Η Super League έπαθε… εξυγίανση!

Η Super League έπαθε… εξυγίανση!

Συνεταιρισμός από τα... Lidl: Δύο υπάλληλοι αποφάσισαν να «επιβάλλουν» θέσεις και κανονιστικές αλλαγές, χωρίς καν να ρωτήσουν τους εργοδότες τους ή να τους δώσουν την ευκαιρία να το συζητήσουν! Καταργώντας επί της ουσίας τον λόγο ύπαρξης της Λίγκας!

Κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Αποφασίζουν 16 διαφορετικοί άνθρωποι να φτιάξουν μαζί μια εταιρεία. Δεν είναι άνθρωποι  που έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συμπορευθούν και να ανεχθεί ο ένας τα στραβά του άλλου, για το καλό τους. Για να πάει το μαγαζί, βρε αδερφέ. Ολοι μαζί, λοιπόν, αποφασίζουν να χωρίσουν ρόλους και να προσλάβουν συγκεκριμένα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης. Πρόσωπα που θα ενημερώνονται, θα εκφράζουν άποψη, θα κινούνται αυτόνομα σε κάποια χρηστικά ζητήματα και γενικώς θα κάνουν το κουμάντο στην καθημερινότητα. Ως εδώ όλα καλά.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτοί που προσλαμβάνεις για να κάνουν τη δουλειά, είτε δεν την κάνουν, είτε την κάνουν λάθος, είτε την κάνουν εις βάρος των μετόχων, είτε ακόμη και εις βάρος των προϊόντων. Τι κάνεις τότε με τους συγκεκριμένους υπαλλήλους; Προφανώς και παύεις τη συνεργασία σου μαζί τους. Διότι είναι επιζήμιοι ή κινούνται έξω από τα όρια που επιτάσσουν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες τους.

Αυτά, όμως, θα συνέβαιναν σε ένα φανταστικό σύμπαν, όπου θα υπήρχαν κανονική νόμοι, θα τηρούνταν για όλους το ίδιο και δεν θα έβγαιναν αποφάσεις την ώρα που ο Βασίλης Καρράς ανεβαίνει στην πίστα για το πρώτο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν να γίνουν σε ένα μέρος που δεν θα ήταν η σημερινή Super League. Διότι στη Super League της εποχής της εξυγίανσης, κουμάντο ο Γιώργος Στράτος και ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Δύο λαμπροί παράγοντες, που ξέρουν καλύτερα από τον κάθε ιδιοκτήτη τι είναι καλό και τι όχι. Για αυτό αποφασίσουν και κάνουν ό,τι γουστάρουν.

Με το «κάνω ό,τι γουστάρω», ωστόσο, συνεταιρισμός δεν υφίσταται. Διότι, εάν δεν το καταλάβατε από την επιστολή που έστειλε στη Λίγκα ο Ολυμπιακός, οι εν λόγω κύριοι έκαναν τα εξής:
* Αποφάσισαν να μην πει/κάνει τίποτε η Λίγκα για την εισβολή του ένοπλου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο, ακολουθώντας τη στάση της ΕΠΟ.
* Αποφάσισαν να μιλήσουν μόνοι τους με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για τις όποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν.
* Αποφάσισαν να μην ενημερώσουν τις ομάδες για το τι συζήτησαν και τις περαιτέρω κινήσεις.
* Αποφάσισαν να μην συγκαλέσουν Δ.Σ. για να παρθεί συνολική απόφαση για τους τέσσερις όρους που ετέθησαν από τον υφυπουργό.
* Και ουσιαστικά αποφάσισαν να διαλύσουν τη Λίγκα και να μην υπάρχει ουσία στην ύπαρξη οποιασδήποτε συνεταιριστικής προσέγγισης του προϊόντος που λέγεται ποδόσφαιρο.

Η Λίγκα (ή τουλάχιστον τα εργαλεία της καθημερινότητάς της) αποφάσισαν ότι οι ιδιοκτήτες δεν χρειάζεται να ξέρουν, απλά να υπογράφουν. Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο. Εκτός κι αν κάποιοι ιδιοκτήτες βρίσκονται είναι ενήμεροι για όλα. Εκτός κι αν δίνουν και κατευθύνσεις στα ενεργούμενα στελέχη. Διότι τότε θα μιλάμε ούτως ή άλλως για άλλου τύπου ζητήματα. Τα οποία δεδομένα υφίστανται από τη στιγμή που διευθύνων σύμβουλος ΠΑΕ είναι γιος του διευθύνοντος συμβούλου της Λίγκας. Ή μήπως ο Γκαγκάτσης senior δεν είχε ενημερώσει τον Γκαγκάτση Junior;

Για να τελειώνουμε. Η επιστολή του Ολυμπιακού δεν αφορά στους όρους του Γιώργου Βασιλειάδη. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τους υπογράψει και να αποδεχθεί και ακόμη πιο σκληρές αλλαγές στο ποδόσφαιρο. Σε αντίθεση με αρκετούς «συνεταίρους» τους οι Ερυθρόλευκοι δεν αλλάζουν την επιχειρηματολογία τους και δεν είναι δίγλωσσοι στις τοποθετήσεις τους. Το πρόβλημα, ωστόσο, έγκειται στο περίφημο «προϊόν» και στους «διαχειριστές» του. Καθώς πλέον ζούμε την εποχή που τα πόδια αποφάσισαν να κινούνται ψηλότερα από το κεφάλι. Και… ανατομικά να το πάρεις, νόημα δεν βγαίνει.

Ο Ολυμπιακός εξήγησε με έναν πολύ απλό και ξεκάθαρο τρόπο ότι η Λίγκα διαλύεται. Ότι εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα, εάν δεν αλλάξουν μυαλά όσοι πιστεύουν ότι θα κάνουν «μαγαζάκι» τους το ποδόσφαιρο, συμπόρευση και σύμπλευση δεν υφίσταται. Και στο «ο καθένας μόνος του» ο Ολυμπιακός έχει αποδείξει ότι δεν έχει αντίπαλο. Εάν τώρα όλοι οι ιδιοκτήτες των ομάδων δεν λειτουργήσουν προς το κοινό όφελος, τότε ο καθένας θα πάρει τον δρόμο του. Και όσες υπογραφές κι αν βάλει ο Ολυμπιακός στους όρους του κ. Βασιλειάδη, αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει.

Εκτός κι αν αποτελεί επιθυμία της νέας τάξης πραγμάτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο να περάσει και το πρωτάθλημα στην ΕΠΟ του «δικού μας» (κατά Σαββίδη) Γραμμένου. Εάν αυτό έχουν στο μυαλό τους, τότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα. Αλλά ό,τι και να σκοπεύουν να κάνουν, ο Ολυμπιακός δεν είναι μέγεθος που μπορούν να «πιέσουν» ή να «παρασύρουν» στον δικό τους δρόμο. Και αυτό κατέστη σαφές με την επιστολή. Και θα καταστεί σαφέστερο όταν/εάν έρθει η στιγμή που οδηγηθούν προς αυτή την κατεύθυνση πράγματα. Κατεύθυνση που, ας μην κρυβόμαστε, θα εξυπηρετούσε εξαιρετικά συγκεκριμένα συμφέροντα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ