Ολυμπιακός – Λευκό χαρτί να ταξιδέψει

Ολυμπιακός – Λευκό χαρτί να ταξιδέψει

Η αλλαγή σελίδας για την οποία είχαν κάνει λόγο οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έγινε πλέον πράξη κι οι ερυθρόλευκοι μπαίνουν με ασφάλεια στην επόμενη μέρα.

Ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω, στις αρχές του 2020.

Το πολύ φιλόδοξο εγχείρημα του Ολυμπιακού με τον Ντέιβιντ Μπλατ οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο. Ο Αμερικανοϊσραηλινός προπονητής έχει εγκαταλείψει τους πάγκους από την πρεμιέρα της σεζόν, ενώ και η θητεία του βοηθού του Κεμστούτις Κεμζούρα, στον οποίο πέρασε η ομάδα προσωρινά, αποδεικνύεται σύντομη και ανεπιτυχής. Οι ερυθρόλευκοι επιστρέφουν σε μια άβολη αφετηρία, γεμάτοι αβεβαιότητα για το αύριο, απέχοντας από τις εγχώριες διοργανώσεις και με τους κύριους εκφραστές του παιχνιδιού τους να έχουν αρχίσει να μετρούν αντίστροφα για το τέλος της καριέρας τους. Η ανάγκη ενός πλάνου και ορισμένων καίριων αποφάσεων αναφορικά με τον τρόπο που θα πορευόταν η ομάδα του Πειραιά είναι μεγάλη. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ τόσο μεγάλη έπειτα από εκείνο το καλοκαίρι-ορόσημο του 2011.

Άπαντες, απαιτούν από τους αδερφούς Αγγελόπουλους να βγουν να μιλήσουν. Να αναλύσουν τις σκέψεις τους για την ομάδα, να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με τις προθέσεις τους, να στείλουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους φιλάθλους, ή και να αποχωρήσουν από τον Ολυμπιακό. Εκείνοι που καθόλου δεν την βρίσκουν με τα λόγια και τα όνειρα θερινής νυκτός, προτιμούν να περάσουν απευθείας στις πράξεις. Κι αντί να χορτάσουν τον κόσμο με υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, κοιτάζουν τι μπορούν να κάνουν ώστε αυτές όντως να έρθουν.

Στις 12 Ιανουαρίου του 2020 ο Ολυμπιακός ανακοινώνει την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα. Οι Αγγελόπουλοι μεταβαίνουν στο ΣΕΦ για να τον παρουσιάσουν στους παίκτες, τον συστήνουν ως «άνθρωπο του Ολυμπιακού», μιλούν για αλλαγή σελίδας και δίνουν το σύνθημα της αντεπίθεσης. Ο Ολυμπιακός αποκτά δυο παίκτες (ΜακΚίσικ, Ελις) και παρότι έμοιαζε αδύνατο ως εκείνη τη στιγμή, καταφέρνει να βελτιώσει την εικόνα του και να ξαναμπεί στο κόλπο της πρόκρισης, πριν ο εφιάλτης της πανδημίας σαρώσει κι ακυρώσει τα πάντα.

Οι ζωές μας άλλαξαν, τα γήπεδα ερήμωσαν και όλα ανατράπηκαν, όμως ο Ολυμπιακός συνέχισε μέσα σε αντίξοες συνθήκες να υλοποιεί το σχέδιο της επόμενης μέρας τους.

Στις 24 Ιουλίου του 2020, επισημοποιείται η επιστροφή του Κώστα Σλούκα στο ερυθρόλευκο σπίτι του με ένα ηγεμονικό συμβόλαιο. Στο πρόσωπο του χαρισματικού γκαρντ οι Πειραιώτες βλέπουν τον παίκτη που θα πάρει την σκυτάλη από τον Βασίλη Σπανούλη και θα καθοδηγήσει με τον δικό του διαφορετικό τρόπο την ομάδα, σε καθεστώς ασφάλειας και υψηλών standards. Πρόκειται ασφαλώς για μια από τις κορυφαίες μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού στην Ευρωλίγκα, που μάλιστα λίγο έλειψε να πλαισιωθεί και με την απόκτηση του Νικ Καλάθη. Ας μείνουμε, όμως, σε όσα συνέβησαν…

Το ίδιο καλοκαίρι η ομάδα του Πειραιά προχωρά σε δύο ακόμα σημαντικές κινήσεις που δείχνουν τις προθέσεις της για το παρόν και το μέλλον. Στις 10 Ιουλίου ανακοινώνει την ανανέωση της συνεργασίας με τον Σάσα Βεζένκοφ, θωρακίζοντας έτσι τον ελληνικό κορμό της μ’ έναν από τους καλύτερους -όπως ήδη φάνηκε από πέρυσι- φόργουορντ της Euroleague. Στις 22 Σεπτεμβρίου επισημοποιείται η πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του Κώστα Παπανικολάου. Ο Ολυμπιακός δείχνει έμπρακτα την στήριξη και την εμπιστοσύνη του στον επόμενο αρχηγό, επιβραβεύοντάς τον για την αφοσίωση και την θετική επιρροή του στην ομάδα.

Η περσινή σεζόν δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα, αν και ήταν εκ των πραγμάτων δύσκολο για τον Ολυμπιακό να διακριθεί συμμετέχοντας μόνο στην Euroleague, αλλά τουλάχιστον κατέστησε σαφείς, ξεκάθαρες και πολύ συγκεκριμένες τις ανάγκες της ομάδας. Ο Γιώργος Μπαρτζωκας επιχείρησε να παντρέψει το παλιό με το νέο, ορισμένες επιλογές παικτών αποδείχτηκαν ανεπαρκείς, όμως παρά τον αποκλεισμό από τα playoff, τέθηκαν σταθερές που δεν θα χρειαζόταν να πειραχτούν ενόψει της συνέχειας.

Στις 26 Ιουνίου του 2021 ο οργανισμός έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή, αλλά αναπόφευκτη πραγματικότητα της αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη από την ενεργό δράση. Φεύγοντας, ο Kill Bill πήρε μαζί του την πιο χρυσή εποχή στην ιστορία του Ολυμπιακού, σφραγίζοντας -παρότι ο συνοδοιπόρος του Γιώργος Πρίντεζης αποφάσισε να συνεχίσει για ακόμη ένα χρόνο-το κλείσιμο ενός ανεπανάληπτου κύκλου.

Όπως φαίνεται, όμως, ο Ολυμπιακός ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει το αντίο του ηγέτη του και να ανοίξει το επόμενο κεφάλαιο της διαδρομής του. Σε μια μακρά, σχεδόν ατελείωτη, off season και με την ευρωπαϊκή αγορά να παρουσιάζει πρωτοφανή στενότητα, αλλά και μια στείρα δεξαμενή παικτών που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, οι ερυθρόλευκοι έδωσαν…ρέστα.

Αρνούμενοι πεισματικά να εμπλακούν σε επικοινωνιακές τακτικές, δοκιμάζοντας πολλές φορές τα νεύρα και την αγωνία των φίλων τους που δεν είχαν νέα για εβδομάδες ολόκληρες, κατάφεραν να εντάξουν στο δυναμικό τους τρεις από τις λίγες πραγματικά ελκυστικές περιπτώσεις που ήταν διαθέσιμες. Κάλυψαν ιδανικά τις σημαντικότερες ανάγκες τους και χωρίς τυμπανοκρουσίες δημιούργησαν ένα τουλάχιστον αξιόλογο ρόστερ.

Πρώτα η σπουδαία προσθήκη του Γουόκαπ, ενός παίκτη που έχει βρεθεί στις λίστες σχεδόν όλων των ομάδων πρώτης γραμμής της Euroleague. Επειτα η ευχάριστη έκπληξη με τον Μουσταφά Φαλ, έναν ιδιαίτερα επιδραστικό ψηλό που μπορεί να αναβαθμίσει το σετ παιχνίδι της ομάδας. Τέλος, η αδιαμφισβήτητα σπουδαία κίνηση με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, έναν χαρισματικό σκόρερ που έρχεται να δώσει όλες εκείνες τις λύσεις που έψαχνε και δεν έβρισκε πέρυσι η περιφέρεια του Ολυμπιακού. Μαζί τους η προσθήκη του πολλά υποσχόμενου Μιχάλη Λούντζη, καθώς και όποια άλλη τυχόν προκύψει εν ευθέτω χρόνω…

Πλέον, βλέπουμε μπροστά μας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης των ερυθρολεύκων στην επόμενη εκδοχή τους. Ένα σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την ακριβή τύχη του στα παρκέ, όμως ούτε και να παραβλέψει την ασφάλεια που παρέχει στον οργανισμό. Η αλλαγή σελίδας για την οποία μίλησαν οι Αγγελόπουλοι πέρυσι τον Ιανουάριο έγινε τελικά πράξη κι Ολυμπιακός έχει μπροστά του λευκό χαρτί να… ταξιδέψει και καλές προϋποθέσεις ώστε να γράψει πάνω του, καινούργιες, συναρπαστικές περιπέτειες.

ΥΓ. Η απόκτηση του έκτου ξένου βρίσκεται στην ευχέρεια του Γιώργου Μπαρτζώκα, ο οποίος δεν αποκλείεται να δώσει χρόνο στο υπάρχον ρόστερ μέχρι να του… αποκαλύψει τα μυστικά του. Το πότε θα γίνει προσθήκη, καθώς και σε ποια θέση, δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά τη δεδομένη στιγμή.

ΥΓ2. Τελικά ο Ολυμπιακός πήγε σε απόκτηση καθαρού γκαρντ και όχι αντι-Λάιτι, όπως είχαμε προβλέψει από τις 12 Ιουλίου. Ο ΝτόρσεΪ έχει δείξει τις αρετές του στο 1vs1 και γενικότερα με την μπάλα στα χέρια, άλλα έχουμε την αίσθηση ότι θα τις δείξει και στο σποτ. Ο Σλούκας είναι πολύ πιο ομαδικός από τον Ουίλμπεκιν κάτι που σημαίνει ότι ομογενής γκαρντ θα βρει περισσότερες μπάλες για να εκτελεί ακροβολισμένος.

ΥΓ3. Ο Ολυμπιακός θα μπορεί ουσιαστικά να «βγάζει» το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών έχοντας ταυτόχρονα στο παρκέ δύο εκ των Σλούκα-Γουόκαπ-ΝτόρσεΪ στο 1-2. Κάτι που σημαίνει συνέχεια και συνέπεια στο ρυθμό, λιγότερα κενά διαστήματα, και διαρκή διπλή απειλή από την περιφέρεια. Θεωρητικά η απελευθέρωση του Σλούκα θα προσφέρει τεράστιο upgrade στο παιχνίδι του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ