Το μεγάλο λάθος με τις μεταγραφές και ο μύθος του Κόπα Άφρικα

Το μεγάλο λάθος με τις μεταγραφές και ο μύθος του Κόπα Άφρικα

Είναι 16 Δεκέμβρη και οι ελληνικές ομάδες θέλουν να κάνουν μεταγραφές από… 15 Γενάρη

Έχει ξεκινήσει μια σχετική κουβέντα στις μεγάλες ομάδες για τις μεταγραφές. Τουλάχιστον αυτό καταγράφεται στα ρεπορτάζ των ημερών. Και αυτό επιβεβαιώνουν και μια σειρά από ατζέντηδες που πολύ λογικά έχουν βγάλει τη πραμάτεια τους σε κοινή θέα εν όψει Ιανουαρίου.

Πάει για αρκετές αλλαγές ο ΠΑΟΚ. Επιθυμεί η ΑΕΚ να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε τον Αύγουστο στην προσπάθεια της για τη δημιουργία ενός νέου ρόστερ. Περιμένει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία αποτελέσματα του Δεκέμβρη για να δει το μέγεθος του μπάτζετ για τις κινήσεις του. Έχει και ο Ολυμπιακός πέρα από τις όποιες ανάγκες του, τον βραχνά του Κόπα Άφρικα που τον Γενάρη απειλεί να του στοιχίσει μια σειρά από ποδοσφαιριστές πρώτης γραμμής.

Και κάπως έτσι ξεκίνησε και η συζήτηση γύρω από θέσεις, ανάγκες, στόχους κλπ. Πολύ ωραία για τις ιστοσελίδες και τις εφημερίδες. Ακόμη πιο ωραία και για τα ραδιόφωνα με τις εκπομπές επικοινωνίας όπου πλέον αρκετός κόσμος εκφράζει και εκείνος την άποψη του γύρω από τις ανάγκες των ομάδων τους. Υπάρχει όμως μια μικρή λεπτομέρεια που αν την αφήσεις ελεύθερη χαλάει και την ιστορία.

Ποια είναι αυτή; Πως όλα τα παραπάνω δεν είναι (κανονικό) ποδόσφαιρο. Όπως δεν είναι, σχεδόν κάθε μεταγραφικό Γενάρη για τις ελληνικές ΠΑΕ. Είναι 16 Δεκέμβρη σήμερα. Οι ομάδες σε μια εβδομάδα μπαίνουν στο τούνελ της διακοπής και επιστρέφουν λίγο πριν από την Πρωτοχρονιά καθώς στις 4/1 ξεκινά εκ νέου η Σούπερ Λιγκ.

Με βάση πάντα το πρόγραμμα, το τέλος Ιανουαρίου θα μας έχει πάει ως (και) την 20η αγωνιστική. Θα έχουμε φτάσει δηλαδή έξι αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας και του διαχωρισμού των ομάδων για τα πλέι-οφ και τα πλέι-άουτ.

Αν κάποιος θέλει στα αλήθεια να ενισχυθεί, έχοντας ως στόχο το πρωτάθλημα; Θα πρέπει να κάνει κάτι άμεσα. Όπως έκανε πέρσι τέτοια εποχή ο Ολυμπιακός με τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ που για να φτάσει στη χώρα μας έκανε Πρωτοχρονιά στο αεροπλάνο. Όσοι περιμένουν να ανοίξει η αγορά (των δανεικών) στα μέσα Γενάρη, και όσοι θεωρούν πως αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή σε ένα μήνα από τώρα θα έχουν λύση στο πρόβλημα τους μια εβδομάδα μετά, απλά είναι γελασμένοι.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί δεν υπάρχει –εκτός του Ολυμπιακού- πουθενά οργανωμένο σκάουτινγκ. Και γιατί η αγορά των δανεικών εγγυάται το μικρότερο δυνατό κόστος σε συνδυασμό με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Βεβαίως ειδικά φέτος οι «δανεικοί» θα είναι λιγότεροι από ποτέ ελέω του Κόπα Άφρικα. Όποιος έχει απώλειες στο ρόστερ του θα αργήσει πολύ μέχρι να επιτρέψει να του φύγουν και άλλοι. Αλλά θα έχει ενδιαφέρον τέλος του πρώτου μήνα του χρόνου να δούμε πόσοι από τους «μεγάλους» επένδυσαν σε μια κανονική μεταγραφή.

Και μιας και ο λόγος για τους Αφρικανούς: Αν διεξαχθεί τελικά το τουρνουά στο Καμερούν, ο Ολυμπιακός θα είναι ο πιο ζημιωμένος από όλους. Το ήξερε εξ αρχής και αυτό, αλλά το καλοκαίρι επέλεξε να αποκτήσει τον Πιέρ Κούντε, τον Χένρι Ονιεκουρού, τον Αγκιμπού Καμαρά, τον Γκάρι Ροντρίγκες. Για να ισορροπήσει σε αυτή την εξέλιξη έφτιαξε ένα από τα βαθύτερα ρόστερ της 10ετίας. Υπάρχει δηλαδή μια προεργασία. Και σίγουρα υπάρχει και το καθαρό μυαλό, ώστε να αντιληφθεί πως δεν γίνεται σε αυτό το επίπεδο να κάνεις μεταγραφές για έναν μήνα.

Οι Ερυθρόλευκοι θέλουν έναν αριστερό μπακ και θα τον αποκτήσουν. Θα λύσουν με βάση τον Ρούμπεν Σεμέδο τον γρίφο των στόπερ (αν ο Πορτογάλος φύγει, προφανώς και εδώ θα αποκτηθεί άλλος ποδοσφαιριστής). Και θα έχουν μάτια ανοιχτά για μια επιλογή στη μεσαία γραμμή: Αυτή η τελευταία κίνηση όμως, αν τέλος πάντων προκύψει, δεν θα αφορά σε κάποιον με προδιαγραφές 3-4 εβδομάδων.

Πιο πιθανό είναι να εμφανίσει ο πρωταθλητής έναν ακόμη… Αγκιμπού σε αυτά τα τετραγωνικά του γηπέδου, παρά κάποιον που θα έρθει για να παίξει… χθες!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ