Παναθηναϊκός : Έχουν τύχη γιατί το πιστεύουν

Παναθηναϊκός : Έχουν τύχη γιατί το πιστεύουν

Η ψυχολογία στα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού πριν το ντέρμπι και ο άξονας που είναι καθοριστικός για την έκβαση της αναμέτρησης

Το να είσαι ρεαλιστής είναι ένα βήμα για να πετύχεις τους στόχους σου. Αυτό δεν διαφέρει και στον αθλητισμό φυσικά.

Η αλήθεια, η ταύτιση με την πραγματικότητα, μπορεί να σχηματίσει μία κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό σου, αλλά δεν αλλοιώνει την πίστη σου. Η πλειοψηφία των φίλων του Παναθηναϊκού, λοιπόν, γνωρίζει ότι ένα θετικό αποτέλεσμα στο «Γ. Καραϊσκάκης», είναι εξαιρετικά δύσκολο. Για ορισμένους μπορεί να ισοδυναμεί με θαύμα. Υπάρχουν κι αρκετοί βέβαια που το πιστεύουν. Λογικό είναι όταν είσαι Παναθηναϊκός εντός συνόρων να μην σε φοβίζει κανείς σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεσαι.

Οι αντίπαλοι οπαδοί θα λείπουν την Κυριακή, αλλά ούτε κι αυτό μπορεί να πει κανείς ότι είναι πλεονέκτημα ή μειονέκτημα για το «τριφύλλι». Η ομάδα δεν έχει την ποιότητα που θα ονειρευόταν κάθε οπαδός και πολύ περισσότερο και ο Μαρίνος Ουζουνίδης. Ούτε διαθέτει πολλές προσωπικότητες στον αγωνιστικό χώρο. Παρουσία οπαδών θα μπορούσαν να λυγίσουν… Υπάρχει, ωστόσο κι άλλη ανάγνωση. Όπως σε όλα τα ντέρμπι που παίζονται στην Ελλάδα σε γεμάτο γήπεδο. Ο αδύναμος φετινός Παναθηναϊκός, αν κατάφερνε να εγκλωβίσει τον Ολυμπιακό, θα μετέφερε την πίεση στους «ερυθρόλευκους». Όταν δεν είσαι, άλλωστε, το φαβορί το άγχος πάει στον αντίπαλο.

Κοντολογίς, σημασία δεν έχει τι πιστεύει ο οπαδός ή δημοσιογράφος. Σημασία έχει ότι το πιστεύει ο Ουζουνίδης και οι παίκτες του. Η ψυχολογία μετά τις δύο συνεχόμενες νίκες στα αποδυτήρια είναι αρκετά καλή. Το οικονομικό λίγες μέρες πριν το ντέρμπι πάει στην άκρη και δεν νομίζουμε επίσης ότι θα επηρεαστεί η ομάδα αν αύριο η ΟΥΕΦΑ ανακοινώσει την ποινή. Ούτως ή άλλως, κανείς δεν περιμένει το αντίθετο. Αυτό τουλάχιστον εισπράττουμε. Μέχρι κι ότι μπορεί να δώσει μεγαλύτερο κίνητρο μία «καμπάνα», ήταν το μήνυμα.

Η πίστη, λοιπόν, αλλά και η αυτοπεποίθηση είναι στα ύψη στον Παναθηναϊκό. Κανείς δεν θα μπει στο γήπεδο για να υποταχθεί ή να παραδοθεί χωρίς μάχη. Το πώς μπορεί, βέβαια, να εξελιχθεί μία αναμέτρηση ουδείς μπορεί να το γνωρίζει. Υπάρχουν αμέτρητες λεπτομέρειες και φυσικά αρκεί ένα λάθος για να γίνει η ζημιά. Ούτε είμαι της άποψης ότι αν αντέξουν οι «πράσινοι» έως το 20’ θα έχουν μεγαλύτερη τύχη. Δηλαδή, αν μπει στο 40’ θέλει πολύ για να στραβώσει ένα ματς τελείως; Μπορεί όντως να έχουν μεγαλύτερη τύχη για να μην γνωρίσουν μία βαριά ήττα.

Αλλά αυτά είναι κλισέ που έχουν ανατραπεί εκατοντάδες φορές στο ποδόσφαιρο. Μία ήττα από τον αιώνιο είναι πικρή είτε το γκολ μπει στο 10’ είτε στο 80’. Θυμάμαι ότι στο 4-0 στο κύπελλο από τον Ολυμπιακό στις 16/1/08, που ήταν η αφορμή κι όχι η αιτία, για την πολυμετοχικότητα, το 1-0 έγινε στο 6’ από τον Λούα Λούα κι αυτό παρέμεινε έως το 63’. Μία πιο ποιοτική ομάδα από τη σημερινή τελικά γνώρισε τη συντριβή χωρίς να το καταλάβει.

Η ομάδα του Ουζουνίδη, το πρώτο απαραίτητο στοιχείο για ένα ντέρμπι το διαθέτει. Την πίστη. Δεν μπορούμε αντίθετα να γνωρίζουμε αν θα βγάλει ψυχή και πάθος. Λογικά θα θέλει να το δείξει. Από το πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο, από την πρώτη κιόλας μονομαχία θα φανεί. Άλλο το θέλω φυσικά κι άλλο το μπορώ. Συγκέντρωση και τύχη επίσης θα χρειαστεί. Το «τριφύλλι» στα περισσότερα εκτός έδρας ματς ένα λάθος το πλήρωνε αμέσως. Στην πρώτη φάση του αντιπάλου δεχόταν γκολ. Έγινε φέτος σχεδόν σε όλους τους αγώνες. Μην ξεχνάμε, παράλληλα, ότι μόνο με Απόλλων Αθηνών και ΑΕΛ δεν δέχθηκε γκολ εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός.

Αν μη τι άλλο, δεν είναι και το πιο εύκολο να κρατήσεις τον Ολυμπιακό στο μηδέν στο «Γ. Καραϊσκάκης». Θέλει τύχη, πάθος, πίστη, αυτοσυγκέντρωση. Να μην θολώσει το μυαλό των παικτών ούτε στιγμή. Διότι αν προηγηθεί ο Ολυμπιακός, δεν μπορούμε να φανταστούμε πως θα πετύχει δύο γκολ (μόλις σε έξι αγώνες από τους 23 έχει σημειώσει πάνω από ένα γκολ) για να φύγει με τη νίκη η ομάδα. Ένα σίγουρα μπορεί να πετύχει, αλλά δύο θα είναι από τα ανεξήγητα. Αλλά ωραία ανεξήγητα…

Σε ένα ντέρμπι επίσης δεν πρέπει να υστερεί κανείς. Όλοι οφείλουν να δώσουν το 100%. Δέκα να παίζουν περίφημα κι ένας να είναι σε κακή μέρα ή να κάνει λάθος, μπορεί να χαντακώσει όλο το σύνολο. Το «τριφύλλι» επίσης δεν έχει πολλούς παίκτες-κλειδιά. Βασίζεται στην ομαδικότητα και δεν υπάρχουν 2-3 παίκτες να τραβήξουν το κάρο από την λάσπη. Υπάρχουν, όμως, ποδοσφαιριστές που αν είναι στην καλύτερή τους μέρα, αυξάνονται οι πιθανότητες για «Χ2». Αναφερόμαστε κυρίως στον άξονα.

Ο Βλαχοδήμος σαφώς και θα έχει αρκετή δουλειά. Από τη δική του απόδοση θα κριθούν πολλά. Μία επέμβασή του και μόνο μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Παναθηναϊκός θα παίξει με τρεις στην άμυνα ή με τετράδα. Σε κάθε περίπτωση σίγουροι είναι οι Αυλωνίτης, Οικονόμου. Μετά το παιχνίδι στα Γιάννινα ο Ουζουνίδης έριξε στη μάχη τον Αυλωνίτη, αυτός τα πήγε καλά με την ΑΕΛ και τη Λαμία και με το συγκεκριμένο δίδυμο ο Παναθηναϊκός σε δύο ματς κράτησε το μηδέν. Στα χαφ είτε παίξει με τριάδα Κουρμπέλη, Τζανδάρη, Κάτσε είτε με δύο ο Παναθηναϊκός (να πάει τρίτο στόπερ ο Κουρμπέλης δηλαδή) θα δοθεί μάχη. Οι «πράσινοι» δεδομένα θα έχουν τρεξίματα και μπορούν να εγκλωβίσουν τον Ολυμπιακό και να εμποδίσουν την ανάπτυξή του. Μπροστά η λογική λέει ότι δεν θα δοθούν πολλές ευκαιρίες. Όσες έρθουν, ο Δώνης και ο Λουντ, ο Μουνιέ, όποιος είναι κοντά του, οφείλουν να είναι κυνικοί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ