Νέα δεδομένα για τον Αγκιμπού Καμαρά στον Ολυμπιακό

Νέα δεδομένα για τον Αγκιμπού Καμαρά στον Ολυμπιακό

Ο Πέδρο Μαρτίνς και οι άνθρωποι του Ολυμπιακού πήραν την απόφαση να μονιμοποιήσουν τον Αγκιμπού στη θέση που πιστεύουν ότι θα λάμψει.

Η αρχή έγινε στο Μπέργκαμο. Εκεί ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε την «έκπληξη» και χρησιμοποίησε τον Αγκιμπού Καμαρά δίπλα στον Γιαν Εμβιλά. Τον έβαλε σε θέση «8». Καθαρός box to box. Από την πρώτη ημέρα που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ο Αφρικανός, αυτή η θέση θεωρήθηκε η «καλύτερή» του. Αλλά λόγω της πολύ καλής του παρουσίας στο μπροστά μισό του γηπέδου, μπήκε σε δεύτερη μοίρα η χρησιμοποίησή του στον άξονα και σε τόσο κεντρικό ρόλο.

Από το παιχνίδι με την Αταλάντα κι έπειτα, ο Μαρτίνς έχει δείξει να επαναφέρει στο μυαλό του τη χρησιμοποίηση του Αγκιμπού σε ρόλο κεντρικού χαφ. Δίπλα στον «κόφτη» ή ακόμη και σε σχήματα με δύο 8άρια. Μάλιστα, αυτή η απόφαση δεν αφορά μόνο το σήμερα, αλλά και την επόμενη ημέρα του Ολυμπιακού. Καθώς μπορεί η χρονιά να τελειώνει, αλλά οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τον 21χρονο μέσο και τη νέα σεζόν. Θέλουν να βγάλει στο γήπεδο τον καλύτερό του εαυτό. Και υπάρχει πεποίθηση πως αυτό μπορεί να γίνει από τη θέση «8».

Δεν είναι λίγες οι αναλύσεις ξένων σκάουτ που αναφέρουν διαρκώς ότι ο Αγκιμπού έχει χαρακτηριστικά που θυμίζουν Ενγκολό Καντέ. Όχι μόνο στη σωματοδομή, αλλά στον τρόπο που κινείται στο γήπεδο, που μαρκάρει, που συμμετέχει στο παιχνίδι. Μπορεί φέτος να τον είδαμε περισσότερο σε επιθετικογενείς ρόλους και στα άκρα (με σημαντική επιτυχία), αλλά η ικανότητά του στο pressing, το χάρισμα στα κλεψίματα και στα… deflections, μαζί με τα ατελείωτα χιλιόμετρα, το καλό timing στις παρεμβάσεις, την καλή τεχνική του, αλλά και τη ροπή να γίνεται επικίνδυνος για την αντίπαλη εστία ακόμη και όταν αγωνίζεται πιο πίσω, είναι ένα πακέτο που δελεάζει τον Ολυμπιακό.

Το παράδειγμα του Μάντι Καμαρά είναι επίσης ένας βασικός λόγος για να χρησιμοποιηθεί ο Αγκιμπού στη συγκεκριμένη θέση. Ο Μαρτίνς έκανε για μεγάλο διάστημα τον Μάντι… 10άρι. Λόγω της ικανότητάς του να πιέζει καλά ψηλά, ξεκινώντας την άμυνα του Ολυμπιακού από την… επίθεση. Ο μέσος από τη Γουινέα, σαν να μπερδεύτηκε, σαν να έχασε την προσανατολισμό του, με αποτέλεσμα τώρα που πρέπει να παίζει στο «8», να χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει. Ενώ και σε επίπεδο διεθνούς αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι μπερδεύτηκαν, έως και δίστασαν, καθώς γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο 8άρι, αλλά δεν τον είδαν όσο θα ήθελαν σε αυτή τη θέση. Οπότε η αξιολόγηση δεν μπορούσε ένα είναι ακριβής. Ειδικά για έναν παίκτη 10-12-15 εκατομμυρίων.

Στον Ολυμπιακό δεν θέλουν να συμβεί το ίδιο με τον Αγκιμπού. Ο νεαρός μέσος είναι πολυδιάστατος και μπορεί να καλύψει με επιτυχία σχεδόν όλες τις θέσεις από τη μέση και μπροστά, αλλά οι Ερυθρόλευκοι θέλουν να του δώσουν ταυτότητα. Και αυτή η ταυτότητα θα δοθεί δουλεύοντας περισσότερο σε ρόλους κεντρικούς και όχι στα άκρα (εκτός ειδικών συνθηκών). Ακόμη και ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, ο Μαρτίνς ετοιμάζει τον Αγκιμπού για τα χαφ. Με τον Εμβιλά και έναν ακόμη στο 4-3-3 που θα χρησιμοποιήσει. Δεν θέλει να τον κάνει «κόφτη», ώστε να μην τον περιορίσει επιθετικά. Και η απόφαση είναι να αρχίσει να παίζει όλο και περισσότερο στο «8». Ή και στο «10», αλλά όχι με την πατροπαράδοτη λογική του «10αριού».

Όπως και να έχει, ο Ολυμπιακός ανακάλυψε ένα διαμάντι το περασμένο καλοκαίρι. Το ενέταξε στο ρόστερ του, πήρε ήδη λίγη από τη λάμψη του, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι οι δυνατότητες του συγκεκριμένου ποδοσφαιριστή δεν έχουν ταβάνι. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι φέτος είναι μόλις η πρώτη του χρονιά σε επαγγελματικό επίπεδο. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω εξέλιξή του, μέσα από τα παιχνίδια και την εμπειρία που του προσφέρει η παρουσία σε μια ομάδα πρωταθλητισμού, με ασφυκτικές πιέσεις και «πρέπει».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ