Η στατιστικά εξελιγμένη επίθεση των Milwaukee Bucks Part 1

Η στατιστικά εξελιγμένη επίθεση των Milwaukee Bucks Part 1

Το Milwaukee διαθέτει με διαφορά την καλύτερη επίθεση στο ΝΒΑ (OffRtg = 115,3/ πόντοι ανά 100 κατοχές), ενώ ταυτόχρονα παίζει την τέταρτη πιο αποτελεσματική άμυνα (DefRtg = 103,8/ πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές).

Οι Milwaukee Bucks έχουν ξεκινήσει την σεζόν σε δαιμονισμένη φόρμα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες ακόμα και των πιο φανατικών οπαδών τους. Σίγουρα η εκτίμηση που περιέγραφε την σταδιακή βελτίωση της ομάδας- κυρίαρχα εξαιτίας της πρόσληψης του σπουδαίου Mike Budenholzer – έχει αναμφίβολα στιβαρά θεμέλια, όμως εδώ αντιμετωπίζουμε μια ολοκληρωτική και απότομη αναβάθμιση του αγωνιστικού της status, μέσα σε μόλις ένα καλοκαίρι. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα Ελάφια στρογγυλοκάθονται στην δεύτερη θέση της Ανατολικής περιφέρειας – με απόσταση ασφαλείας από τους τρίτους Sixers – έχοντας μάλιστα ξεπεράσει το δεύτερο δυσκολότερο πρόγραμμα αγώνων στην λίγκα. Μήπως τελικά φέτος θα είναι η χρονιά που επιτέλους θα μας παρουσιάσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες; Η στατιστική από την πλευρά της, συνηγορεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Milwaukee διαθέτει με διαφορά την καλύτερη επίθεση στο ΝΒΑ (OffRtg = 115,3/ πόντοι ανά 100 κατοχές), ενώ ταυτόχρονα παίζει την τέταρτη πιο αποτελεσματική άμυνα (DefRtg = 103,8/ πόντοι που δέχεται ανά 100 κατοχές). Με άλλα λόγια η απόδοση τους υπακούει απόλυτα στον χρυσό κανόνα του αμερικάνικου μπάσκετ, ο οποίος ορίζει πως οι διεκδικητές του τίτλου πρέπει υποχρεωτικά να εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα της κατάταξης, σε άμυνα και επίθεση. Ο εν λόγω κανόνας ‘’εφαρμόζεται’’ αυτούσιος από το μακρινό 2000, με μοναδική εξαίρεση τους Los Angeles Lakers του Shaquille O’Neal (το 2002). Η παρέα του Γιάννη βέβαια τα καταφέρνει ακόμα καλύτερα – είναι ο μοναδικός σύλλογος που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα, σε αμφότερες τις κατηγορίες. Φοβερό.

Για το Moreyball Percentage

Έχουμε ξανασυζητήσει σε προηγούμενα κείμενα για την διαφορετική στατιστική αξία (value) των σουτ στο σύγχρονο μπάσκετ. Το συμπέρασμα που αναδύεται από τα δεδομένα, είναι ότι οι δυο πιο αποδοτικές προσπάθειες είναι τα εξ’ επαφής lay up και τα τρίποντα. Υπό αυτό το πρίσμα το short chart των Bucks εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τα τρομερά επιτεύγματα τους στην επίθεση.

Παρατηρείστε πόσο καθαρό είναι από midrange σουτ. Θα μπορούσαμε άνετα αυτή την στιγμή να συζητάμε για τους Houston Rockets. Συνυπολογίζοντας τώρα τα συγκεκριμένα στατιστικά ευρήματα και στις δύο πλευρές του γηπέδου, προκύπτει το περίφημο Moreyball Percentage – δηλαδή ο αριθμός των τριπόντων και των lay ups (ως ποσοστό των συνολικών προσπαθειών), συνδυασμένος με τις αμυντικές επιδόσεις στα ίδια σημεία του παρκέ, κάτι που προφανώς αποτυπώνεται στα ποσοστά του αντιπάλου. Όπως αντιλαμβάνεστε, το εν λόγω προηγμένο στατιστικό έχει δανειστεί το όνομα του από τον εμπνευστή του τρόπου επιθετικής ανάπτυξης, ο οποίος έχει πλέον επικρατήσει καθολικά στο ΝΒΑ. Αναφερόμαστε φυσικά στον διάσημο Daryl Morey – General Manager των Rockets. Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία.

Η διαπίστωση είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνειών. Τρία διαφορετικά Ελάφια τοποθετούνται στην πρώτη πεντάδα του Moreyball Percentage, υπό την σκοπιά των assists. Με δύο λόγια: οι πάσες τους καταλήγουν είτε σε τρίποντα, είτε σε lay ups. Δεύτερο στοιχείο που καταδεικνύει την επιθετική αποτελεσματικότητα της ομάδας.

Για την Ευρώπη και τους Spurs

Ξέρετε στην Ευρώπη η στατιστική ανάλυση δεν έχει μπει ακόμη τόσο βαθιά στην καθημερινή ζωή των οργανισμών. Μια σύγκριση του shot chart των Bucks με το αντίστοιχο των συλλόγων της Ευρωλίγκας είναι νομίζω ενδεικτική της κατάστασης.

Το midrange παιχνίδι δείχνει να ελαττώνεται, με πολύ όμως πιο αργό ρυθμό. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ειδικούς (οι περισσότεροι στα μέρη μας/ελάχιστοι έχουν απομείνει στην Αμερική) να αμφισβητούν ανοιχτά την χρησιμότητα της στατιστικής στον σύγχρονο αθλητισμό. ‘’Το μπάσκετ δεν είναι μαθηματικά’’ υποστηρίζουν. Το βασικό τους επιχείρημα αφορά τους San Antonio Spurs. Κατά την άποψη τους, οι Spurs κατορθώνουν να κερδίζουν συστηματικά δίχως να υπακούν στις νόρμες του Moreyball, προσεγγίζοντας παράλληλα τακτικά περισσότερο το Ευρωπαϊκό μπάσκετ (πολλές πάσες, επίθεση ίσων ευκαιριών κτλ). Το επιχείρημα βέβαια ενισχύεται στο μυαλό τους από την ασίγαστη (υπαρκτή) κόντρα που επικρατεί, ανάμεσα στον Morey και στον Greg Popovich. Πρόκειται για εσφαλμένη και καταφανώς μεροληπτική άποψη – εδράζεται στην ελλιπή και επιλεκτική ενημέρωση, έχοντας δυστυχώς μετατραπεί με την πάροδο του χρόνου σε κανονικό στερεότυπο.

Το San Antonio κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα το 2014 – εκείνη την σεζόν βρισκόταν πανηγυρικά στην πρώτη θέση της λίγκας σε Moreyball Percentage. Έκτοτε οποιοδήποτε franchise έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, κατατάσσεται τουλάχιστον στην πρώτη πεντάδα της σχετικής λίστας. Επιπλέον υπάρχει μια ανάλογη θετική σχέση μεταξύ των δύο μεγεθών – η καλή επίθεση εμφανίζεται υποχρεωτικά ψηλά στην κατάταξη του Moreyball Percentage και αντίστροφα. Η σημασία των στατιστικών αναλύσεων είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για την οργανική σχέση μεταξύ τριπόντων και lay ups

Ας επιστρέψουμε όμως στο Milwaukee. Οι καλοκαιρινές μεταγραφές των Lopez/Ilyasova και του rookie De Vincenzo, γέμισαν το ρόστερ με χαρισματικούς σουτέρ, διευκολύνοντας έτσι σε αποφασιστικό βαθμό το έργο των υπόλοιπων παικτών. Ειδικά ο Γιάννης πρέπει φέτος να είναι ο πιο ευτυχισμένος κάτοικος στο Wisconsin.

Εδώ ακριβώς κρύβεται το τρίτο καθοριστικό πλεονέκτημα του Moreyball. Λόγω της αδιάκοπης περιφερειακής απειλής, οι αμυντικοί αναγκάζονται να ανέβουν στην περίμετρο για να απαγορεύσουν το μακρινό σουτ, αφήνοντας ταυτόχρονα την ρακέτα ανυπεράσπιστη για τις εφορμήσεις του Αντετοκούνμπο. Είναι χαρακτηριστικό πως οι αθλητές του Budenholzer σουτάρουν 40,5 τρίποντα ανά αγώνα (2οι στο ΝΒΑ, πίσω μόνο από τους Rockets), με ικανοποιητικό μάλιστα ποσοστό (35,8%). Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος ο Έλληνας super star αποτελεί το νούμερο ένα φαβορί για το βραβείο του MVP της κανονικής διάρκειας – οι άνθρωποι της ομάδας έχουν φροντίσει να τον πλαισιώσουν με τους κατάλληλους συμπαίκτες, ώστε να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα σπάνια προσόντα του. Όπως θα δουμε στο δεύτερο μέρος το ζωγραφιστό είναι συνήθως άδειο. Υπάρχει δηλαδή μια συμβιωτική αλληλεπίδραση ανάμεσα στα τρίποντα και στα lay ups – το ένα επωφελείται και ευεργετείται από το άλλο. Τα περισσότερα σουτ τριών πόντων, μεταφράζονται σε παραπάνω ευκαιρίες για εύκολα lay ups.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ