μπροστά. Ας δούμε μερικά παραδείγματα με αφορμή το πρόσφατο φιλικό με τους Bulls.

Transition.

https://streamable.com/b84u3

 

  • Μετά το άστοχο σουτ ο DiVincenzo αρπάζει το rebound και πασάρει γρήγορα στον Bledsoe. Ο τελευταίος χωρίς να διστάσει, πυροβολεί αμέσως από την περιφέρεια. Τρεις εύκολοι πόντοι μέσα σε 6 δευτερόλεπτα.
  • Ο Γιάννης κατεβάζει τάχιστα την μπάλα εφορμώντας προς το καλάθι. Η άμυνα των Bulls βρίσκεται σε πανικό καθώς τέσσερις κόκκινες φανέλες κλείνουν προς τα μέσα. Το αποτέλεσμα; Ελεύθερο (γωνιακό) τρίποντο για τον Ilyasova
  • Το κοινό στοιχείο σε όλες αυτά τα στιγμιότυπα είναι η γρήγορη μεταφορά της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, ακόμα και μετά από καλάθι. Εδώ ο Bledsoe τρέχει το γήπεδο σχεδόν ανενόχλητος και πασάρει την κατάλληλη στιγμή στον Henson που ακολουθεί την εξέλιξη της φάσης.

 

Δευτερεύον αιφνιδιασμός

https://streamable.com/vknne

 

  • Μετά το κλέψιμο οι σουτέρ ακροβολίζονται στις γωνίες. Οι Bulls έχουν ελάχιστο χρόνο στην διάθεση τους για να αντιδράσουν. Κατά συνέπεια ο Robin Lopez μένει ξεχασμένος στην περιφέρεια απέναντι στον Bledsoe. Άλλο ένα εύκολο lay up για τον δαιμόνιο Αμερικανό point guard.
  • Το screen του Lopez στέκεται αρκετό για να δημιουργήσει ρήγμα στην άμυνα του Chicago, η οποία βρίσκεται σε ανισορροπία. Τα ελάφια σκοράρουν για τρεις, ενώ το ρολόι δείχνει πως πέρασαν μόλις 10 δευτερόλεπτα.

 

Spacing

https://streamable.com/ysbif

 

  • Τα πλεονεκτήματα του τριπόντου νομίζω ότι τα γνωρίζουμε όλοι μας. Σε συνθήκες όπου οι αποστάσεις εντός του γηπέδου είναι τεντωμένες στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ένα οποιοδήποτε λάθος του αντιπάλου αρκεί για να βρεθεί ένα σουτ με αξιόλογες προϋποθέσεις. Όπως δηλαδή συμβαίνει εδώ με τον
  • Ταχύτητα και spacing αποτελούν την συνταγή της επιτυχίας στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι Bucks εκτελούν σε πρώτο χρόνο ένα pick n roll, το οποίο ακολουθείται από μια αλληλουχία τεσσάρων συνεχόμενων πασών. Πραγματική απόλαυση.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ