H διαμάχη Κίνας- Χιούστον Ρόκετς στοιχίζει 4 δις δολάρια

H διαμάχη Κίνας- Χιούστον Ρόκετς στοιχίζει 4 δις δολάρια

Οι Χιούστον Ρόκετς και γενικότερα το NBA βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη με την Κίνα, με την κόντρα αυτή να έχει οικονομικό αντίκτυπο στην αγορά του αμερικανικού κολοσσού, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την ασιατική χώρα εδώ και τουλάχιστον 25 χρόνια.

Η Ομοσπονδία μπάσκετ της Κίνας αναστέλλει τη συνεργασία της με τους Χιούστον Ρόκετς, δηλώνοντας ενοχλημένη από το «τιτίβισμα» με πολιτική χροιά του GM των Τεξανών, Ντάριλ Μόρεϊ.

Η στήριξη που πήρε ο Μόρεϊ από τον κομισάριο του NBA , Άνταμ Σίλβερ, σχετικά με το Χονγκ Κονγκ έφερε την αντίδραση της Κίνας, με την ομοσπονδία να διακόπτει κάθε σχέση με τους Ρόκετς, γνωστοποιώντας ότι δεν θα δείξει αγώνες του Χιούστον, αλλά και γενικότερα του NBA επ’ αόριστον.

Η ανοιχτή αυτή διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών, έχει και οικονομικά αντίκτυπα, με τις «ρουκέτες» να αναμένεται να χάσουν περισσότερα από 4 δις δολάρια, από την παύση της μετάδοσης των αγώνων τους στην Κίνα.

Παράλληλα το NBA βασιζόταν στην αγορά της Κίνας και στην επέκτασή του εκεί, «τρέμοντας» στην ιδέα ότι θα χάσει έναν από τους μεγαλύτερους χορηγούς του.

Ακολουθολούν κάποια σημαντικά στοιχεία που αποδεικνύουν τους στενούς δεσμούς του NBA με την ασιατική χώρα:

1. O αναπληρωτής κομισάριος του NBA, Μαρκ Τέιτουμ τόνισε σε μια συνέντευξη στο «Reuters» τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι γύρω στους 300.000.000 ανθρώπους παίζουν μπάσκετ στην Κίνα, που μεταφράζεται στο 21% του συνολικού πληθυσμού της χώρας (1,4 δις. ο πληθυσμός της).

2. H επιρροή του κορυφαίου πρωταθλήματος του πλανήτη στην Κίνα φαίνεται και από την εξής έρευνα: Ο αμερικανικός κολοσσός έχει 47.000.000 followers στα social media μόνο την τελευταία σεζόν (2018- 2019), δείγμα της δημοτικότητάς του στην Κίνα.

3. Η πλατφόρμα που προσφέρει αγώνες του NBA, σε live streaming, ανακοίνωσε πέρσι επέκταση της συνεργασίας της με το κορυφαίο πρωτάθλημα, μέχρι τη σεζόν 2024-2025. Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα απέφερε 1,5 δις δολάρια στον αμεριακνικό κολοσσό, ενώ τη συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι χαρακτηριστικό ότι τη χρησιμοποιούν γύρω στους 500.000.000 Κινέζους.

4. Το NBA άνοιξε ένα γραφείο στην ασιατική χώρα το 2008, το οποίο έχει να κάνει με επιχειρήσεις του πρωταθλήματος στην ασιατική χώρα. Οι επιχειρήσεις αυτές εκτιμάται ότι αποφέρουν κέρδη 4.000.000 δολαρίων στο NBA, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

5. Από το 2014, 17 ομάδες του NBA, έχουν παίξει 26 παιχνίδια σε πόλεις της Κίνας, όπως η Σανγκάη, το Μακάο, η Γκουανγκζού και πολλές ακόμα. Οι Σακραμέντο Κινγκς με τους Χιούστον Ρόκετς,  έπαιξαν το πρώτο τους παιχνίδι στην ασιατική χώρα. Μία αναμέτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σανγκάη και τελείωσε με νίκη των Τεξανών (88-86).

6. Γενικότερα το NBA έχει ανοιχτούς δεσμούς με την Κίνα από το 1992, όταν και άνοιξε το πρώτο του γραφείο στο Χονγκ- Κονγκ. Ήταν η πρώτη αμερικανική επαγγελματική λίγκα που σύναψε σχέσεις με την ασιατική χώρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ