Ford Mustang Mach-E: Θρύλος στην ηλεκτροκίνηση

Ford Mustang Mach-E: Θρύλος στην ηλεκτροκίνηση

Καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E αποδεικνύει παντού την τεχνολογική υπεροχή της, κατακτώντας θριαμβευτικά ακόμη και την κορυφαία διάκριση στα ρεκόρ Γκίνες για την χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Συνώνυμη με την πρωτοπορία της Ford στον τομέα της Αυτοκίνησης η Mustang αποτελεί για περισσότερο από πέντε δεκαετίες το απόλυτο σπορ αυτοκίνητο, ένα «halo car» ικανό να εμπνεύσει διαφορετικές γενιές οδηγών προκαλώντας ιδιαίτερες συγκινήσεις στο δρόμο.

Η αστείρευτη δύναμη, το κύρος και το ξεχωριστό ύφος της αποτελούν διαχρονικά στοιχεία που την διαφοροποιούν από οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο στον κόσμο χαρακτηρίζοντας την είσοδό της και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης με την κορυφαία σε επιδόσεις και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά Mach-E.

Το εμβληματικό αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Ford διακρίνεται επίσης για το ευφυές σύστημα διαχείρισης της ενέργειας διαγράφοντας οποιοδήποτε άγχος για την αυτονομία του, προτεραιότητα στην οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο η αεροδυναμική του επιβλητικού αμαξώματος.

Ανατρεπτικά σχεδιασμένο με έντονη την αύρα της οικογένειας Mustang, δυναμισμό που τονίζεται από την σχεδίαση της οροφής, τα επιθετικά φώτα και την απουσία αεραγωγών, μοιάζει με γλυπτό που δείχνει να κινείται ακόμη και όταν είναι ακίνητο. Ενα έργο τέχνης άμεσα συνυφασμένο με την κυρίαρχη τεχνολογία του 21ου αιώνα, την ηλεκτροκίνηση, που δίνει νέα πνοή στην αεροδυναμική Mustang Mach-E.

Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική του αμαξώματος, η ρευστή εξωτερική σχεδίαση συνδυάζεται με το μίνιμαλ design στον θάλαμο επιβατών και τις hi-tech επιλογές στην παραμικρή του λεπτομέρεια, σε ένα open space περιβάλλον.

Πέρα από την ευρυχωρία σε αυτό κυριαρχούν η νέα οθόνη των 15.5’’ σε κάθετη διάταξη, o πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων των 10,2’’ με νέες γραφικές απεικονίσεις και το ηχοσύστημα Bang & Olufsen απόδοσης 560 Watt, το οποίο έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για το εσωτερικό της νέας Mustang Mach-E ενσωματώνοντας έξυπνα και διακριτικά τα ηχεία πάνω στην κεντρική κονσόλα ώστε να προσφέρει κορυφαία ποιότητα ήχου.

Στο ίδιο πλαίσιο η αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E είναι το μοντέλο που επέλεξε η Ford για να λανσάρει την πιο προηγμένη γενιά του συστήματος ψυχαγωγίας και επικοινωνίας SYNC με την δυνατότητα να μαθαίνει από το στυλ και τις συνήθειες του οδηγού επιτρέποντας την εξατομίκευση πάνω από 80 διαφορετικών ρυθμίσεων.

Τα προφίλ εξατομίκευσης αποθηκεύονται στο cloud, ώστε ο οδηγός να έχει άμεση πρόσβαση και αλληλεπίδραση με αυτά μέσω του smartphone του και της εφαρμογής FordPass Connect, οποιαδήποτε στιγμή χωρίς καν να βρίσκεται μέσα στο όχημά του. Μια ακόμη δυνατότητα που προσφέρει το SYNC4 είναι οι αυτόματες ασύρματες ενημερώσεις λογισμικού (over-the-air) ώστε να μπορεί το αυτοκίνητο να ακολουθεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, βελτιώνοντας συνεχώς τη λειτουργία του σε όλη τη διάρκεια ζωής του.

Δύναμη παντού

Εφαρμόζοντας την ίδια hi-end προσέγγιση σε κάθε πτυχή της Mustang Mach-E η Ford δημιούργησε πισωκίνητες (RWD) και τετρακίνητες (AWD) εκδόσεις με μπαταρίες ιόντων λιθίου Standard Range (SR) χωρητικότητας 75kWh, ή Extended Range (ER) 98kWh.

Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ο πλούσιος βασικός εξοπλισμός και η 8ετής εγγύηση FordProtect που εξασφαλίζει εκατοντάδες χιλιάδες απροβλημάτιστα χιλιόμετρα, ανεξαρτήτως έκδοσης. Στην γκάμα της Mustang Mach-E που διατίθεται στην ελληνική αγορά σε τιμές από 51.587 ευρώ (με την επιδότηση του προγράμματος ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ) περιλαμβάνονται η πισωκίνητη (RWD) έκδοση των 269 ίππων με μπαταρία 75 kWh και αυτονομία 470 χλμ., η επίσης πισωκίνητη με την μεγαλύτερη μπαταρία των 98 kWh, απόδοση 294 ίππους και αυτονομία 610 χλμ. (62.959 ευρώ), η τετρακίνητη (AWD) με μπαταρία 75 kWh, απόδοση 269 ίππους και αυτονομία 410 χλμ. (63.474 ευρώ) αλλά και η ισχυρότερη όλων, επίσης τετρακίνητη με ισχύ 351 ίππους, μπαταρία 98 kWh και αυτονομία 540 χλμ. (68.172 ευρώ).

Προηγμένες λύσεις φόρτισης και υπηρεσίες

Θέτοντας τέλος στο «άγχος της αυτονομίας» η Mustang Mach-E με την μπαταρία Extended Range και την αυτονομία των 610 χλμ. εξοπλίζεται, όπως και οι υπόλοιπες άλλωστε, με το κορυφαίο σύστημα φόρτισης που επιτρέπει τη σύνδεσή της σε απλή οικιακή πρίζα, βιομηχανική πρίζα, ειδικό φορτιστή τοίχου wallbox, αλλά και δημόσιους σταθμούς φόρτισης εναλλασσόμενου ή συνεχούς ρεύματος (AC ή DC) με ισχύ έως 150kW.

Το ευφυές σύστημα σε φορτιστή ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος επιτρέπει την προσθήκη 119 χλμ. αυτονομίας κάθε 10 λεπτά ενώ για την επαναφόρτιση της μπαταρίας από το 10% έως το 80% απαιτείται μόλις μία ώρα για την έκδοση Standard Range.

Παράλληλα, με την χρήση της εφαρμογής FordPass, οι ιδιοκτήτες της Mustang Mach-E αποκτούν απομακρυσμένη πρόσβαση σε πληροφορίες για τη φόρτιση της μπαταρίας και την υπολειπόμενη αυτονομία του αυτοκινήτου, αλλά και προγραμματίζουν τις επιθυμητές ώρες φόρτισης ώστε να εκμεταλλεύονται τις εκπτώσεις που ισχύουν τις νυχτερινές ώρες, φροντίζοντας ώστε να υπάρχει η απαραίτητη αυτονομία για την ολοκλήρωση της επόμενης διαδρομής τους.

Επιπλέον, με την λειτουργία προετοιμασίας του οχήματος (pre-conditioning) μέσα από την εφαρμογή FordPass, οι οδηγοί μπορούν να ορίζουν την ώρα της επόμενης αναχώρησής τους, και να επιλέγουν από πριν την ιδανική θερμοκρασία στην καμπίνα. Με τον τρόπο αυτό, η νέα Mustang Mach-E ρυθμίζει τη θερμοκρασία όσο το όχημα φορτίζεται, με σκοπό να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια όταν κινείται ή βρίσκεται εκτός φόρτισης.

Ταυτόχρονα αξιοποιώντας τη συνδεσιμότητα μέσω cloud σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα Intelligent Range έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει ανά πάσα στιγμή και με μεγάλη ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία του οχήματος αναγνωρίζοντας τον τρόπο οδήγησης κάθε χρήστη και λαμβάνοντας υπόψη διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ηλεκτρική αυτονομία του οχήματος, όπως την προβλεπόμενη εξωτερική θερμοκρασία, την υψομετρική διαφορά του προορισμού που έχει οριστεί στο σύστημα πλοήγησης, καθώς επίσης την κίνηση στους δρόμους. Όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας μάλιστα ακόμα και δεδομένα από άλλα ηλεκτρικά οχήματα της Ford που προπορεύονται στο δρόμο. Εάν η αυτονομία μεταβληθεί σημαντικά από κάποιους παράγοντες, σχετική ειδοποίηση επισημαίνει στον οδηγό τη νέα αυτονομία, ενημερώνοντάς τον αντίστοιχα για την αιτία της αλλαγής.

Ενδεικτικό της αποδοτικότητας της Mach-E είναι και το ρεκόρ που πέτυχε η πισωκίνητη extender range έκδοση η οποία διένυσε μια διαδρομή μήκους 1.352 χιλιομέτρων με μόλις δύο στάσεις για την επαναφόρτιση της μπαταρίας των 88 kWh με ηλεκτρική ενέργεια. H κατανάλωση ενέργειας που καταγράφηκε ήταν 10,52 χλμ. ανά kWh και ισοδυναμεί με αυτονομία άνω των 805 χιλιομέτρων, προσθέτοντας έτσι περισσότερα από 195 χιλιόμετρα στην επίσημη αυτονομία των 610 χιλιομέτρων της Mustang Mach-E.

Μοναδικά Driving Modes και e-AWD

Η Mustang Mach-E διαθέτει τρία προφίλ οδήγησης (Whisper, Active και Untamed), που προφέρουν μια ξεχωριστή οδηγική εμπειρία παραμετροποιώντας τον εσωτερικό φωτισμό της καμπίνας, τα γραφικά της οθόνης, ακόμη και «τον ήχο του κινητήρα» που φτάνει στον θάλαμο επιβατών.

Η επιλογή Whisper αυξάνει την υποβοήθηση στο τιμόνι και καθιστά πιο ήπια την απόκριση του «γκαζιού», ενώ παράλληλα ο «ήχος του κινητήρα» μειώνεται, ένα απαλό μπλε φως λούζει την καμπίνα και στο ταμπλό η ένδειξη EcoMode ενημερώνει τον οδηγό για τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Στο προφίλ οδήγησης Active, η Mustang Mach-E συνδυάζει την αθόρυβη λειτουργία ενός αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος με τις επιδόσεις που έκαναν την Mustang σημείο αναφοράς, καθιστώντας την ένα ιδανικό αυτοκίνητο για καθημερινή χρήση.

Αν πάλι επιθυμείτε να δείτε πώς η Mustang Mach-E κυριαρχεί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης δεν έχετε παρά να επιλέξετε το προφίλ οδήγησης Untamed, εκεί όπου ο οδηγός «απελευθερώνει» όλες τις δυνατότητές της ενισχύοντας την αίσθηση του τιμονιού και την απόκριση του δεξιού πεντάλ. Ο «ήχος του κινητήρα» που φτάνει στο εσωτερικό είναι ενισχυμένος, στην καμπίνα επικρατεί ο σπορ πορτοκαλί φωτισμός ενώ τα γραφικά στον ψηφιακό πίνακα οργάνων γίνονται πιο δυναμικά.

Πρωτοποριακός τρόπος απόκτησης

Η νέα Mustang Mach-E είναι διαθέσιμη στο Ford Marketplace, εκεί όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους και με λίγα μόνο κλικ να κάνουν on-line κράτηση. Μπορούν επίσης να επιλέξουν το χρηματοδοτικό πρόγραμμα Ford που τους ταιριάζει ή και να ανταλλάξουν το παλαιό τους αυτοκίνητο όσο γρήγορα κινείται η Mach-E στον δρόμο. Τέλος, μπορείτε να την αποκτήσετε με επιτόκιο 0,99%.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ