Ο Γκαρθία είπε την αλήθεια!

Ο Γκαρθία είπε την αλήθεια!

Στα σοβαρότατα θέματα φυσικής κατάστασης των ερυθρόλευκων, απόρροια της ελλειμματικής προετοιμασίας επί Μπέσνικ Χάσι, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, αλλά είναι τελείως διαφορετικό όταν αυτό επιβεβαιώνεται από τον ίδιο τον Όσκαρ Γκαρθία.

Παραμονές του ντέρμπι των «αιωνίων» ο Γιώργος Χελάκης μου ζήτησε προγνωστικά στον «αέρα» του Σπορ Φμ και παρά το γεγονός πως η σχέση μου με το στοίχημα είναι πρακτικά… ανύπαρκτη, το διακινδύνευσα. «Αν έπρεπε οπωσδήποτε να ποντάρω», απάντησα, «θα το έκανα στο διπλό»! Μάταια προσπάθησε να με… συνεφέρει, μακριά από τα μικρόφωνα, «θυμίζοντας» μου πως παίζουν στο Καραϊσκάκη, πως ο Ολυμπιακός «χτυπάει» ακόμα τον τίτλο, αλλά ευτυχώς η μνήμη μου ακόμα διατηρείται σε σχετικά καλά επίπεδα! Ο Παναθηναϊκός τελικά μπορεί να μην κέρδισε, αλλά αυτή η ισοπαλία ασφαλώς και μοιάζει με νίκη για μια καταταλαιπωρημένη και επί της ουσίας εγκαταλελειμμένη στην τύχη της  το τελευταίο διάστημα ομάδα, την οποία όμως πιο εύκολα μπορεί να την «διαβάσει» κανείς παρά τον προβληματικό και δια στόματος Όσκαρ Γκαρθία πλέον, φετινό Ολυμπιακό.

Στα σοβαρότατα θέματα φυσικής κατάστασης των ερυθρόλευκων, απόρροια της ελλειμματικής προετοιμασίας επί Μπέσνικ Χάσι, έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, αλλά είναι τελείως διαφορετικό όταν αυτό επιβεβαιώνεται από έναν άνθρωπο που ζει τους ποδοσφαιριστές και την ομάδα καθημερινά, οργανώνει και «τρέχει» τις προπονήσεις κι έχει πρόσβαση σε κάθε είδους μετρήσεις και εργομετρικές εξετάσεις. Ένα πρόβλημα έτσι κι αλλιώς δυσεπίλυτο μέσα στην διάρκεια της  σεζόν, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο με τις διαδοχικές αλλαγές προπονητών. Όταν σχεδιάζει κανείς ένα προπονητικό πρόγραμμα για μια ολόκληρη χρονιά, το κάνει έχοντας πάντα στο μυαλό του πως η γραμμή του δείκτη απόδοσης στον αγωνιστικό χώρο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ευθεία. Θα έχει μεταπτώσεις και το αν ο Κοσοβάρος πρώην προπονητής του Ολυμπιακού είχε εκπονήσει ένα τέτοιο σχέδιο που θα έφερνε την ομάδα ξανά σε ψηλά επίπεδα φόρμας, μετά την φρεσκάδα των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ, που ήταν και ο πρωταρχικός στόχος της διοίκησης  είναι κάτι που δεν θα μάθουμε ποτέ. Όπως δεν ξέρουμε αν η προσπάθεια βελτίωσης που έκανε ο διάδοχος του, Τάκης Λεμονής, θα συνέχιζε να φέρνει αποτελέσματα. Έφυγε κι αυτός νωρίς, προαποφασισμένο επί της ουσίας, από την ημέρα πρόσληψης του.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, είναι πραγματικά απορίας άξιο πως ο Γκαρθία επιλέγει να αλλάξει το φετινό αγωνιστικό στυλ του Ολυμπιακού ποντάροντας σε ένα εξοντωτικό για … σχεδόν απροπόνητους ποδοσφαιριστές πρέσινγκ στην αντίπαλη περιοχή, που απαιτεί πολύ ψηλά επίπεδα δυνάμεων, κοντά τις γραμμές και την άμυνα σχεδόν στο κέντρο. Η αγωνιστική καθίζηση της ομάδας στο δεύτερο ημίχρονο των περισσότερων αγώνων της δεν τον έκανε να προβληματιστεί και να αλλάξει αυτά που ενδεχομένως είχε στο μυαλό του όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα; Η ομάδα του κατέρρευσε στον αγωνιστικό χώρο από το 60’ και μετά, νωρίτερα ακόμα και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και αυτό απέναντι σε μια ομάδα που έπαιζε με παίκτη λιγότερο μετά την δικαιολογημένη πέρα για πέρα, με βάση τους κανονισμούς, αποβολή του Οικονόμου στο τράβηγμα πάνω στον Ανσαριφάρντ το οποίο μπορεί να ξεκίνησε έξω από την περιοχή, αλλά συνεχίστηκε και μέσα όταν και ακούστηκε τελικά το σφύριγμα του διαιτητή.

Ο Παναθηναϊκός ξαφνικά άρχιζε να κερδίζει διαρκώς μέτρα στο χορτάρι και να γίνεται απειλητικός και έφτασε στην ισοφάριση κάθε άλλο παρά κόντρα στην ροή του αγώνα, έστω και με πέναλτι που δεν ήταν. Το μαρκάρισμα του Ενγκελς στον Ινσούα γίνεται ασφαλώς μισό παπούτσι έξω από την περιοχή, σε μία φάση που ο βοηθός βρισκόταν απέναντι και δεν θα μπορούσε να έχει άποψη με το σώμα του στόπερ του Ολυμπιακού μπροστά του και ο διαιτητής ξεγελάστηκε από το κορμί του πλάγιου μπακ των πράσινων, με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι εντός του «κουτιού», αλλά και από το ένα πόδι του Βέλγου, που επίσης πατάει εντός, στο καθυστερημένο τάκλιν που επιχείρησε.

Το να προβλέψει λοιπόν κανείς την εικόνα παιχνιδιού δεν ήταν δα και τόσο δύσκολο, αν πρόσθετε στα δεδομένα και το γεγονός των άδειων εξεδρών, αλλά και του αποπροσανατολισμού σε σχέση με τα όσα… δεν έγιναν  στην Τούμπα και τα όσα ακολούθησαν μέσα στην εβδομάδα, με μπαράζ δηλώσεων από κάθε πλευρά, αλλά και δυστυχώς με μία πρωτόγνωρη σύγκρουση των «δημοσιογραφικών» στρατών των δύο ομάδων.

Ο Γκαρθία αποτελεί ασφαλώς κι αυτός μέρος του προβλήματος του φετινού Ολυμπιακού μόνο και μόνο γιατί αποτέλεσε τον τρίτο προπονητή της ομάδας μέσα σε μία χρονιά, αλλά και με τις περίεργες επιλογές τακτικής προσέγγισης και ενδεκάδας στα ντέρμπι με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Παρ όλα αυτά, ήταν αυτός που ανέδειξε και κάτι που όταν ακούγεται από «αντιπάλους» μπορεί να αποτελέσει casus belli, αλλά όταν προκύπτει από τον απολύτως αρμόδιο για την αξιολόγηση του έμψυχου δυναμικού της ομάδας, τότε τουλάχιστον μπορεί να αποτελέσει πεδίο προβληματισμού. Τι είπε λοιπόν ο Ισπανός στην συνέντευξη Τύπου μετά το ντέρμπι; «Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε την αυτοκριτική μας, να κοιτάξουμε τι συμβαίνει στην ομάδα μας, να δούμε αν οι παίκτες μας είναι καλύτεροι απ΄ αυτούς του Ολυμπιακού των προηγούμενων ετών ή των αντιπάλων»! Μάλιστα! Ότι ακριβώς συζητάει δηλαδή η πλατιά μάζα των φίλων του Ολυμπιακού και ότι θα έπρεπε πρωτίστως να απασχολεί την διοίκηση του και όχι τα μερικά εκατοστά του παπουτσιού του Ινσούα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ