Λούκα Ντόντσιτς: «Φάκελος» Step Back (vid)

Λούκα Ντόντσιτς: «Φάκελος» Step Back (vid)

Πώς ο νεαρός Σλοβένος τρομοκρατεί το ΝΒΑ χρησιμοποιώντας το step back σουτ. Μέσα από βίντεο to10gr εξηγεί την κίνηση που έχει ανάγει σε «επιστήμη» σταρ των Μάβερικς.

Ο Luca Doncic συνεχίζει να εντυπωσιάζει στα παρκέ του ΝΒΑ και λογικά, έχει ήδη κλειδώσει το παράσημο του καλύτερου rookie της φετινής χρονιάς. Ομολογουμένως ο Trae Young καταβάλει εδώ και καιρό φιλότιμες προσπάθειες, όμως σε αυτές τις περιπτώσεις – όπως και στο βραβείο του MVP – αυτό που μετράει είναι ο συνολικός μέσος όρος ολόκληρης της σεζόν, όχι μονάχα οι τελευταίοι δύο-τρεις μήνες.

Όποιος τον έχει παρακολουθήσει να αγωνίζεται, θα έχει σίγουρα διαπιστώσει ότι ο Luca αρέσκεται να χρησιμοποιεί έναν μεγάλο αριθμό από step back σουτ (το βηματάκι πίσω που λέμε στην Ελλάδα). Πόσο μεγάλο; Αρκετό ώστε αυτή τη στιγμή να στρογγυλοκάθεται στη δεύτερη θέση με τα περισσότερα εύστοχα στη λίγκα. Ο James Harden μπορεί να περηφανεύεται ότι ο νεαρός Σλοβένος, αποτελεί ουσιαστικά τον πρώτο «μαθητή» του.

Το step back σουτ ταιριάζει απόλυτα στις δυνατότητες του πρωταγωνιστή μας. Ο Doncic δεν αντιπροσωπεύει τον πιο αθλητικό μπασκετμπολίστα του κόσμο – κατά συνέπεια χρησιμοποιώντας την συγκεκριμένη τεχνική, δημιουργεί την κατάλληλη απόσταση από τον αμυντικό του, ώστε στη συνέχεια να εκτελέσει πάνω από τα υψωμένα χέρια του. Ο ίδιος άλλωστε φρόντισε να μας γνωστοποιήσει τις προτιμήσεις του, μέσα από μια ξεκαρδιστική ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό στο Instagram.

Ας εξετάσουμε μαζί τα στοιχεία που τον κάνουν τόσο αποδοτικό, με την βοήθεια του εξαιρετικού βίντεο από το κανάλι «By any means Basketball».
Το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να παρατηρήσουμε, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκμεταλλεύεται το μομέντουμ του αμυντικού, αναγκάζοντας τον να «γυρίσει» τους γοφούς του προς την αντίθεση κατεύθυνση από εκείνη που αυτός κινείται. Άπαξ και συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει ουσιαστικά αρκετός χρόνος ώστε ο αντίπαλος να επιστρέψει στη θέση του και να μαρκάρει το σουτ. Δείτε για παράδειγμα στο δεύτερο στιγμιότυπο, πως τα πόδια του Williams «κοιτάνε» την baseline, με αποτέλεσμα να χάσει την επαφή του με τη φάση.

Το δεύτερο σημείο αφορά το αψεγάδιαστο footwork. Ο Doncic βαδίζει στα πρότυπα του Harden, καθώς αγαπά υπερβολικά τα «tap» step backs. Αρχικά προσποιείται ότι θα επιτεθεί με ντρίμπλα, «ρίχνοντας» τους ώμους του προς τα κάτω. Έπειτα ξεκινά να επιβραδύνει με το εσωτερικό του πόδι, πριν πατήσει δυνατά με το εξωτερικό προς τα πίσω.

Σημειώστε επίσης, πως όλες αυτές οι προσπάθειες δεν αποτελούν παραβάσεις βημάτων (τουλάχιστον τις περισσότερες φορές). Ο κανονισμός ορίζει σαφέστατα ότι μετά το gather step – το βήμα δηλαδή κατά τη διάρκεια του οποίου ο παίκτης μαζεύει την μπάλα στα χέρια του διακόπτοντας την ντρίμπλα – ο επιθετικός έχει δικαίωμα για άλλα δύο ξεχωριστά βήματα.

Τέλος αξίζει να μελετήσουμε την φοβερή μηχανική του στο σουτ. Ρίξτε μια ματιά στην παρακάτω φωτογραφία.

Αφού έχει ολοκληρώσει τη κίνηση του και λίγο πριν απελευθερώσει τη μπάλα, ο Σλοβένος στέκεται σχεδόν πάντα στις μύτες των ποδιών του. Το σύνολο του πέλματος του δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με το έδαφος. Ο λόγος είναι απλός. Ο Luca γνωρίζει πως πρέπει αστραπιαία να αντιστρέψει τη φορά του σώματος του – η οποία εκείνη τη στιγμή τον παρασέρνει προς τα πίσω εξαιτίας του step back – ώστε η εκτέλεση να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ