Η εκδίκηση του Σκόλα, 17 χρόνια μετά

Η εκδίκηση του Σκόλα, 17 χρόνια μετά

Ο Λουίς Σκόλα δεν οδήγησε απλά την Αργεντινή στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου σήμερα. Πήρε εκδίκηση κόντρα στους «πλάβι» για μια ολόκληρη γενιά. Αυτή της Εθνικής Αργεντινής του 2002.

Η Αργεντινή έστειλε… σπίτι της την Σερβία, επικρατώντας στο μεταξύ τους παιχνίδι με 97-87 και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πρωτεργάτης της σημερινής νίκης ο «γερόλυκος» Λουίς Σκόλα, που φιλοδώρησε την ομάδα του Σάσα Τζόρτζεβιτς με 20 πόντους, μετρώντας παράλληλα 5 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο.

Η σημερινή επικράτηση των «γκαούτσος» επί των «πλάβι» έχει διπλή σημασία για τον 39χρονο άσο. Και αυτό γιατί δεν πρόκειται απλά για μία πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Δεν είναι μόνο η προοπτική ενός μεταλλίου, μιας επιτυχίας. Ναι είναι όλα αυτά. Για τον Λουίς Σκόλα όμως είναι κάτι παραπάνω.

Η νίκη αυτή, σηματοδοτεί για τον ίδιο την εκδίκηση μιας ολόκληρης γενιάς Αργεντινών προς την Σερβία. Για εκείνο τον τελικό του 2002 στην Ιντιανάπολις. Για εκείνη την κορυφή που χάθηκε στο τελευταίο βήμα. Για εκείνο τον αγώνα που παρά τα 22 του τότε χρόνια, ήταν εκ των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης πετυχαίνοντας 11 πόντους.

Αυτός είναι άλλωστε που συνδέει τους «γκαούτσος» του 2002, με αυτούς τους 2019. Ο τελευταίος των Μοϊκανών…

8 Σεπτεμβρίου 2002

Στην Ιντιανάπολις της Αμερικής λαμβάνει χώρα ένας από τους πιο δραματικούς τελικούς στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τις Αργεντινή και Σερβία να κοντράρονται με φόντο το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, είχαν στα ρόστερ τους κάποιους από τους καλύτερους παίκτες που έπαιξαν ποτέ στις δύο εθνικές. Τα ονόματα των Μάνου Τζινόμπιλι, Φαμπρίσιο Ομπέρτο, Αντρές Νοσιόνι από την μία και Ντέγιαν Μποντίργοκα, Πρέντραγκ Στογιάνκοβιτς, Βλάντε Ντίβατς και Ντέγιαν Τομάσεβιτς από την άλλη, φανερώνουν το μεγαλείο της σύγκρουσης που υπήρξε στο εν λόγω παιχνίδι.

Την 8η Σεπτεμβρίου του 2002 λοιπόν, ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου είδε τους «γκαούτσος» να φτάνουν μια ανάσα από τη νίκη και την επανάληψη του θριάμβου του 1950, αλλά εν τέλει να λυγίζουν στην παράταση από τους Σέρβους με 84-77 (75-75 κανονική διάρκεια). Οι 28 πόντοι που πέτυχε ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού Φαμπρίτσιο Ομπέρτο και οι 11 του Λουίς Σκόλα δεν έφτασαν για τους Αργεντινούς, καθώς οι Μποντίρογκα με 27 και Στογιάκοβιτς με 26 οδήγησαν τους Βαλκάνιους στην κατάκτηση του τροπαίου.

Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής ωστόσο, είχε πάρα πολλά παράπονα από τη διαιτησία και δη από τον Έλληνα διαιτητή Νίκο Πιτσίλκα, καθώς είδε να σφυρίζονται εναντίον της όλες οι κρίσιμες φάσεις των τελευταίων δευτερολέπτων, την στιγμή που προσπαθούσε να κρατήσει το υπέρ της προβάδισμα. Στο τέλος όμως, η ιστορία έγραψε πως η Σερβία έφτασε στην κορυφή του κόσμου και η Αργεντινή έμεινε στην 2η θέση.

Επιστροφή στο σήμερα

Λένε πως η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Και ο Σκόλα αφού το άφησε να «κρυώσει» για 17 χρόνια, φρόντισε την 10η του Σεπτέμβρη να το… σερβίρει στους Σέρβους.

Άξιος συμπαραστάτης του, ο εκπληκτικός σε ένα ακόμα παιχνίδι Φακούντο Καμπάτσο με 18 πόντους και 12 ασίστ. Μαζί οι δυο τους έφεραν την εθνική τους ομάδα σε ημιτελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά το 2006, για μόλις τέταρτη φορά στην ιστορία τους.

Είπαμε όμως, δεν ήταν μόνο αυτό. Η σημερινή νίκη-πρόκριση είναι εκδίκηση για Λουίς Σκόλα. Για τον ίδιο και για εκείνη την γενιά Αργεντινών που εντυπωσίασε στα γήπεδα της Αμερικής το 2002. Για τον Τζινόμπιλι, τον Νοσιόνι, τον Ομπέρτο και όλους τους άλλους. Για την καλυτερη Αργεντινή όλων των εποχών…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ