Νέες Mercedes-Benz GLB και Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC

Νέες Mercedes-Benz GLB και Mercedes-AMG GLB 35 4MATIC

Το πρώτο αυτοκίνητο της εταιρείας σε αυτή την κατηγορία που διατίθεται προαιρετικά με 7θέσια διάταξη.

Την GLB παρουσιάζει η Mercedes. Το αυτοκίνητο διαθέτει μικρούς προβόλους και off-road σχεδιασμό, αλλά και προαιρετικό 4MATIC και ειδικό φωτισμό LED, όταν επίσης κινείται εκτός δρόμου. Υπάρχει δυνατότητα 7θέσιας διάταξης, με τα δύο καθίσματα της τρίτης σειράς να μπορούν να φιλοξενήσουν άτομα ύψους έως 1,68μ. Οι κινητήρες είναι ισχυροί και αποδοτικοί, 4κύλινδροι, διατίθενται τα τελευταία συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης, αλλά και το σύστημα πολυμέσων MBUX και το ENERGIZING Comfort.

Το μεταξόνιο ανέρχεται στα 2.829mm και είναι 10 μακρύτερο από τη νέα B-Class για παράδειγμα. Οι επιβάτες της πρώτης σειράς έχουν χώρο για το κεφάλι τους 1.069mm, ενώ αυτός για τα γόνατα των πίσω, 967mm. Ο χώρος φόρτωσης κυμαίνεται στα 570-1.805 λίτρα, ενώ τα καθίσματα της δεύτερης σειράς μπορούν προαιρετικά να μετακινηθούν εμπρός-πίσω. Ως εκ τούτου, ο χώρος φόρτωσης αυξάνεται κατά 190 λίτρα.

Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει εκτεινόμενα προσκέφαλα, προεντατήρες ζωνών ασφαλείας και περιοριστές σε όλα τα εξωτερικά καθίσματα, αερόσακους παραθύρων, ενώ η δεύτερη και τρίτη σειρά μπορούν να φιλοξενήσουν παιδικά καθίσματα ISOFIX και TOP-Tether. Στην τρίτη, υπάρχουν δύο ποτηροθήκες ανάμεσα στα καθίσματα, αλλά και θύρες USB. Μπορούν επίσης να χαμηλώσουν, ώστε να αυξηθεί η χωρητικότητα του χώρου φόρτωσης.

Το αυτοκίνητο μπορεί να είναι 5θέσιο ή 7θέσιο προαιρετικά. Στην πρώτη σειρά, προαιρετικό είναι το αναδιπλούμενο κάθισμα συνεπιβάτη, ενώ στη δεύτερη, η αναδίπλωση ανέρχεται σε αναλογία 40:20:40, οι πλάτες είναι ρυθμιζόμενες, ενώ τα καθίσματα μπορούν να μετακινηθούν εμπρός-πίσω κατά 140mm σε αναλογία 40:60. Υπάρχει επίσης και η λειτουργία EASY-ENTRY.

Εξωτερικό

Χαρακτηρίζεται από τον σπορ χαρακτήρα και τον εκμοντερνισμό του. Εμπρός, οι προβολείς φανερώνουν τα off-road γονίδια, όπως επίσης οι κοντοί πρόβολοι εμπρός και πίσω. Οι ώμοι είναι μυώδεις και ενισχύουν το design, με τις θύρες να διευκολύνουν την είσοδο και έξοδο, αυξάνοντας, όμως, την ασφάλεια σε περίπτωση πρόσκρουσης. Διακρίνεται η πλάκα ολίσθησης εμπρός και πίσω, αλλά και οι μπάρες οροφής από αλουμίνιο.

Εσωτερικό

Υπάρχει μια οθόνη που ξεχωρίζει την περιοχή του οδηγού και του συνεπιβάτη. Ο πρώτος έχει στη διάθεσή του το Widescreen Cockpit με χειριστήρια για το MBUX, ενώ κάτω από τις θυρίδες εξαερισμού εντοπίζονται τα χειριστήρια του κλιματισμού. Στην κεντρική κονσόλα, υπάρχουν κι άλλα σωληνοειδή στοιχεία, τα οποία εμφανίζουν αλουμίνιο.

Ειδικός off-road φωτισμός

Οι προβολείς LED High Performance και MULTIBEAM μπορούν να παραγγελθούν, με τους τελευταίους να είναι γρήγοροι και ακριβείς σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας. Προαιρετικοί είναι οι προβολείς ομίχλης LED και διανέμουν το φως καλύτερα περιμετρικά, δίχως να τυφλώνουν τους άλλους οδηγούς. Τα μοντέλα 4MATIC έρχονται με το Off-Road Engineering Package. Σε συνδυασμό με τους προβολείς MULTIBEAM LED, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης ενός ειδικού off-road φωτισμού. Έτσι, διευκολύνεται ο οδηγός ώστε να παρατηρεί διάφορα εμπόδια στον δρόμο του. Με το φως off-road, οι προβολείς MULTIBEAM LED είναι αναμένοι έως τις ταχύτητες των 50 χ.α.ω.

Από εκεί και πέρα, οι κινητήρες σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, χαρακτηρίζονται από την αύξηση της ισχύος και της ροπής, σε συνδυασμό με τις μειωμένες εκπομπές και κατανάλωση. Τα μοτέρ έρχονται με τη λειτουργία απενεργοποίησης κυλίνδρου.

Εν συνεχεία, χάρη στα συστήματα καμερών και ραντάρ, η GLB μπορεί να «δει» έως και 500 μέτρα μπροστά και να οδηγηθεί σε ημι-αυτόματη περίπτωση. Η ταχύτητα σε κόμβους, διασταυρώσεις ή πλατείες μπορεί να ελεγχθεί από το Active Distance Assist DISTRONIC, ενώ νέα λειτουργία είναι το Active Steering Assist, όπου διατίθεται το Active Lange Change Assist. Αν το Active Parking Assist με PARKTRONIC είναι διαθέσιμο, το όχημα μπορεί να επανεκκινήσει αυτόματα σε αυτοκινητόδρομο.

Αναφορικά με την ανάρτηση, εμπρός υπάρχουν γόνατα McPherson και πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι. Κατά παραγγελία έρχεται η ρυθμιζόμενη, με τον οδηγό να αλλάζει τη συμπεριφορά του οχήματος από άνετη σε σπορ μέσω του διακόπτη DYNAMIC SELECT.

Το MBUX από τη μεριά του παρέχει όμορφες εικόνες και γραφικά, δυνατότητα εξατομίκευσης, έγχρωμο head-up display, πλοήγηση και φωνητικές εντολές, καθώς το σύστημα μπορεί να ενεργοποιηθεί με την πρόταση Hey Mercedes.

Το ENERGIZING comfort control ομορφαίνει την ατμόσφαιρα στο όχημα, καθώς ενεργοποιεί μουσικά και εφέ φωτισμού, συν προγράμματα μασάζ. Υπάρχουν επίσης και δυνατότητες μείωσης του στρες και άλλα.

Σύστημα 4MATIC

Η νέα GLB διαθέτει στον προαιρετικό εξοπλισμό το σύστημα 4MATIC με κατανομή ροπής. Έτσι, ελέγχεται το σύστημα αποσύμπλεξης της 4κίνησης και στην περίπτωση που έχει επιλεγεί το πρόγραμμα Eco/Comfort, η κατανομή στον εμπρός και τον πίσω άξονα ανέρχεται στο 80:20, ενώ στο Sport στο 70:30. Στο πρόγραμμα off-road η κατανομή είναι πλέον στο 50:50.

Αξίζει να τονιστεί πως σχετικά με το Off-Road Engineering Package, περιλαμβάνεται ένα έξτρα πρόγραμμα, που προσαρμόζει την ισχύ του μοτέρ, τα χαρακτηριστικά του 4MATIC και του ABS, ώστε να μην υπάρχει δυσκολία σε καμία επιφάνεια. Ενεργοποιείται μέσω του διακόπτη DYNAMIC SELECT.

Από εκεί και πέρα, το Downhill Speed Regulation (DSR) βοηθά τον οδηγό σε κατωφέρειες.

Κινητήρες

Διατίθενται βενζίνης και diesel, με τον Μ282 βενζίνης 1,33 λίτρων της GLB 200 να έχει σύστημα απανεργοποίησης κυλίνδρου. Όσον αφορά στον 2λιτρο Μ 260 της GLB 250 4MATIC, έχει κυλίνδρους από χυτοσίδηρο στο αλουμινένιο μπλοκ και διαθέτει τεχνολογία που μειώνει τις τριβές των εμβόλων, μειώνοντας την κατανάλωση.

Μοντέλα             Κυβισμός             Ισχύς     Ροπή

GLB 200                1332       120kW/163hp    250

GLB 250 4MATIC               1991       165kW/224hp    350

GLB 35 4MATIC AMG      1991       225kW/306hp    400

Πηγή: Mercedes-Benz

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ