Χειμερινές συμβουλές οδήγησης από τη Ford

Χειμερινές συμβουλές οδήγησης από τη Ford

Η εταιρεία δίνει μερικές συμβουλές για τη σωστή οδήγηση κατά τον χειμώνα, εποχή στην οποία αυξάνονται τα ατυχήματα.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στη Μεγάλη Βρετανία, οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους σε αυτοκινητόδρομο προκαλούνται τις νυχτερινές ώρες με βροχή, χιόνι ή πάγο. Αντίστοιχα είναι τα ποσοστά των θανάτων σε κατοικημένες περιοχές. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η υπερβολική ταχύτητα και αυτό αφορά περισσότερο τους νέους οδηγούς, που δεν έχουν αποκομίσει ακόμα τις κατάλληλες εμπειρίες.

Οι μελέτες της Ε.Ε. καταδεικνύουν τον κίνδυνο και αναφέρουν τα εξής:

-Ο μέσος νέος οδηγός έχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμπλοκής σε ατύχημα από τις 8 το βράδυ έως τις 2 τα ξημερώματα, κυρίως τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου και σε μέρη όπου επικρατεί σκοτάδι.

-Η έλλειψη οργάνωσης είναι ο λόγος που οι περισσότεροι νέοι οδηγοί εμπλέκονται σε ατύχημα. Υπάρχει ανεπάρκεια γνώσεων ή οι γνώσεις τους (και αυτό αφορά και τους αναβάτες) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αυτά οφείλονται στην απειρία τους.

-Ο αριθμός των θανάτων πεζών στην Ευρώπη αυξάνεται ανάμεσα στον Οκτώβριο και τον Μάρτιο, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο διάστημα του χρόνου.

Η Ford από τη μεριά της, παραθέτει παρακάτω μερικές συμβουλές για οδήγηση τον χειμώνα, ώστε η ασφάλεια να είναι το πρώτο μέλημα

-Να βλέπετε και να σας βλέπουν: Καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου, ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα, αλλά και να είστε ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα κατά την περίπτωση φρεναρίσματος.

-Μην τρέχετε: Ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας αρκετό χώρο έως ότου ακινητοποιηθεί το όχημα. Σε περιπτώσεις που ο δρόμος έχει χιόνι ή είναι ολισθηρός, κάθε δευτερόλεπτο και μέτρο, μετρά.

-Μην πετάτε νερά: Όταν ο δρόμος έχει πολλά νερά και πλησιάζετε σε τμήμα του όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος, οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν εξέλθετε από τα νερά, δοκιμάστε αν ανταποκρίνονται τα φρένα σας.

-Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»: Κατά τις περιπτώσεις όπου ο δρόμος είναι επικαλυμμένος με χιόνι, επιλέξτε μια χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο για να έχετε καλύτερη πρόσφυση. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση όπου ο δρόμος είναι ολισθηρός. Αν κολλήσετε στον πάγο από εκεί και πέρα, μια ανώτερη σχέση να σας βοηθήσει.

-Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: Ελαφριές και απαλές κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και το τιμόνι, βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματός σας.

-Μην πανικοβάλλεστε: Αν χάσετε τον έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή στο βρεγμένο οδόστρωμα, διορθώστε με απαλές κινήσεις με το τιμόνι. Αν το πίσω μέρος του αυτοκινήτου γλιστρήσει για παράδειγμα προς τα αριστερά, στρίψτε προς τα αριστερά το τιμόνι, αποφεύγοντας το απότομο φρενάρισμα.

Πηγή: Ford

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ