Τώρα 10+3 «τελικές» αγωνιστικές  κι όποιος αντέξει!

Τώρα 10+3 «τελικές» αγωνιστικές  κι όποιος αντέξει!

Ο Φαίδων Κωνσταντουδάκης γράφει και εξηγεί τι θα γίνει στο Πρωτάθλημα και αναλύει τις πιθανότητες των διεκδικητών του Κυπέλλου.

 Από αυτό το Σάββατο ξεκινάνε οι 10 «τελικές» αγωνιστικές του πρωταθλήματος , θα προστεθούν και οι 3 του κυπέλλου κι έτσι θα μάθουμε τις δύο νικήτριες σε κάθε διοργάνωση και τις ομάδες για τον χορό του Ζαλόγγου –της Σούπερ Λίγκας.

ΟΙ ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Ολυμπιακός , με την βαθμολογική σειρά, που έχουν μετά την διεξαγωγή της 20ής αγωνιστικής, είναι οι υποψήφιοι για τον πρωταθληματικό τίτλο.  Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες, ποιος λιγότερες είναι θέμα  υποκειμενικής εκτίμησης. Ότι οι Θεσσαλονικείς έχουν αυτοανακηρυχθεί «πρωταθλητές 2018», από την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, είναι ανιαρό να επαναλαμβάνεται καθημερινά και από το πρωί ως το βράδυ, εκτός, αν κάποιος  βρίσκει διασκέδαση όχι μόνο την εκπομπή «The Mitsi Show», με τον Γιώργο Μητσικώστα, στις 9 παρά 20 πριν από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, αλλά και ειδικές ανταποκρίσεις εντός κι εκτός από την Τούμπα. Αφήνουμε και τον παπά, που έκανε το μνημόσυνο για τον Παναγιώτη Κατσούρη, που έχασε την ζωή του, πριν από 20 χρόνια, σε τροχαίο στην περιοχή της Θέρμης… Ο γέροντας  ήταν κατηγορηματικός: «Ερχεται το νταμπλ του ΠΑΟΚ»!

ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ είναι  διαφορετικό το κλίμα. Λόγω και του απρόβλεπτου, που επικρατεί συνήθως σε αυτή την διοργάνωση, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο να χριστεί «φαβορί» κάποια, από τις τέσσερις ομάδες. Από το ζευγάρι του περσινού τελικού, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και από τους Πανιώνιο, Λάρισα!

ΒΕΒΑΙΩΣ επιβάλλεται, από την λογική, να  θεωρηθεί ως πιθανή κυπελλούχος 2018 και μια από τις ομάδες της  Νέας Σμύρνης και της Θεσσαλίας. Αμφότερες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο, από δύο φορές, κατά το παρελθόν. Στην τωρινή δε αγωνιστική  πραγματοποιούν πορεία, από την οποία  επιτρέπεται  το προγνωστικό, ότι  αν όχι και οι δύο,  έστω η μια  μπορεί να φτάσει στον Τελικό και να διεκδικήσει ό,τι έχει κατακτήσει  η μεν «κυανέρυθρη» , με αντιπάλους την ΑΕΚ(1979) και τον Παναθηναϊκό (1998), η δε «βυσσινί»  τον ΠΑΟΚ (1985) και τον Παναθηναϊκό (2007)

Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ  εκπλήσσει και στην εφετινή σεζόν, γιατί μπορεί και κάνει απόλυτα  αισθητή την παρουσία του και στις δύο διοργανώσεις, παρότι έχει αλλάξει , κατά τη μόνιμη συνήθεια-τακτική του, πουκάμισα, σαν το φίδι, για την επιβίωση του. Μόνο  κατ΄ αυτή την χειμερινή μεταγραφική περίοδο έφυγαν από τη Νέα Σμύρνη οι βασικότατοι Μασούντ, Χατζισαφί και Οικονόμου. Είχαν προηγηθεί, το καλοκαίρι, οι Ανσαριφάρντ, Ρισβάνης, τερματοφύλακες και σία. Πηγαινοήλθαν δε οι Σιώπης και Τασουλής!

ΟΣΟΙ ξεχωρίζουμε τον Ατρόμητο, για την ανταγωνιστική παρουσία του στο εφετινό πρωτάθλημα  και τον κατά πανελλήνια  παραδοχή άδικο αποκλεισμό του από το κύπελλο (άδικο, λόγω διαιτησίας, αλλά και ως δέσμιος του «τριτοκοσμικού» όρου , να μη χρησιμοποιήσει εναντίον του ΠΑΟΚ τους  δανεικούς Ουάρντα-Χατζηισαΐα-Γιαννούλη)  , έχουμε τοποθετήσει πολύ κοντά τον Πανιώνιο. Οι δύο αθηναϊκές ομάδες  μοιάζουν σε πολλά και είναι  από αυτές, που «στρώνουν το σαντιγί πάνω στις τούρτες» του πρωταθλήματος και του κυπέλλου (με τον Ατρόμητο, αναγκαστικά αλλοιωμένο σε σύνθεση , οπότε να υποστεί  ήττα και στην κυπελλική ρεβάνς της Πέμπτης, από τον ΠΑΟΚ).

Η ΛΑΡΙΣΑ είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις , στην εφετινή σεζόν. Λέγοντας ή γράφοντας ΑΕΛ 2016-18  αυτόματα προσθέτεις «…του Αλέξη Κούγια»! Είναι η ομάδα, η οποία περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη,  είναι συνυφασμένη με την σκέψη , τις αποφάσεις, τις ενέργειες , τον χαρακτήρα, την προσωπικότητα του ιδιοκτήτη της. Τα κατάφερε ο υπερδυναμικός  ποδοσφαιράνθρωπος, να δημιουργήσει ομάδα με το δικό του DNA, με τον ίδιο για πρότυπο. Η «βυσσινί» ομάδα, κοιτάζοντας στον καθρέπτη, πριν να βγει από την φυσούνα των αποδυτηρίων, «βλέπει  στον πρόσωπο της τον Κούγια»!  Ανεξάρτητα, ότι από κάποιο  χρονικό διάστημα και μετά… τον χάνει, γιατί  ο Αλέξης αποβάλλεται, από τον διαιτητή, κι έτσι στον πάγκο παραμένει το «άλτερ έγκο» του Κούγια, ο προπονητής Ηλίας Φυντάνης…

ΕΧΕΙ το δικό της στιλ η ΑΕΛ . Διαφορετικό από εκείνο της ομάδας, που κατέκτησε το πρωτάθλημα και  στην προμετωπίδα της οποίας διατηρούνται ανεξίτηλες οι σφραγίδες του προπονητή Γιάτσεκ Γκμοχ (είναι καλά και μας είπε πρόσφατα, ότι  έως ότου να πιάνουν τα κρύα  του Νοεμβρίου ή του Δεκεμβρίου,  δεν αποχωρίζεται το εξοχικό του στην Αγία Μαρίνα, στην περιοχή του Λαγονησίου) και των άσων Βαλαώρα, Ζιώγα, Πλίτση, Βουτυρίτσα, Παραφέστα, Μαλουμίδη, Γκαλίτσιου κ.ά.  Η τωρινή «αρμάδα του Πηνειού» βασίζεται  σε σκληροτράχηλους μαχητές, από τους οποίους οι Λαγός, Φατιόν και Μασούρας είναι «οι εκλεκτοί» του Κούγια- όπως φανερώθηκε και από το τελευταίο μήνυμα του, προς τους Τσάνα-Σκίμπε: « Αυτοί οι τρεις πρέπει να κληθούν στην Εθνική»!

ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ θα γίνουν γνωστά τα δύο ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του κυπέλλου. Δεν είναι παράξενο, ότι πολλοί ποδοσφαιρόφιλοι στρέφουν το βλέμμα τους προς τη Λάρισα και τον Πανιώνιο. Είτε , γιατί από ΠΑΟΚ και ΑΕΚ , με την καλή έννοια «έχουν χορτάσει», από  τις άμεσες κι έμμεσες μονομαχίες τους, στην διεκδίκηση  του πρωταθληματικού τίτλου. Είτε γιατί  έχει περάσει πολύ καιρός από τότε, που σε ένα κυπελλικό τελικό είχαν μονομαχήσει δύο δυνάμεις από την δεύτερη γραμμή.

ΗΤΑΝ στις 26 Μαίου 1980 , οπότε  το Καστοριά- Ηρακλής 5-2 , με προπονητές τους Σάββα Βασιλειάδη- Κώστα Καραπατή και τον Γιάννη Δίντσικο σκόρερ με 3 γκολ. ΄Ηταν και  στις 21 Ιουνίου 1987 , με ΟΦΗ (΄Εγκε Γκέραρντ)- Ηρακλής (Χρήστος Αρχοντίδης)  1-1 (3-1 στα πέναλτις). Σε τελικούς έχουν παίξει ακόμη και οι  Πιερικός, Δόξα, Αθηναϊκός, Απόλλων Αθήνας, Ιωνικός…

  • Υ.Γ.: Μια βαθιά ανάσα, λοιπόν, γιατί από αυτό το Σάββατο, το ποδαρικό με Ξάνθη-Κέρκυρα στις 15.30 , γίνεται η εκκίνηση για τις 10+3 αγωνιστικές, που υπολείπονται για να πέσει η αυλαία και να στραφούμε προς το Μουντιάλ «Ρωσία 2018». Θα έχουμε πλέον  όλο  ελληνικούς  «τελικούς»! ΄Οποιος αντέξει!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ