Ο Γιαν Εμβιλά στο νοσοκομείο, το 47ο, οι αλλαγές που έρχονται και η νοοτροπία…

Ο Γιαν Εμβιλά στο νοσοκομείο, το 47ο, οι αλλαγές που έρχονται και η νοοτροπία…

Κανονικά ο Γιαν Εμβιλά δεν θα έπαιζε κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αλλά έπαιξε. Και έδειξε σε όλους τον δρόμο της επόμενης ημέρας. Ο Κ. Καραπαπάς, εξήγησε προσεκτικά τι έρχεται...

Ο Γιαν Εμβιλά αποτελεί παίκτη-σημείο αναφοράς για τον Ολυμπιακό των τελευταίων δύο χρόνων. Ο Γάλλος αμυντικός μέσος σχεδόν αμέσως μόλις φόρεσε τα ερυθρόλευκα, έδειξε για ποιον λόγο ο Ολυμπιακός επένδυσε στην απόκτησή του και πάλευε την περίπτωσή του σχεδόν δύο μήνες το καλοκαίρι του 2020. Με τον 31χρονο χαφ να αποτελεί έναν από τους 3-4 συνολικά κορυφαίους των Πειραιωτών σε αυτή τη διαδρομή των δύο χρόνων. Αλλά και έναν παίκτη που αποτελεί παράδειγμα με τη νοοτροπία του.

Ο Εμβιλά έχει βάλει πολλάκις τον εαυτό του κάτω από την ομάδα. Υπήρξαν φορές που υπερέβαλε εαυτόν και αγωνίστηκε τραυματίας. Άλλες φορές που ήταν ανέτοιμος και πάλι έδωσε το παρών. Όχι για άλλον λόγο, αλλά διότι λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες. Που έχουν ως βάση το «πάνω από όλα η ομάδα». Ο ίδιος δεν έχει υπάρξει ποτέ στην καριέρα του «καλό παιδί». Αλλά στη διετία που βρίσκεται στον Πειραιά αποτελεί μια πολύ σοβαρή σταθερά. Έναν παίκτη που έχει κάνει τη διαφορά με την παρουσία του, σε όλα τα επίπεδα.

Ο επαναληπτικός ημιτελικός του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν το παιχνίδι Νο 91 για τον Εμβιλά. Ισοφάρισε σε δύο χρόνια τον αριθμό παιχνιδιών που είχε δώσει στην προηγούμενη 3ετία (2017-20) στη Σεντ-Ετιέν. Αλλά είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε πολύ εύκολα να μην έχει αγωνιστεί στην αναμέτρηση του Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο λόγος;

Την Τρίτη ο Γάλλος μέσος ανέβασε πολύ υψηλό πυρετό. Εκανε εμετούς και ήταν σε κατάσταση που επ ουδενί δεν έδειχνε ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί. Το ιατρικό επιτελείο του Ολυμπιακού τον απομόνωσε από την υπόλοιπη ομάδα, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου έγιναν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες. Κατ’ αρχάς επιβεβαιώθηκε ότι δεν είχε κορωνοϊό, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος μη συμμετοχής του. Επιπλέον, του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, ώστε να πέσει ο πυρετός.

Η ημέρα χάθηκε. Αλλά την επομένη ο Εμβιλά πήγε κανονικά στο Ρέντη και παρά το γεγονός ότι δεν ήταν 100% καλά από την ταλαιπωρία που πέρασε, προπονήθηκε και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Πέδρο Μαρτίνς. Οι δυο άνδρες συζήτησαν στο προπονητικό κέντρο, ο Γάλλος του είπε ότι είναι καλά και ότι δεν θα χάσει το παιχνίδι επ ουδενί και κάπου εκεί η συζήτηση τελείωσε. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο 31χρονος χαφ αγωνίστηκε και στα 120 λεπτά του αγώνα στο Φάληρο.

Η ιστορία αυτή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, πλέον. Ούτε έχει σκοπό να «ηρωοποιήσει» έναν ποδοσφαιριστή. Ο Εμβιλά έχει αποδείξει, εξάλλου, ότι είναι ένας πολύ σκληρός παίκτης, σκληρός χαρακτήρας, που δεν αποποιείται ευθυνών και είναι πάντα διαθέσιμος να δώσει παραπάνω από αυτά που μπορεί για το καλό του συνόλου. Και αυτό είναι το βασικό μήνυμα που πρέπει να κρατήσει ο Ολυμπιακός. Ότι κανείς δεν είναι πάνω από την ομάδα. Ούτε παίκτης, ούτε προπονητής, ούτε κανένας.

Είναι σαφές ότι η περίσταση είναι περίεργη. Οποιος πιστεύει ότι η ηγεσία του συλλόγου δεν έχει εικόνα του τι έχει γίνει και ότι δεν έχει ήδη ξεκινήσει διεργασίες για την επόμενη ημέρα, πλανάται. Ο Κώστας Καραπαπάς μίλησε για εκκαθαρίσεις. Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει ότι η λέξη είναι ακριβής. Και θα εντυπωσιαστούν πολλοί/πολύ από αυτά που θα γίνουν.

Αλλά ο Ολυμπιακός δεν θα καθίσει να… κλαίει επειδή παίρνει το 47ο πρωτάθλημα. Και στο τέλος της ημέρας, όταν θα γίνει ο συνολικός απολογισμός, δεν θα πεταχτούν σκούφιες, αλλά αυτή η ομάδα, μία από τις πιο ταλαιπωρημένες στην Ευρώπη τα τελευταία 2,5 χρόνια, θα έχει πάρει ακόμη έναν τίτλο. Και θα έχει κρατήσει πράγματα για το… ρεκτιφιέ που έρχεται. Διότι ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα χωρίς ποιότητα, ταλέντο και προοπτική. Αυτό που πρέπει και θα αλλάξει, είναι η φρεσκάδα, η δίψα, η πείνα, το γυαλισμένο μάτι και η… ταχύτητα του ρόστερ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ