Εκεί που η Παρί είδε «ευκαιρία» στον Μέσι, η Τσέλσι είδε την ευκαιρία του υπέροχου Τόμας Τούχελ

Εκεί που η Παρί είδε «ευκαιρία» στον Μέσι, η Τσέλσι είδε την ευκαιρία του υπέροχου Τόμας Τούχελ

Δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές λογικές. Και μια δικαίωση για την Τσέλσι που αποφάσισε να επενδύσει στον Τόμας Τούχελ. Και όχι σε ό,τι... αγοράζεται.

Δεδομένα αποτελούν τις δύο πιο πολυσυζητημένες ομάδες του τελευταίου μήνα. Για διαφορετικούς λόγους. Στην Παρί ψάχνουν να βρουν τι φταίει και η ομάδα τους για ακόμα μια φορά δεν έφτασε στον μεγάλο της στόχο: την κατάκτηση του Champions League. Και μάλιστα δεν θα είναι καν στην αυριανή κλήρωση για τα προημιτελικά.

Στην Τσέλσι προσπαθούν να μείνουν… όρθιοι λόγω των εξελίξεων με τον Ρομάν Αμπράμοβιτς. Τους αναγκάζουν να μετακινούνται με πούλμαν, δεν τους επιτρέπουν να πουλάνε εισιτήρια, τους έκλεισαν την μπουτίκ. Μια κατάσταση που μοιάζει σχεδόν απίστευτη, τη στιγμή που ο σύλλογος βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης. Και οι προτάσεις από Αμερική και Αραβία είναι πολλές.

Δύο από τις πιο πλούσιες ομάδες στον κόσμο σε έναν Γολγοθά που κανείς δεν περίμενε όταν ξεκινούσε η σεζόν. Αλλά και δύο σύλλογοι που τώρα στα δύσκολα αποδεικνύεται πόσο διαφορετικά λειτουργούν. Και γιατί, στο τέλος, η Τσέλσι είναι εκείνη που προχωρά ξανά και η Παρί εκείνη που όχι μόνο μένει στάσιμη, αλλά κάνει βήματα προς τα πίσω.

Το έχουν στην ιδιοσυγκρασία τους οι Βρετανοί γενικά να λειτουργούν με καλύτερη ποδοσφαιρική προσέγγιση. Ίσως επειδή θεωρούν πως το ποδόσφαιρο τους… ανήκει, κάνουν και τις ενέργειες για να το αποδεικνύουν. Η Τσέλσι είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση για το πόσο σωστά μπορεί να λειτουργήσει ένα κλαμπ έχοντας φυσικά και το χρήμα για να το πράξει. Το ίδιο είναι και η Σίτι. Και η Λίβερπουλ. Ή η Άρσεναλ, που στήριξε τον Αρτέτα εκεί που όλοι τον είχαν ξεγραμμένο.

Η Παρί είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν τους ένοιαξε ποτέ πως θα φτιάξουν μια κανονική ποδοσφαιρική ομάδα. Με αρχές, με σχέδιο, με ένα πρότζεκτ που θα την οδηγούσε στην επιτυχία. Ήθελαν να αγοράσουν ό,τι αγοράζεται. Να δείξουν πως με τα λεφτά τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα. Δεν μπορούν, είναι η απάντηση.

Την Παρί και την Τσέλσι τις συνδέει ένα πρόσωπο. Κι αυτό δείχνει τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης απέναντι στο ποδόσφαιρο. Ο Λεονάρντο έδιωξε «ελαφρά τη καρδία» έναν από τους καλύτερους και πιο επιδραστικούς προπονητές στον κόσμο. Έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Τόμας Τούχελ, λίγους μήνες μετά από την παρουσία σε έναν τελικό Champions League. Ο Τούχελ έφερε πιο κοντά από κάθε άλλον την Παρί στον μεγάλο της στόχο. Τον άγγιξε. Και αν τον άφηναν; Θα το είχε πετύχει ήδη.

Η Παρί αποφάσισε να διώξει τον Τούχελ για να πάρει τον Ποτσετίνο. Γνώριζε πως με τον Αργεντινό θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει στο μεταγραφικό παζάρι. Να αγοράσει όποιον επιθυμεί ο Κελαϊφί προκειμένου να κάνει το κέφι του. Τώρα πληρώνει με τον χειρότερο τρόπο εκείνη την απόφασή του. Ο Τούχελ δεν θα ζητούσε τον Ντοναρούμα, ενώ είχε τον Νάβας. Δεν θα ζητούσε τον Ράμος που δεν τον έχουμε δει σχεδόν καθόλου, αφού θα γνώριζε ότι δεν είναι σε θέση να αποδώσει όπως στη Ρεάλ. Πιθανότατα δεν θα ζητούσε καν τον Λιονέλ Μέσι.

Η Παρί είδε «ευκαιρία» στο πρόσωπο του ελεύθερου Μέσι. Όμως ο Αργεντινός δείχνει να είναι έξω από τα νερά του στο Παρίσι. Ή πολύ απλά να πέρασαν τα χρόνια. Δεν ταιριάζουν όλοι σε όλους. Αν ο Μέσι ήταν αληθινή ευκαιρία, δεν θα τον άφηνε ο Πεπ. Η Σίτι δεν ασχολήθηκε καν μαζί του.

Την ίδια ώρα η Τσέλσι είδε την αληθινή ευκαιρία στο πρόσωπο του Τόμας Τούχελ. Και δικαιώθηκε στον απόλυτο βαθμό. Πήρε το περσινό Champions League και χάρη στον προπονητή της συνεχίζει να είναι ανταγωνιστική ακόμα και τώρα, που διανύει την πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας της. Ο προπονητής τους κρατάει όλους όρθιους, μιλάει και συμπεριφέρεται σαν να μεγάλωσε στα αποδυτήρια του «Στάμφορντ Μπριτζ», έχει καταφέρει να αγαπηθεί απ’ όλο τον κόσμο των «μπλε». Η κίνησή του μετά την πρόκριση επί της Λιλ που θα δεις στο παρακάτω βίντεο είναι η απόδειξη της… τρέλας του.

Η Τσέλσι πλήρωνε τον Τούχελ με 8,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως πριν του ανανεώσει το συμβόλαιο, την ώρα που η Παρί αποφάσισε να πάρει τον Ποτσετίνο με 10,8 εκατομμύρια τον χρόνο. Τρία εκατομμύρια περισσότερα απ’ αυτά που έδινε στον Τούχελ! Το ποδόσφαιρο στο φινάλε είναι ένα δίκαιο άθλημα. Σου επιστρέφει όσα του δίνεις. Η Παρί μπορεί να συνεχίζει να παίζει… μονόπολι. Αν ποτέ καταφέρει να λειτουργήσει ποδοσφαιρικά, ίσως καταφέρει και τον μεγάλο της στόχο. Αλλά πολύ αμφιβάλλω γι’ αυτό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ