Super League: Το απόλυτο του Παναθηναϊκού, η διαιτησία και οι… ασκήσεις για τον πάγκο

Super League: Το απόλυτο του Παναθηναϊκού, η διαιτησία και οι… ασκήσεις για τον πάγκο

Συμπεράσματα Super League και το πρώτο δεδικασμένο.

Απόλυτο λοιπόν το Super League ξεκίνημα του Παναθηναϊκού. Μια 4Χ4 κατάσταση που δεδομένα δημιουργεί ένα πρώτο δεδικασμένο. Το γεγονός ότι οι Πράσινοι αποδέχονται την θέση στο τραπέζι του πρωταθλητισμού. Ότι έπειτα από χρόνια θέτουν ως στόχο την κατάκτηση του τίτλου. «Το αισθάνονται οι παίκτες και προσπαθούν να ανταποκριθούν» είπε όλο καμάρι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς που όπως και να έχει είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτόν τον πρώτο κύκλο.

Δεν παίζει καλό ποδόσφαιρο ο Παναθηναϊκός, όπως και οι υπόλοιποι. Δεν βγάζει λαγούς από κάποιο μαγικό καπέλο. Έχει όμως μόλις ένα γκολ παθητικό, και τέσσερις νίκες από το πρώτο ημίχρονο σε μια συνθήκη που εξυπηρετεί απόλυτα το σχέδιο κάθε προπονητή. Κάνει καλά τα βασικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό σε κάθε αφετηρία. Παράλληλα είναι μια ομάδα που δείχνει πιο ομοιογενής από τις άλλες και με μια καλύτερη διαχείριση υλικού στο προνόμιο του «ένα ματς την εβδομάδα». Με έναν τρόπο συνεχίζει τον δρόμο του περσινού Παναθηναϊκού, κάτι που δεν ισχύει με τον ανταγωνισμό του.

Διαβάστε επίσης: Η κουβέντα για τη διαιτησία, οι λεπτομέρειες και το βαθμολογικό μαξιλαράκι

Κανείς φυσικά δεν κατέκτησε το πρωτάθλημα στις πρώτες αγωνιστικές και αυτό το αντιλαμβάνεται κάθε ψύχραιμος παρατηρητής. Αρκετοί όμως πρόλαβαν και το έχασαν. Άρα λοιπόν μπόλικη δουλειά για το σπίτι και για τον Κάρλος Κορμπεράν και για τον Ματίας Αλμέιδα. Διότι η κουβέντα για τη διαιτησία τρέχει και άπαντες εκφράζουν με επιχειρήματα τα παράπονα τους. Αυτή όμως δεν είναι ικανή –και σίγουρα δεν πρέπει- να καλύψει τα αγωνιστικά θέματα που αντιμετωπίζει και ο Ολυμπιακός που είναι στο -4 από τον «απόλυτο» Παναθηναϊκό και η ΑΕΚ που βρίσκεται ήδη στο -6. Γιατί κάλλιστα μπορεί να την παραφράσουν και να την βάλουν στο συρτάρι με τις δικαιολογίες.

Δύο νίκες σε έντεκα επίσημα ματς οι Ερυθρόλευκοι από την αρχή της σεζόν. Με αρνητικό πρόσημο στα γκολ (13-14) και μόλις δύο 90λεπτα δίχως παθητικό. Όλα αυτά με αντιπάλους τη Μακάμπι Χάιφα, τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, τον Απόλλωνα Λεμεσού, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Ιωνικό, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Βόλο: Ουσιαστικά το μόνο ματς με υψηλό συντελεστή δυσκολίας ήταν αυτό στο «Μπουζουάρ» με αντίπαλο τη Ναντ.

Παρά ταύτα ο Κάρλος Κορμπεράν που πλέον είναι ενάμιση μήνα στο πόστο του συνεχίζει ένα ανελέητο rotation 30+ ποδοσφαιριστών και βέβαια τις μεταγραφές. Πέμπτη-Κυριακή ο Ισπανός χρησιμοποίησε 5 διαφορετικούς στόπερ (Μανωλάς, Ρέτσος, Σισέ, Μπα, Σωκράτης), 6 διαφορετικούς winger (Μασουρας, Μπιέλ, Μπόουλερ, Βαλμπουενά, Γκάρι Ροντρίγκες, Ντε Λα Φουέντε) και την ίδια στιγμή 190+ λεπτά τον Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ που εδώ και ενάμιση χρόνο παίζει τη θέση του αριστερού μπακ σαν τερματοφύλακας: Δίχως αντικαταστάτη.

Ο πρώτος στόχος του Ολυμπιακού είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί τα ματς της Super League να αντιμετωπίζονται με δεύτερες σκέψεις, έστω και αν η ομάδα πρέπει να βρει on the road τις λύσεις. Χθες η ζημιά έγινε γιατί οι Ερυθρόλευκοι πέταξαν ένα ημίχρονο και όχι γιατί δεν τα έδωσαν όλα ως το τελευταίο λεπτό να φέρουν τα πάνω-κάτω. Έγινε γιατί ο Ρέαμπτσιουκ δεν έχει ανάσες να αντέξει οποιαδήποτε μάχη «1vs1» και γιατί ο Ντε Λα Φουέντε πρέπει να καταλάβει ότι η Super League έχει playoffs αλά μπάσκετ άρα μπορείς να διεκδικήσεις το πρωτάθλημα την Άνοιξη.

Ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο υλικό. Έχει παίκτες πρώτης γραμμής να περιμένει. Μέχρι εδώ όμως έχει τον 38χρονο Ματιέ Βαλμπουενά να παλεύει περισσότερο από όλους να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Και μιας και ο λόγος για… φωτιά;

Η διαιτησία του Φωτιά ήταν το κερασάκι στη τούρτα αλλά και μια εικόνα από το μέλλον. Περπατημένος αρκετά ο συγκεκριμένος έχει πάρει το μήνυμα από την ΚΕΔ του Μπαλτάκου και του Μπένετ πως όποιος δεν πράξει τα δέοντα θα γίνει… Καραντώνης.

Ούτε τον… πυρετό τους δεν πρέπει να δίνουν οι Έλληνες ρέφερι στον πρωταθλητή αν δεν θέλουν να μπουν στο ψυγείο και να ξεχειμωνιάσουν εκεί. Χθες σε ματς με 67% κατοχή και 18-4 τελικές ο Ολυμπιακός είχε 4 κίτρινες κάρτες και ο Βόλος 1. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια είναι για σεμινάριο διαιτησίας. Ο Ολυμπιακός όμως δεν μπορεί να προσδοκά σε αλλαγή αυτής της κατάστασης όσο η Κυβέρνηση δεν δίνει πια καμία σημασία και οι FIFA/UEFA δεν θέλουν ούτε να ακούν για ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να βρει την λύση από το γήπεδο. Από την δική του απόδοση.

Και η ΑΕΚ που κινδυνεύει να επιστρέψει στη Νέα Φιλαδέλφεια εκτροχιασμένη από τον πρωταθλητισμό; Εκείνη πληρώνει πρωτίστως το γεγονός ότι ο προπονητής της ουδεμία σχέση έχει με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η γκέλα με τον Βόλο στη Ριζούπολη ήρθε σε μια βραδιά που η Ένωση παίζοντας από ένα σημείο και πέρα με 7 επιθετικούς στο γήπεδο δεν μπόρεσε να κάνει ούτε ευκαιρία.

Προσπαθεί να το αλλάξει, ο Αργεντινός, μπήκε στην διαδικασία να επιλέξει έναν πιο ορθολογικό σχηματισμό κλπ αλλά οι αδυναμίες παραμένουν. Ξοδεύτηκε ένα ολόκληρο καλοκαίρι, μια κανονική –δίχως προκριματικούς- προετοιμασία. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα θα ξοδευτεί και η καλή αύρα γύρω από το κλαμπ με θέα την επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πριν τη… Νέα Φιλαδέλφεια.

Και όσο για τις χθεσινές διαμαρτυρίες για τη Λεωφόρο και δύο αμφισβητούμενα πέναλτι σε μερικά λεπτά που επί της ουσίας άλλαξαν το αποτέλεσμα; Η ΑΕΚ έχει δική της ατζέντα στο θέμα της διαιτησίας. Ήταν εκείνη που επέβαλλε τον Τάκη Μπαλτάκο. Εκείνη που έβαλε στόχο του καλοκαιριού την απομάκρυνση του Μαρκ Κλάτενμπεργκ κόντρα στην πλειοψηφία της Λίγκας. Η μοναδική που δεν κάθισε στο τραπέζι να συζητήσει για την επαγγελματική διαιτησία επιμένοντας να παραμείνει η μπάλα στα πόδια της… ΕΠΟ. Το να υποστηρίζει εμμέσως σήμερα ότι ο… Κλάτενμπεργκ ήταν πίσω από τις αποφάσεις του Καμπάκοφ αν μη τι άλλο προκαλεί και άλλες απορίες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ