Τα «basics» του Γιοβάνοβιτς έλειψαν τόσα χρόνια

Τα «basics» του Γιοβάνοβιτς έλειψαν τόσα χρόνια

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται μία επανεκκίνηση με τις βασικές εντολές στο σύστημα του.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει συμπληρώσει τρεις εβδομάδες παρουσίας στο «Γεώργιος Καλαφάτης» και είναι πρώιμο να κριθεί για τη δουλειά και τις ιδέες του. Άλλωστε, η προετοιμασία λειτουργεί σαν το μήνα του μέλιτος για έναν προπονητή, ειδικά εάν είναι νέος και ο προκάτοχος του έχει αποτύχει. Γιατί σε σύγκριση με τις αποτυχημένες πρακτικές, κάθε τι που επιχειρεί ο επόμενος φαίνεται σαν καινοτομία, σαν πρωτοποριακό και σαν μία μικρή επανάσταση.

Όταν η τελευταία εντύπωση είναι ο Παναθηναϊκός ο οποίος ηττήθηκε 4-1 από τον Ολυμπιακό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς κάτι χειρότερο.

Ασφαλώς, είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αλλά από την άλλη κάποια πράγματα είναι ορατά για τη φιλοσοφία του. Η κοινή συνισταμένη είναι ότι ο Σέρβος επιχειρεί μία στρατηγική… back to basics.

Ο Γιοβάνοβιτς δημιουργεί ένα σύνολο βασισμένο στο 4-2-3-1, με μικρές τακτικές παραλλαγές. Δεν ακολουθεί τη μόδα της εποχής με το 4-3-3, με ανάποδο τρίγωνο στη μεσαία γραμμή και με δύο οχτάρια. Ο Σέρβος προτιμά το «old school» με τους δύο αμυντικούς χαφ και με το «δεκάρι». Και με εξτρέμ κανονικούς και όχι μετακινημένους από άλλες θέσεις.

Γενικότερα, ο Γιοβάνοβιτς φαίνεται να πρεσβεύει ένα πιο απλό ποδόσφαιρο, στην πιο καθαρή μορφή του. Χωρίς την πολυπλοκότητα της σημερινής εποχής. Ο κάθε παίκτης επιφορτίζεται με τα καθήκοντα του και προσπαθεί να τα φέρει σε πέρας.

Δεν είναι κακό, κάθε άλλο. Ίσως ο Παναθηναϊκός να έχει ανάγκη από έναν άνθρωπο ο οποίος θα επανεκκινήσει πραγματικά το σύστημα και θα το αφήσει να δουλέψει από την αρχή, με τις βασικές εντολές. Άλλωστε, το σημαντικό στο ποδόσφαιρο είναι μία μέθοδος να αποδίδει. Αν συμβαίνει τότε, τότε τα υπόλοιπα περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

Αν ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς τα καταφέρει ή πολύ περισσότερο διεκδικήσει την υπέρβαση του, κανείς δεν θα ψάξει το πώς. Αν αποτύχει, δεν θα έχει τόση σημασία το γιατί. Στο ποδόσφαιρο, το «κλειδί» είναι στην κατάληξη…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ