Παναθηναϊκός – Η ευκαιρία του να είναι, τουλάχιστον, ανταγωνιστικός

Παναθηναϊκός – Η ευκαιρία του να είναι, τουλάχιστον, ανταγωνιστικός

Απέναντι στην Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός έχει για πρώτη φορά την ευκαιρία να φανεί τουλάχιστον ανταγωνιστικός κόντρα σε ένα από τα φαβορί για τον τίτλο. Το αν θα το καταφέρει, θα αποδειχθεί στο παρκέ.

Οι εκτός συνόρων «περιπέτειες» του Παναθηναϊκού για το 2021, όσον αφορά την EuroLeague, ολοκληρώθηκαν με έναν όχι και τόσο κολακευτικό απολογισμό για τους πράσινους, διότι σε 18 αναμετρήσεις μέτρησαν ισάριθμες ήττες. Αν δεν υπήρχε και το διπλό στο ΣΕΦ, το τριφύλλι δεν θα είχε πανηγυρίσει καν μακριά από το ΟΑΚΑ, κάτι που θα φάνταζε εξωφρενικό για μια ομάδα με το μέγεθος και την ιστορία του.

Η Αρμάνι Μιλάνο αποτέλεσε τον τελευταίο θύτη του Παναθηναϊκού, ο οποίος ειδικά τη φετινή σεζόν φανερώνει μια ιδιαίτερη αδυναμία να παρουσιαστεί τουλάχιστον ανταγωνιστικός εκτός Ελλάδας. Οι ήττες στο τέλος από την Μπασκόνια και την Μπάγερν αποτελούν την εξαίρεση στον κανόνα που ισχύει στις υπόλοιπες εφτά εξορμήσεις του, με την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα να βρίσκεται στο εντελώς αντίθετο άκρο.

Ωστόσο, εκεί όπου ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να προβάλει καμία αντίσταση, δείχνοντας παραδομένος από το ξεκίνημα ή από ένα σημείο του αγώνα και μετά, είναι στις αναμετρήσεις που έχει δώσει με εκ των φαβορί για τον τίτλο. Σε Μαδρίτη, Μόσχα και Μιλάνο, οι πράσινοι έμοιαζαν, χωρίς να πρέπει, χαμένοι από χέρι. Μια νοοτροπία που δεν αρμόζει στον σύλλογο, αλλά δυστυχώς οι οικονομικές συνθήκες τον έχουν αναγκάσει να χαμηλώσει το αγωνιστικό του ταβάνι, με τις εύκολες ήττες από ομάδες τέτοιας δυναμικότητας να θεωρούνται σίγουρες από το… αεροδρόμιο.

Απέναντι σε Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ δέχθηκε 30 και 31 πόντους αντίστοιχα στην πρώτη κιόλας περίοδο, χάνοντας με το… καλημέρα την επαφή τους με το σκορ, ενώ ό,τι συνέβη στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με την Αρμάνι (33-29) έμοιαζε πολύ καλό για να ναι αληθινό, με το τελικό 75-54 να αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η απόσταση από τις κορυφαίες ομάδες της διοργάνωσης κοντεύει να γίνει χαοτική. Το μπάτζετ δεν παίζει μπάσκετ, με τις ομάδες να ξεκινούν από το μηδέν σε κάθε παιχνίδι. Αυτές μόνο μπορούν να ορίσουν τη μοίρα τους, με τον Παναθηναϊκό όμως να παραδίνεται στις ορέξεις των αντιπάλων του και να δείχνει ανήμπορος να αντιδράσει.

Επόμενος αντίπαλος για τους πράσινους η Μπαρτσελόνα (16/12, 21:00). Αν το παιχνίδι για την 16η αγωνιστική διεξαγόταν στη Βαρκελώνη, τα δεδομένα θα ήταν τα ίδια με όσα έχουν προαναφερθεί, ενώ όσοι θα παρακολουθούσαν την αναμέτρηση, απλώς θα περίμεναν το εύρος της διαφοράς με το οποίο θα ηττούνταν ο Παναθηναϊκός. Ωστόσο, το παιχνίδι θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Μπορεί από μόνη της έδρα να παίξει τον ρόλο της στην έκβαση του αγώνα; Σίγουρα όχι. Οι «Μπλαουγκράνα» θα πατήσουν το παρκέ όντας το μεγάλο φαβορί για τη νίκη και από αυτούς θα καθοριστεί το πως θα εξελιχθεί το πράγμα.

Οι πράσινοι όμως θα έχουν για πρώτη φορά σε παιχνίδι τέτοιων απαιτήσεων την υποστήριξη των φίλων τους. Η αναμέτρηση με την ασταθή Αναντολού Εφές είναι ένα πολύ μικρό δείγμα για να «χτίσει» πάνω του, αλλά απέναντί του θα βρει, όχι μόνο την πρωτοπόρο της EuroLeague με ρεκόρ 15-2, αλλά και την πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης με εφτά σερί νίκες.

Ο αρχικός στόχος του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να είναι η νίκη, αλλά να φανεί ανταγωνιστικός. Να ζορίσει, να φτάσει στα όριά της την Μπαρτσελόνα. Άλλωστε ακολουθεί σε μια βδομάδα το «αιώνιο» ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (23/12, 21:00) και όπως και να το κάνουμε, όσο διαφορετικά και αν είναι τα μεταξύ τους παιχνίδια, είναι άλλο να πάει με μια ακόμα 20αρα στο κεφάλι και άλλο να βγει σήμερα από το παρκέ, ξέροντας πως έκανε ό,τι μπορούσε απέναντι στην ίσως πληρέστερη ομάδα της Ευρώπης.

Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσει ο Δημήτρης Πρίφτης και οι παίκτες του. Για αυτό και το ΟΑΚΑ μπορεί να παίξει τον ρόλο του. Στις στιγμές που η κατάσταση θα μοιάζει μη αναστρέψιμη, οι φίλαθλοι με ένα χειροκρότημα εμψύχωσης θα δώσουν το σύνθημα και σε αυτούς που θα βρίσκονται στο παρκέ πως τίποτα δεν τελείωσε. Μια δυνατότητα που δεν είχε εκτός έδρας ο Παναθηναϊκός, εκεί όπου όταν ξεκινούσε η κατηφόρα, το πράγμα «στράβωνε» μια και καλή.

Αρκεί βέβαια οι πράσινοι να βγάλουν στοιχεία που δεν έχουν δείξει με μεγάλη συχνότητα τη φετινή χρονιά. Πάθος, χαρακτήρα, αυταπάρνηση, διάθεση για άμυνα. Αν εμφανιστούν όλα αυτά, ο αρχικός στόχος θα επιτευχθεί.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ