Τυπικά ορθή η τιμωρία του Ολυμπιακού, αλλού είναι η… στραβομάρα!

Τυπικά ορθή η τιμωρία του Ολυμπιακού, αλλού είναι η… στραβομάρα!

Προφανή τα δύο μέτρα και δύο σταθμά στις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., από τις οποίες κρίνονται εν πολλοίς οι ποινές στην αθλητική δικαιοσύνη. Ο λόγος για τα γεγονότα στους «Ζωσιμάδες».

Κανένα «σκάνδαλο» ή «εξόντωση» δεν υπάρχει στην ποινή του Ολυμπιακού. Είναι η απολύτως προβλεπόμενη από τον Πειθαρχικό Κανονισμό σύμφωνα με την έκθεση της Αστυνομίας, που είχε ο Αθλητικός Δικαστής στα χέρια του, για όσα συνέβησαν στο Καραϊσκάκη μόλις ολοκληρώθηκε το ματς με την ΑΕΚ…

Το άρθρο 15, παρ. 4, σύμφωνα με το οποίο παραπέμφθηκαν και τιμωρήθηκαν οι ερυθρόλευκοι, αναφέρει τα εξής:

«Η είσοδος οπαδών στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, όπως και η δημιουργία επεισοδίων στα αποδυτήρια, στις κερκίδες ή στον εν γένει χώρο του γηπέδου επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Χρηματική ποινή είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000) έως εκατό χιλιάδων ευρώ (100.000), εφόσον η είσοδος των οπαδών ή τα επεισόδια δεν συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας.

β) Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων ή φθορές ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές και επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Από την ώρα, λοιπόν, που στην ακροαματική διαδικασία οι Πειραιώτες δεν έπεισαν ότι είναι ψευδής η έκθεση της Αστυνομίας (να πείσουν, δηλαδή, ότι δεν υπήρξαν φθορές ή βιαιοπραγίες με την είσοδο των οπαδών τους στη λήξη) ήταν μονόδρομος η εν λόγω ποινή τους, η οποία από φέτος είναι «πακέτο» στον κανονισμό -παίρνεις μαζί κεκλεισμένων ΚΑΙ αφαίρεση βαθμών, δεν υπάρχει κλιμάκωση όπως άλλοτε, ανάλογα με το πόσο «βαριά» είναι τα επεισόδια.

Το ζήτημα, ωστόσο, που θα έπρεπε να (μας) απασχολεί είναι τα ΠΡΟΦΑΝΗ δύο μέτρα και δύο σταθμά στις εκθέσεις της ΕΛ.ΑΣ., από τις οποίες κρίνονται εν πολλοίς οι ποινές στην αθλητική δικαιοσύνη. Ο λόγος για όσα συνέβησαν πριν από μια εβδομάδα στους Ζωσιμάδες, όπου όμως η αστυνομική έκθεση (από αόριστη έως «λευκή») δεν έδινε το δικαίωμα στον δικαστή για άσκηση δίωξης εναντίον του ΠΑΟΚ.

Κι ας έσπασαν την πόρτα θύρας και με ντου μπήκαν 2.000 οπαδοί των Θεσσαλονικιών στο γήπεδο. Κι ας έτρεψαν σε φυγή τους κατόχους διαρκείας του ΠΑΣ Γιάννενα καταλαμβάνοντας τις θέσεις τους. Κι ας είχαμε καρεκλοπόλεμο στο ημίχρονο. Κι ας καταγράφηκαν αναλυτικά τα περιστατικά στην έκθεση της ΔΕΑΒ που παραδίδεται στη γγΑ. Κι ας υπάρχουν βίντεο με τα γεγονότα. Κι ας έδωσε συνέντευξη Τύπου ο Χριστοβασίλης όπου τα παραδέχθηκε όλα και δήλωσε κιόλας ότι τις ζημιές στο γήπεδο (του υποσχέθηκαν πως) θα τις καλύψει ο Δικέφαλος. Κι ας μην επιτράπηκε παρουσία οπαδών του Παναθηναϊκού προχτές επειδή το γήπεδο, μετά τις καταστροφές, ήταν επικίνδυνο για να πάνε φιλοξενούμενοι…

Η ποινή του Ολυμπιακού, κοντολογίς, είναι σωστή, βάσει της παραβατικότητας των οπαδών του. Έκαναν τσαμπουκάδες, τους πληρώνει! Το «λάθος» βρίσκεται ότι για ανάλογα παραπτώματα δεν έχει κατηγορηθεί άλλη ομάδα. Να κατηγορηθεί κι ας αθωωθεί ή να τιμωρηθεί με πρόστιμο (ο δικαστής αποφασίζει, άλλωστε) όπως π.χ. στον α’ γύρο η ΑΕΚ στο ματς με τον ΠΑΟΚ για τις συμπλοκές οπαδών της και αστυνομίας έξω από τις θύρες στο ΟΑΚΑ με τη χρήση δακρυγόνων και το κυνηγητό κατόπιν στην κερκίδα! Εδώ έγκειται η ανισονομία, το «σκάνδαλο» κι όχι στο -3 του Ολυμπιακού…

ΥΓ.: Θα κλάψουν μανούλες με την απόφαση της ΝΟVA να εγκαταλείψει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων! Θα στενάξουν τα ταμεία των περισσοτέρων ΠΑΕ, αν έστω και την ύστατη ώρα (υπό το φάσμα του οικονομικού στραγγαλισμού) δεν συνομολογήσουν ώστε να διοργανώσουν ένα πρωτάθλημα ανάλογο της ποδοσφαιρικής οικονομίας της χώρας. Κι αν δεν συνεννοηθούν, δεν βλέπω να ξεκινάει το επόμενο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ