Μαρτίνς vs Βαλβέρδε. Συγγνώμη Ερνέστο…

Μαρτίνς vs Βαλβέρδε. Συγγνώμη Ερνέστο…

Οι κορυφαίοι προπονητές της νεότερης ιστορίας του Ολυμπιακού. Η προσφορά και των δύο τεράστια, η σύγκριση αναπόφευκτη…

Όλοι όσοι τον ακολούθησαν στον πάγκο του Ολυμπιακού δούλευαν υπό την «σκιά» του. Το… φάντασμα του Ερνέστο Βαλβέρδε ήταν πάντα πάνω από το Ρέντη, το Καραϊσκάκη, τον Πειραιά. Οι τρεις σεζόν του Ερνέστο στο μεγάλο λιμάνι μνημονεύονται ως τα καλύτερα χρόνια του Ολυμπιακού. Ο Ισπανός προπονητής λατρεύτηκε όσο ελάχιστοι στον Ολυμπιακό. Ήρθε Ολυμπιακός και έφυγε Ολυμπιακάρας όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος.

Στα χρόνια του ο Ολυμπιακός έπαιξε εξαιρετικό ποδόσφαιρο, χάρισε μεγάλες στιγμές στον κόσμο του, πήρε τίτλους και έφτασε σε σπουδαίες διακρίσεις. Στην… κλίμακα Ερνέστο δεν μπόρεσε κανείς να φτάσει.

Κανείς μέχρι τον Πέδρο Μαρτίνς. Ο Πορτογάλος τεχνικός που χθες πανηγύρισε την 100η του νίκη με τον Ολυμπιακό σε 147 αγώνες (100-25-22 το ρεκόρ του) κοιτάει πλέον κατάματα τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Η προσφορά και των δύο τεράστια, η σύγκριση αναπόφευκτη.

Διαφορετικές εποχές, ίδιες ανάγκες καθώς ο Ολυμπιακός όποτε και αν τον υπηρετείς έχει υψηλούς στόχους. Και οφείλεις να τους πετύχεις, κάτω από όποιες συνθήκες και αν συναντήσεις.

Για τον Πέδρο Μαρτίνς οι συνθήκες ήταν και παραπάνω πολύ πιο δύσκολες από αυτές του Ερνέστο Βαλβέρδε. Και όπου συνθήκες βάλτε… εξυγίανση. Ο Πορτογάλος τεχνικός έπρεπε να «νικήσει» και ένα ολόκληρο σύστημα που δημιουργήθηκε με στόχο να «χτυπήσει» αλύπητα τον Ολυμπιακό. Και το νίκησε και αυτό.

Ο Professor του Θρύλου ξέχωρα από το περσινό νταμπλ, το φετινό πρωτάθλημα που έρχεται και την σοβαρή πιθανότητα για νέο νταμπλ, έχει καταγράψει και σπουδαίες επιτυχίες στην Ευρώπη. Σε πιο δύσκολες συνθήκες με προκριματικούς αγώνες και μεγάλη προσπάθεια για την είσοδο στους ευρωπαϊκούς ομίλους έχει πετύχει το καλύτερο δυνατό!

Δεν έχει βεβαίως την πολύ καλή πορεία με την ανάλογη συγκομιδή βαθμών που είχε ο Βαλβέρδε στην μια χρονιά που έπαιξε με τον Ολυμπιακό στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με το διπλό στη Μασσαλία και με τις νίκες επί Ντόρτμουντ και Άρσεναλ στο Καραισκάκη που τον έφεραν μια ανάσα από την πρόκριση στους «16».

Το ποδόσφαιρο που έπαιξε ο Ολυμπιακός επί Βαλβέρδε ήταν εντυπωσιακό, υπήρχαν αγώνες που είναι για σεμινάριο. Ο Ισπανός είχε στη διάθεσή του ένα πανίσχυρο ρόστερ και το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο. Ο Βαλβέρδε ήρθε με τυμπανοκρουσίες και ανέλαβε έναν Ολυμπιακό πρωταθλητή, την πρώτη του σεζόν. Και όταν ξαναγύρισε με τον Βαγγέλη Μαρινάκη είχε το δύσκολο έργο να επιστρέψει στην κορυφή και τα κατάφερε.

Ο Μαρτίνς πήρε μια ομάδα διαλυμένη και την «έχτισε» από την αρχή. Κόντρα σε «θεούς και δαίμονες» παρά την πρώτη στείρα χρονιά κέρδισε το δικαίωμα να συνεχίσει γιατί το πλάνο του «φώναζε» πως θα φέρει τις επιτυχίες. Κοινό στοιχείο και για τους δύο, η παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη που τους παρείχε ότι ακριβώς χρειάζονταν για να κάνουν όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά τους.

Ο Βαλβέρδε στα 127 (92-13-22 το ρεκόρ του) ματς που έκατσε στον πάγκο του Ολυμπιακού πέτυχε σχεδόν τα πάντα. Έχοντας το κακό συνήθειο να χάνει πάντα το πρώτο ματς της σεζόν. Την πρώτη σεζόν βεβαίως εκείνο το 3-0 από την Ανόρθωση στοίχισε στον Ολυμπιακό την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και κόντεψε να τον οδηγήσει στην έξοδο πριν καλά-καλά αναλάβει…

Ερνέστο Βαλβέρδε και Πέδρο Μαρτίνς αποτελούν με διαφορά τα «διαμάντια» του Ολυμπιακού στον πάγκο του. Με τον Πορτογάλο να διανύει την τρίτη του χρόνια και να μπορεί να ξεπεράσει τον Ισπανό αφού έχει ένα ακόμη χρόνο συμβόλαιο.

Να τον ξεπεράσει όσον αφορά την χρονική διάρκεια σε συνδυασμό βεβαίως με τις επιτυχίες (έτσι και αλλιώς αυτά πάνε μαζί) στην ομάδα.

Μήπως όμως συνολικά τον έχει ξεπεράσει ήδη; Μήπως τελικά το «φάντασμα» του Ερνέστο δεν «σκεπάσει» το Ρέντη και το Καραϊσκάκη;

Μήπως ο «εκατόνταρχος» Πέδρο Μαρτίνς του Ολυμπιακού είναι πια η μεγαλύτερη… κλίμακα σύγκρισης;

Τον Ερνέστο τον θαυμάσαμε, τον αγαπήσαμε, τον αποθεώσαμε, τον λατρέψαμε. Όχι μόνο ως προπονητή αλλά και ως άνθρωπο.

Τα ίδια πλέον ισχύουν και για τον Πέδρο Μαρτίνς που έχει την ατυχία, λόγω κορωνοϊού να μην «γεύεται» το «νέκταρ» των επιτυχιών του με την αποθέωση από τον κόσμο. Το ξέρει όμως, το βλέπει, το καταλαβαίνει από την αγάπη που του προσφέρει καθημερινά ο κόσμος του Ολυμπιακού. Με κάθε τρόπο.

Αν πρέπει να επιλέξω σώνει και καλά; Συγχώρα με Ερνέστο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ