Πήγε στο Μιλάνο «φορτωμένος» και… σήκωσε το μαγαζί

Πήγε στο Μιλάνο «φορτωμένος» και… σήκωσε το μαγαζί

Ο Μιχάλης Στεφάνου γράφει από το Mediolanum Forum για το πρώτο διπλό του Ολυμπιακού που έδειξε αντίδραση μεγάλης ομάδας.

Μιλάνο και Black Friday αποτελούν συνδυασμό-φωτιά. Οι φανταχτερές βιτρίνες στη μητρόπολη της μόδας, με τις διάσημες ιταλικές φίρμες και τα μικρομεσαία, μα πάντα γουστόζικα …υποκατάστατα, είχαν την τιμητική τους προσπαθώντας να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει η ελπίδα να βρει κανείς κάτι πραγματικά καλό και προσιτό, καραδοκεί όμως και ο κίνδυνος να παρασυρθεί από τον… καταναγκασμό της ημέρας και ενώ πηγαίνει για μαλλί, να βγει τελικά κουρεμένος. Και γδαρμένος ενίοτε…

Η Αρμάνι δεν φημίζεται γενικά για τις μεγάλες προσφορές της, αφού ακόμα και σε περίοδο εκπτώσεων πουλάει ακριβά τα υφάσματά της. Ετσι ακριβά πουλάει το …τομάρι της και η ομάδα της, η Ολίμπια, που ειδικά την τελευταία διετία -με τον Χρήστο Σταυρόπουλο σε ρόλο GM- έχει νοικοκυρευτεί κι εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σκληρά και δυσκολοκατάβλητα σύνολα της Ευρώπης.

Με βάθος και ποιότητα στο ρόστερ της, το οποίο αποτελείται από ένα ακρως ισορροπημένο κράμα εμπειρίας και φιλοδοξίας, με στοιχεία ταλέντου, αθλητικότητας και μπασκετικής ευφυείας κατανεμημένα σχεδόν ισόποσα. Σαν τα καλοραμμένα κουστούμια της.

Οι παίκτες του Ετορε Μεσίνα υποδέχτηκαν τον Ολυμπιακό προερχόμενοι από δύο εκτός έδρας ήττες επι ρωσικού εδάφους, αλλά έχοντας κρατήσει την έδρα τους αλώβητη. Εξι νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια μετρούσε η Αρμάνι πριν την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, οι περισσότερες εκ των οποίων επί ιδιαίτερα ισχυρών αντιπάλων όπως η Μπαρτσελόνα, η ΤΣΣΚΑ, η Εφές και η Μακάμπι.

Μόνο που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα πήγε στο Μιλάνο «φορτωμένη» και …σήκωσε το μαγαζί. Εκανε την Black Friday …White (αγωνίστηκε με τα λευκά) και πήρε μια νίκη χρυσάφι που την έφερε στην τρίτη θέση της κατάταξης! Επιπλέον, την συνδύασε με μια νέα καταπληκτική εμφάνιση -μετά από εκείνη απέναντι στην Μακάμπι- αποδεικνύοντας ότι η παρένθεση του ντέρμπι ήταν περισσότερο μαγική εικόνα και πολύ μακρινή από τις πραγματικές του δυνατότητες.

Ηταν το πρώτο ερυθρόλευκο διπλό στην φετινή Euroleague και ήρθε με τρόπο επιβλητικό απέναντι σε μια εξαιρετική ομάδα, το δίχως άλλο. Ενα αποτέλεσμα που προέκυψε χάρη σ’ ένα αδιανόητο επιθετικά πρώτο ημίχρονο κι ένα ασύλληπτο αμυντικά δεύτερο. Για να το πούμε απλά, ο Ολυμπιακός σκόραρε 60 πόντους μέχρι το 20′ και δέχτηκε μόλις 27 στην επανάληψη. Σε μια βραδιά που ο καυτός Γιαννούλης Λαρεντζάκης θα θυμάται για χρόνια που ο Βεζένκοφ με τον Ντόρσεϊ έβαλαν τις βάσεις, που ο Παπανικολάου έπαιξε την άμυνα της ζωής του και ο Πρίντεζης δήλωσε παρών.

Οσα ελεύθερα τρίποντα έχασαν οι ερυθρόλευκοι στην μοιραία για αυτούς τελευταία περίοδο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, τα έβαλαν και μάλιστα μαρακαρισμένα στα πρώτα λεπτά της μάχης με την Αρμανι. Σε ένα πραγματικό κρεσέντο πίσω από τα 6,75 και μπροσταρη τον ασταμάτητο Τάιλερ Ντόρσεϊ οι φιλοξενούμενοι έχτισαν διαφορά από το ξεκίνημα της αναμετρησης. Στο 7′ προηγήθηκαν με 20-8, αλλά η είσοδος του θρυλικού Κάιλ Χάινς βοήθησε την Αρμάνι να ισορροπήσει την κατάσταση. Ο Ολυμπιακός έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενος 30-25, όμως το σκηνικό είχε αλλάξει. Ο Σίλντς βρήκε ρυθμό, ο Ντατόμε τον ακολούθησε, η ιταλική άμυνα έπιασε κάποια από τα στάνταρντ της και το παιχνίδι ήρθε σταδιακά στα ίσα.

Ποιος θα περίμενε, όμως, ότι η second unit του Ολυμπιακού θα συνέχιζε το ίδιο καυτή με την αρχική πεντάδα.. Λαρεντζάκης, Σλούκας και Μάρτιν πήραν τη σκυτάλη, ο εξαιρετικός Βεζένκοφ έμεινε στο παρκέ μέχρι το 14′, ο Πρίντεζης έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του και οι Πειραιώτες σκόραραν 30 πόντους και στη δεύτερη περίοδο ολοκληρώνοντας ένα εξωπραγματικό ημίχρονο (45-60).

Η Αρμάνι δεν είχε άλλη επιλογή από το να πιέσει λυσσαλέα στο ξεκίνημα της επανάληψης. Κράτησε χωρίς πόντο για 4+ λεπτά τον Ολυμπιακό, ο οποίος πάντως αντιπαρέταξε εξίσου καλή άμυνα, κρατώντας το προβάδισμά του σε διψήφια επίπεδα. Ο Μπάρτζώκας πήρε γρήγορα τάιμ άουτ, έβαλε Φαλ και Μακίσικ αντί των Μάρτιν και Ντόρσεϊ και οι ερυθρόλευκοι επανέκτησαν τα ηνία. Σε ένα διάστημα που επιβεβαίωσε την αμυντική φύση των δύο ομάδων -σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο που θύμισε ολ σταρ γκέιμ- ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε πιο σκληρός από την αντίπαλό του και με έναν συγκλονιστικό ανασταλτικά Παπανικολάου εκλεισε την τρίτη περίοδο αναίμακτα διατηρώντας το υπέρ του +15.

Στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού οι ερυθρόλευκοι δεν χαλάρωσαν την άμυνά τους κι έφτασαν σε μια τεράστια νίκη χωρίς να κινδυνεύσουν. Παράλληλα, έδειξαν ότι άφησαν αμέσως πίσω τους την γκέλα με τον Παναθηναϊκό, δίχως να επιτρέψουν να τους επηρεάσει όπως κάνουν όλες οι σοβαρές ομάδες. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας μίλησε πριν το ματς για μια λογική εσωστρέφεια που ακολουθεί ένα χαμένο ντεμπι, αλλά τόνισε πως δεν υπάρχει γκρίνια στην ομάδα. Και πράγματι, είδαμε ένα σύνολο από παίκτες ενωμένους και διψασμένους να πείσουν και τον τελευταίο οπαδό τους, πόσο αδίκησαν τον εαυτό τους την περασμένη Δευτέρα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ