ΑΕΚ : Το δαιδαλώδες μυαλό του Χιμένεθ

ΑΕΚ : Το δαιδαλώδες μυαλό του Χιμένεθ

Ο Χιμένεθ, αφού χάρισε στους Ενωσίτες απίστευτες απογοητεύσεις και χαρές, τώρα προς το τέλος του χειμώνα, έβγαλε την ΑΕΚ στην Ευρώπη και παλεύει για Πρωτάθλημα και για Κύπελλο.

«Δαιδαλώδες» για να πούμε και κάτι με στόμφο, αλλά ναι. Ο Μανόλο Χιμένεθ φέτος, αφού άκουσε τα πανιά που τον τυλίγανε, αφού χάρισε απίστευτες απογοητεύσεις και απίστευτες χαρές, τώρα, προς το τέλος του Χειμώνα, η πραγματικότητα είναι μία: Έβγαλε την ομάδα στην Ευρώπη και παλεύει για Πρωτάθλημα και για Κύπελλο.

Τα δεδομένα που είχε ο Χιμένεθ από την αρχή της χρονιάς ήταν βασικά το περσινό ρόστερ με κάποιες… οικονομικές; προσθήκες (sic). Προπόνηση και μαγειρική κάνεις με αυτό που έχεις, όχι με αυτό που θα ήθελες να έχεις και έτσι ο Μανόλο έκανε ομάδα με αυτό που διέθετε: Τους παίκτες του -και τους τραυματισμούς τους.

Τα στοιχήματα της φετινής ΑΕΚ κερδήθηκαν με… πειραματισμούς. Ο Χιμένεθ μας έχει κάνει να παραμιλάμε κι αυτό δεν ήταν πάντα με θετικούς όρους. Μετά το μεγαλειώδες 3-2 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ήρθε η ψυχρολουσία με το πρώτο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης (εκτός έδρας), όπου η ΑΕΚ κατέβηκε ουσιαστικά με τους αναπληρωματικούς και τον Τσιντώτα, ο οποίος είχε μόλις αναρρώσει από τραυματισμό. και φάγαμε δύο πανηγυρικά τριπολιτσιώτικα ξεγυρισμένα, μπουκιά και συχώριο.

Και τα υπόλοιπα ήταν… διακόπτες: Μία φως, μία σκοτάδι κι άλλα τέτοια ψυχικά δράματα που μας πότισε ο μεγάλος Ισπανός Μάγιστρος. Ενδιάμεσα έχει χάσει και τον Ανέστη και αποδεικνύεται πως το μπακάπ με αργό ψήσιμο του Τσιντώτα, αποδείχθηκε τελικά σωτήριο. Αποκορύφωμα, η απαράδεκτη λευκή ισοπαλία με τον Απόλλωνα Σμύρνης τον Δεκέμβριο, με μία σύνθεση τόσο ακαθόριστη, όσο και το μυαλό του Χιμένεθ.

Ενδιάμεσα, φυσικά, η ομάδα έμεινε χωρίς αρχηγό, έχασε τον Γιόχανσον από ρήξη χιαστού επίσης και ξεκίνησε να μετράει τραυματισμούς επί τραυματισμών.

Αλλά τα πειράματα τα τελείωσε, όπως φάνηκε, όταν σφίξανε τα γάλατα: Με τη νέα χρονιά είδαμε ξαφνικά την ΑΕΚ να ανεβάζει ταχύτητα. Το πρώτο ματς με τον Παναιτωλικό μας άφησε με δύο εντυπώσεις: Ο Μπακασέτας ξέρει να χρησιμοποιεί τα πόδια του και το δίδυμο Αραούχο – Λιβάγια είναι αποτελεσματικό.

Έτσι, το λοιπόν. Και μετά, εκεί που η ΑΕΚ του -φοβικού και στοχοπροσηλωμένου Χιμένεθ- αρχίζει να καθορίζει την ανοδική της πορεία, ξεκινάει το σόου Βράνιες, την ώρα που το ποντάρισμα στο άλογο Αραούχο, βγήκε λιγάκι «μουλάρι Αστραχάν». Με τα δεδομένα του Ιανουαρίου, ο Χιμένεθ έχει δύο (και με τον Χουλτ εν συνεχεία τρεις) προσθήκες στο ρόστερ, χωρίς εξτρέμ (μέχρι τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) και χωρίς συν έναν επιθετικό, που πιθανότατα θα του φαινόταν χρήσιμος. Γιατί; Γιατί ο Λάζαρος είναι μεσοεπιθετικός και φτύνει πνεμόνι από το δεύτερο ημίχρονο και μετά, γιατί ο Αραούχο δεν είναι ο γκολτζής που όλοι περιμέναμε και γιατί ένας Λιβάγια μοναχός δεν φτάνει.

Θέλει να του φύγει και ο Βράνιες με πείσματα και γινάτια. Και τον φέρνει στα συγκαλά του, αφήνοντας εκτός 11άδας στο πρώτο ματς με τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο. Ένα ντέρμπι που η Ένωση κράτησε το 0-0 (με έναν εντυπωσιακό Μπάρκα, απόδειξη ότι η Ένωση έχασε έναν τερματοφύλακα και βρήκε στην θέση του δύο). Το κράτησε φοβικά, διευκρινιστικά σχεδόν. Ο Σιμόες άργησε να μπει, ο Μασούντ άργησε να μπει, το κέντρο ήταν ανοργάνωτο και η άμυνα χωρίς τον Βράνιες λειψή. Κι όλοι αναρωτιόμασταν τι… έκανε τον Λιβάγια!

Και επανήλθε για την ρεβάνς του πρωταθλήματος λίγες ημέρες αργότερα. Έκανε το ματς σούπα μέχρι το πρώτο -εντυπωσιακό- γκολ από τον Ολυμπιακό και μετά, αιφνιδιάζοντας τον «άγουρο» -στα εν οίκω- ακόμα Γκαρθία, ο Χιμένεθ ανέβασε τα γκάζια, κατάφερε την ισοπαλία στο παρά πέντε και έχωσε τον Γιακουμάκη να ξελυσσάξει στις καθυστερήσεις, χαρίζοντας στην Ένωση τη νίκη και έναν φέρελπι φορ!

Όταν πλέον πέτυχε και τη νίκη στο ΟΑΚΑ, με γκολ Λάζαρου και γκολάρα Αραούχο, το πράγμα έδειξε τις διαθέσεις του: Φέτος η ΑΕΚ έκανε μεθοδική δουλειά και σκοπεύει αν συνεχίσει πιο έντονα, αλλά πάντοτε με πλάνο. Τα «κασκαντεριλίκια» της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος ανήκουν -καλώς εχόντων- στο παρελθόν, πράγμα που απέδειξε και η θριαμβευτική νίκη επί της Ξάνθης με χατ τρικ του κεντρικού αμυντικού της Ένωσης! Φυσικά του Βράνιες, ο οποίος είχε προκαλέσει τέτοιον πονοκέφαλο στον Χιμένεθ μόλις λίγο καιρό πριν. Και δεύτερο σκόρερ τον πολύτιμο πλέον Μπακασέτα.

Το ίδιο και στα Ευρωπαϊκά, η ΑΕΚ μεθοδικά -σίγουρα φοβικά ανά περιπτώσεις, αλλά με συνεπείς υπολογισμούς- και αποφασιστικά, κατάφερε να διεκδικεί την πρόκριση στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ματς όπου ο Τσιντώτας έδωσε ρέστα και έδειξε ότι αξίζει να κατοχυρώσει την θέση του στο τέρμα, ήταν το ματς της ΑΕΚ με την Αούστρια Βιέννης, όπου η Ένωση εξασφάλισε το εισιτήριο για τους 32.

Από το πουθενά, όλα από το πουθενά μέχρι τώρα. Ή μήπως όχι; Αν ο Χιμένεθ πόνταρε -και τελικά κέρδισε- σε πειραματισμούς τους οποίους τώρα, στην τελική ευθεία θα σταματήσει, τότε ο δρόμος που ανοίγεται είναι εξαιρετικά αισιόδοξος. Ο προπονητής της Ένωσης απέδειξε, πέρα από τα υπόλοιπα, ότι ξέρει πώς να κρατάει δεμένη μια ομάδα με κλίμα… οικογενειακό και πώς να δίνει κίνητρο στους παίκτες του για τη νίκη. Και ξέρει πώς να φτιάχνει παίκτες, δίνοντας ευκαιρίες.

Ωστόσο, η Γιώργος Γιακουμάκης, κι αυτό το λέμε καιρό τώρα, αξίζει και μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο στην ομάδα. Τώρα, κατά τα λοιπά, άμα του βγει το όνειρο ακόμα και με τον Κλωναρίδη, που όποτε μπαίνει στην 11αδα είναι σα να παίζει η ΑΕΚ με 10 παίκτες, τότε να τον κάνουμε ένα εικόνισμα και δημόσια περιφορά για προσκύνημα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Αν και λογικά δεν θα χρειαστεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ