Ο Λουίς Ενρίκε πήρε την Ισπανία στον λαιμό του…

Ο Λουίς Ενρίκε πήρε την Ισπανία στον λαιμό του…

Στο ποδόσφαιρο συμβαίνει ότι και με… τους ιούς της γρίπης. Όταν η επιστήμη εξουδετερώνει τον έναν τότε εμφανίζεται κάποιος άλλος.

Στην πρεμιέρα ήταν τα εφτά γκολ κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Είδε ο ποδοσφαιρόφιλος κόσμος και θαύμασε την αποτελεσματικότητα της ομάδας του Λουίς Ενρίκε. Θηριώδη ποσοστά κατοχής της μπάλας, αποσβολωμένοι αντίπαλοι που δεν προλάβαιναν να πάρουν ανάσα και ήταν αναγκασμένοι για περίπου ενενήντα λεπτά να τρέχουν και να μην φτιάνουν.

Το ματς έμοιαζε σαν να παίζουν μικροί με μεγάλους. Μαύρα μάτια έκαναν οι Κοσταρικανοί για να πάρουν την μπάλα στα πόδια τους και να παίξουν κι εκείνοι …λιγουλάκι. Ακολούθησαν οι διθύραμβοι για το παιχνίδι των Ισπανών και για την προσήλωση του Λουίς Ενρίκε σε εκείνο το στιλ παιχνιδιού που έπαιζε πριν από δεκαπέντε χρόνια η Μπαρτσελόνα και μεγαλούργησε. Το ίδιο που υιοθέτησε σχεδόν ταυτόχρονα -κι ίσως αναγκαστικά- ο Ντελ Μπόσκε στην Εθνική Ισπανίας και επίσης μεγαλούργησε.

Διαβάστε επίσης: Ο Μίτσελ ετοιμάζει «τρελό» σχηματισμό με Φορτούνη, Χάμες, Μπιελ και Ελ Αραμπί!

Ε, το ίδιο πράγμα θέλησε να παίξει και ο Λουίς Ενρίκε. Θηριώδη ποσοστά κατοχής, άμεση επανάκτηση της μπάλας και ατέλειωτες πάσες περιμετρικά της περιοχής των αντίπαλων. Τα έκανε όλα αυτά και στη συνέχεια η Εθνική Ισπανίας. Τα έκανε αλλά η μπάλα δεν έφτανε εύκολα μέσα στην μεγάλη περιοχή και οι παίκτες της δεν κατάφερναν να βγουν σε θέση βολής.

Πρόβλημα και στην τελική πάσα και στην εκτέλεση. Ο κόουτς των Ισπανών στηρίχτηκε σε μια δοκιμασμένη συνταγή που είχε δυο σημαντικά προβλήματα. Το πρώτο αφορούσε το διάβασμα των αντίπαλων. Στο ποδόσφαιρο συμβαίνει ότι και με… τους ιούς της γρίπης. Όταν η επιστήμη εξουδετερώνει τον έναν τότε εμφανίζεται κάποιος άλλος. Οι προπονητές σιγά-σιγά άρχισαν αν βρίσκουν τρόπους για να σταματάνε την αέναη κυκλοφορίας της μπάλας και να την περιορίζουν εκτός των τειχών.

Ο άνθρωπος που τελειοποίησε αυτή την ιδέα κάθεται εδώ και χρόνια στον πάγκο της Μάντεστερ Σίτι. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι βρέθηκε το αντίδοτο και πήρε για την κορυφή της επίθεσης έναν πραγματικό τανκ. Ο Χάαλαντ παίζει σέντερ φορ και το κοντέρ γράφει το ένα γκολ μετά το άλλο.

Το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Μπαρτσελόνα μόνο που τον ρόλο του… ψευτοεννιαριού έκανε ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ο Λιονέλ Μέσι. Το σημειώνω αυτό με όλο τον σεβασμό στον Ασένσιο και τον Φεράν Τόρες. Αλλά τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Ο Λουίς Ενρίκε διαπίστωσε ότι με τον Αλβάρο Μοράτα στην κορυφή η ομάδα του λειτουργεί καλύτερα. Στο κρίσιμο, ματς με το Μαρόκο τον άφησε στον πάγκο κι έπαιξε πάλι με… ψευτοεννιάρι.

Τα ποσοστά κατοχής της μπάλας έφτασαν πάνω από το 75% αλλά το αποτέλεσμα ήταν μια τρύπα στο νερό. Το Μαρόκο έχοντας πολύ κοντά τις γραμμές του μπροστά από τον τερματοφύλακα Μπόνο πέρασε χωρίς να βραχεί σε κανονική διάρκεια και παράταση για να γίνει στην ρουλέτα των πέναλτι ό,τι έγινε και να ξαπλώσει η Ισπανία στο καναβάτσο.

Φταίει μόνο ότι δεν υπήρξε κλασσικός φορ; Όχι, υπήρξε και δεύτερο πρόβλημα. Η βίαιη ενηλικίωση των παικτών που επιχείρησε ο κόουτς των «φούριας ρόχας» δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ούτε ο Πέδρο είναι (ακόμα) Τσάβι) ούτε ο Γκάβι είναι (ακόμα) Ινιέστα. Κι επειδή η Ισπανία δεν είναι αυτή που ήταν το 2010, ήρθε ο πρόωρος αποκλεισμός….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ