Ολυμπιακός : Όλοι μαζί παίζουν επίθεση και όλοι μαζί άμυνα

Ολυμπιακός : Όλοι μαζί παίζουν επίθεση και όλοι μαζί άμυνα

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του ρόστερ από τον Γιώργο Μπαρτζώκα και την επιστροφή του Κώστα Σλούκα στον Πειραιά, το «10» προχωράει στην αμυντική ανάλυση των Ερυθρόλευκων ενόψει της νέας σεζόν στην Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός είναι ένα βήμα πριν από το να ολοκληρώσει το ρόστερ του για τη σεζόν 2020-21 της Ευρωλίγκας.

Οι Ερυθρόλευκοι έχουν προχωρήσει σε εφτά ανακοινώσεις ήδη και αναμένεται μια και πιο κομβική από όλες, αυτή του Κώστα Σλούκα,  για να τελειώσει μία και καλή το… σαφάρι του Γιώργου Μπαρτζώκα και να ξεκινήσει με τη σειρά του την προετοιμασία της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός απέκτησε τους Ζακ Σαρλ, Τζένκινς, Χάρισον και Μάρτιν ενώ ανανέωσε την συνεργασία του με τους Σπανούλη, Πρίντεζη και Βεζένκοφ. Κινήσεις που έγιναν γρήγορα και στοχευμένα, έχοντας ως βασικό μέλημα να στελεχώσει ιδανικά τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος αναμένεται να μείνει ελεύθερος από την Φενέρμπαχτσε και να επιστρέψει στο Λιμάνι. Οι δύο πλευρές έχουν έρθει σε συμφωνία, ο Ολυμπιακός, όπως έχετε ενημερωθεί από το «10» στις πρώτες μέρες του Μαρτίου μάλιστα, είχε ως πρώτο και μοναδικό στόχο τον «Σλου» και ο Έλληνας γκαρντ θα γυρίσει στην ομάδα που ανδρώθηκε μπασκετικά και κατέκτησε δύο Ευρωλίγκες.

Μέχρι τότε όμως, έχει τεράστια σημασία να δούμε πως έχει επιλέξει ο Γιώργος Μπαρτζώκας να πορευτεί την επόμενη σεζόν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Και αν κάποιος ψάξει ένα… ψεγάδι στον προγραμματισμό του Έλληνα τεχνικού, ίσως αυτός θα ήταν στην θέση των σέντερ. Οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να προχωρήσουν έχοντας στις τάξεις τους δύο αθλητικούς ψηλούς, μακριά από τις… τάσεις της Ευρωλίγκας που έχει επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές τους με τους sevenfooter, τους παίκτες δηλαδή που ξεπερνούν τα 2,13μ.

Η αποχώρηση του Μιλουτίνοφ για την Μόσχα άλλαξε άρδην τον τρόπο που σκέφτονται στον Πειραιά, αν και αυτή ήταν μία απόφαση που είχε καιρό παρθεί από το τεχνικό τιμ του Ολυμπιακού. Εξάλλου ήταν γνωστό πως ο Σέρβος θα αποχωρήσει, ενώ και ο Μπαρτζώκας δεν είναι και τεράστιος θαυμαστής τέτοιου είδους ψηλών. Ελάχιστες φορές τον έχουμε δει στο «5» με τέτοιους σέντερ. Πάντα ήθελε γρήγορα πόδια.

Τι θα γίνει λοιπόν γιατί θα πορευτεί με ημίψηλους παίκτες ο φετινός Ολυμπιακός; Είναι ηλίου φαεινότερο πως δόγμα του φετινού εγχειρήματος των Πειραιωτών είναι ένα: Όλοι μαζί σκοράρουμε και όλοι μαζί αμυνόμαστε.

Μην έχοντας στις τάξεις της – εννοείται μετά και από δική της επιλογή – η ομάδα του Πειραιά έναν… δεινόσαυρο, θα προτάξει την αθλητικότητά της προς τα έξω, παίζοντας κατά κύριο λόγο με αλλαγές σε κάθε μαρκάρισμα.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πίεση στους αντιπάλους θα είναι τέτοια, που κάθε ερυθρόλευκος θα έχει συμμετοχή στο αμυντικό πλάνο του Έλληνα τεχνικού. Άπαντες οφείλουν να βάζουν το κορμί τους στην φωτιά, να είναι εκεί για να δώσουν τις κατάλληλες βοήθειες στις παγίδες που θα… στήσει το προπονητικό τιμ. Και για αυτό σε μεγάλο βαθμό οι παίκτες που αποκτήθηκαν είναι διαθέτουν σωματοδομή που έχει την ικανότητα να ακολουθήσει το συγκεκριμένο πλάνο.

Στους σέντερ και πάλι όμως που είναι η θέση με τα περισσότερα… ερωτηματικά. Παίκτες όπως ο Μάρτιν ή ο Έλις θα κληθούν μετά από την αλλαγή των σκριν να μαρκάρουν κοντύτερους αντιπάλους, ενώ θα βοηθήσουν και σε περιπτώσεις που θα πρέπει με επιθετικό τρόπο να πιέσουν τον χειριστή της μπάλας. Τα γρήγορά τους πόδια βοηθούν πολύ σε αυτό, ενώ αμφότεροι οφείλουν να δουλέψουν τα πλάγιά τους βήματα και τον τρόπο αντίληψής τους στο παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας, μαζί και με τον Ζαν Σαρλ, στηρίζει πολλά επάνω τους για να μπορέσει να βγει σεις πέρας το αμυντικό πλάνο της ομάδας. Δύσκολο ή εύκολο θα το δούμε στην πορεία αν θα μπορέσει να είναι αποτελεσματικό για τους Ερυθρόλευκους.

Όσο για τους λοιπούς; Υπάρχουν παίκτες όπως ο ΜακΚίσικ ή ο Παπανικολάου (ακόμα και ο Χαραλαμπόπουλος) θα αναγκαστούν να αμυνθούν απέναντι σε ψηλότερους αντιπάλους, για να βοηθήσουν υπό συνθήκες και ανάλογα την φάση. Να τοποθετήσουν καλά το κορμί τους, να πιέσουν στην μπάλα και να κάνουν τη ζωή δύσκολη του ψηλότερου αντιπάλου. Ακόμα και να… θυσιαστούν εάν το μαρκάρισμα δεν βγαίνει.

Γενικότερα ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα έχει μέσο όρο ύψους στην περιφέρεια 1μ94 με κοντύτερο τον Σλούκα, θα έχει την ευχέρεια να έχει πολλά ψηλά κορμιά που θα καλύπτουν χώρους και θα πιέζουν μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα υπόλοιπα στο παρκέ…

ΥΓ1 Σας έλειψα; Ελπίζω πως ναι. Για 15 μέρες είχα ρίξει γενικό, ξεκουράστηκα στην αγαπημένη μου Αίγινα και ο Ολυμπιακός, ως συνήθως όταν εγώ κάθομαι, προχώρησε σε όλες τις ανακοινώσεις του.  Υπάρχει αισιοδοξία για την επόμενη μέρα στο Λιμάνι, οι κινήσεις που έχουν γίνει δημιουργούν φιλοδοξίες για κάτι καλό και πλέον τον Αύγουστο θα μπουν οι βάσεις για το νέο Ολυμπιακό.

ΥΓ2 Και η ΕΟΚ τον χαβά της έτσι; Να αλλάξει επιτέλους να ηρεμήσουμε. Τι κίνηση και αυτή με τους ξένους στην Α2 λόγω… κορωνοϊού; Κοροϊδευόμαστε μάλλον, δεν εξηγείται αλλιώς και είναι φανερό πως συμβαίνει για μία ακόμα φορά για άλλους λόγους. Την ίδια ώρα επιτρέπονται οι 3 ξένες στην Α1 Γυναικών. Και εκεί υπάρχουν λόγοι που δεν είναι της παρούσης, όμως έχω την απορία. Στις γυναίκες δεν κολλάει ο ιός; Μόνο στους άντρες;

ΥΓ3 Σε ότι γράφουμε για τις μεταγραφές, θα πρέπει να σκεφτόμαστε μία σημαντική παράμετρο. Το ΝΒΑ. Όχι για τους παίκτες που θα πάνε στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, αλλά για αυτούς που από τον Οκτώβριο και μετά θα δουν τα όνειρά τους να… ψαλιδίζονται και να μένουν free agent.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ