Ένας… ιμπρεσιονιστής στον γαλλικό πάγκο

Ένας… ιμπρεσιονιστής στον γαλλικό πάγκο

Υπάρχει λοιπόν χαρακτηρισμός που περιγράφει απόλυτα τον Ντιντιέ Ντεσάν κι αυτός είναι, «Μίδας».

Στον «καμβά» της γαλλικής τέχνης υπάρχουν έργα που σε καθηλώνουν με την πρώτη ματιά, αριστουργήματα που ενεργοποιούν ακόμα και τους πιο ευαίσθητες αισθητήρες της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ιδέες, σκέψεις, σώψυχα, εμπειρίες και μάχες για δημοκρατία και ελευθερία.

Διαβάστε επίσης: Χαμός με Ρονάλντο – Επιστρέφει στη Ρεάλ;

Πάθη, σκοτάδια, φως, ύψη και άβυσσος.

Γκρεμοί, θάλασσες βουτιές στο άπειρο και στο υπερπέραν. Κι ακόμα πιο πέρα.

Χρώματα και εικόνες απ’ τα οποία προβάλει ο έρωτας, η τρέλα, η παράνοια, ο θυμός, η απόλαυση, η απογοήτευση και τόσα ακόμη.

Και παντού να είναι ο άνθρωπος.

Όλα συνθέτουν αυτό που ο κόσμος ονομάζει τέχνη.

Υπογραφές σαν του Μονέ, του Ρενουάρ, του Ματίς, του Ντελακρουά, του Σεζάν αποτελούν σημείο αναφοράς σε μια μορφή πολιτισμού που προάγει την ανθρώπινη υπόσταση.

Μεταφέροντας, ποιητική αδεία, την μπάλα στον «καμβά» του γαλλικού ποδοσφαίρου, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κάποιος σε «υπογραφές» που έχουν γράψει ιστορία κι έχουν εκτοξεύσει τον ενθουσιασμό εκατομμυρίων φιλάθλων στα ύψη.

Ένας Ζιντάν, ένας Πλατινί, ένας Τιγκανά, ένας Ζιρέζ, ένας Ντεσάν. Ώπα, ας σταθούμε στον τελευταίο κύριο, γιατί πολύ απλά ο αγαπητός Ντιντιέ είναι έτοιμος να υπογράψει ένα ακόμα έπος στην τεράστια καριέρα του.

Ο προπονητής της Γαλλίας οδήγησε τους «μπλε» σε δεύτερο συνεχόμενο τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και θέλει να γράψει ιστορία.

Όχι πως δεν έχει ήδη συγγράψει τόμους επιτυχιών στην τεράστια καριέρα του, αλλά ποιος μπορεί βρε αδερφέ ν’ αντισταθεί σ’ ένα ακόμα Μουντιάλ;

Υπάρχει λοιπόν χαρακτηρισμός που περιγράφει απόλυτα τον τεχνικό της εθνικής ομάδας της Γαλλίας κι αυτός είναι, «Μίδας».

Ακολουθώντας κάποιος την καριέρα του Ντεσάν από τα μικράτα του μέχρι σήμερα, ένα είναι βέβαιο. Θα χάσει το… μέτρημα προσπαθώντας να βάλει σε μια σειρά τις διακρίσεις και τα τρόπαια που έχει κατακτήσει ο προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Γαλλίας.

Πάμε όμως να δούμε την εκπληκτική πορεία του Ντεσάν στο διάβα των χρόνων και τους τίτλους που έχει κατακτήσει.

Οι ιμπρεσιονιστές ζωγράφοι θέλησαν ν’ αποτυπώσουν την άμεση εντύπωση που δημιουργεί κάποιο αντικείμενο ή μια εικόνα, εστιάζοντας στο φως και στο χρώμα.

Φως και χρώμα λοιπόν στην Γαλλία του ιμπρεσιονιστή Ντεσάν.

Μουντιάλ

Ο νυν τεχνικός της Γαλλίας έχει καταφέρει να πάρει το Μουντιάλ τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής κι ανήκει σε μια κατηγορία «ευλογημένων» ανθρώπων του ποδοσφαίρου καθώς βίωσε το υπέρτατο συναίσθημα χαράς στον «βασιλιά» των σπορ, μέσα στο χορτάρι αλλά και στην άκρη του πάγκου.

Ο Ντεσάν ήταν ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας της Γαλλίας το 1998, όταν οι «μπλε» κατάφεραν να πάρουν το τρόπαιο, επικρατώντας στον τελικό της Βραζιλίας με 3-0 στο Σταντ Ντε Φρανς.

Υπήρξε καταλυτικός παράγοντας για την επιτυχία της Γαλλίας, κάτι που έχουν αναγνωρίσει όλοι οι πρώην συμπαίκτες του σ’ εκείνη την ομάδα.

Ο Ντεσάν πανηγύρισε με την Γαλλία την κατάκτηση του κορυφαίου ποδοσφαιρικού τροπαίου και σαν προπονητής, καθώς ήταν στην άκρη του πάγκου των «μπλε» στο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.

Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά θέλει να πάρει δεύτερο Μουντιάλ σαν προπονητής και τρίτο συνολικά και αν τα καταφέρει τότε θα χρειαστεί να «φάει πολλά ψωμιά» ο επόμενος που θα «βάλει στο μάτι» το ρεκόρ του Γάλλου.

EURO

Ο Ντιντιέ Ντεσάν αγωνίστηκε σε μια γαλλική ομάδα που το ταλέντο περίσσευε και δύο χρόνια μετά την κατάκτηση του Μουντιάλ του 1998, ο αρχηγός των «μπλε» θα κατακτήσει έναν ακόμα σπουδαίο τίτλο στην καριέρα του, καθώς θα σηκώσει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Τσάμπιονς Λιγκ

Οι τεράστιες επιτυχίες του Ντιντιέ Ντεσάν, δεν περιορίζονται στην Εθνική ομάδα της Γαλλίας κι αυτό άλλωστε φανερώνει πόσο σπουδαίος παίκτης ήταν και στους συλλόγους που αγωνίστηκε ή εργάστηκε σαν προπονητής.

Ο Ντεσάν έχει κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα δύο διαφορετικών συλλόγων. Το πρώτο με την Ολιμπίκ Μαρσέιγ και το δεύτερο με την Γιουβέντους.

Η παρουσία του ήταν καθοριστική και στις δύο περιπτώσεις.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Ντεσάν ήταν στο ρόστερ της Βαλένθια, όταν η ισπανική ομάδα έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001, όταν η Μπάγερν νίκησε στα πέναλτι την ισπανική ομάδα στο Μιλάνο.

Αυτό όμως που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο Ντεσάν έφτασε και σαν προπονητής σε τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης σε επίπεδο συλλόγων, καθώς ήταν στον πάγκο της Μονακό το 2004, όταν η Πόρτο επικρατούσε των Μονεγάσκων με 3-0.

Πρωταθλήματα Γαλλίας και Ιταλίας

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι από το παλμαρέ του Ντεσάν δεν λείπουν πρωταθλήματα και Κύπελλα. Ο νυν τεχνικός της εθνικής ομάδας της Γαλλίας έχει κατακτήσει σαν παίκτης δύο πρωταθλήματα Γαλλίας με τη φανέλα της Μαρσέιγ και τρία Ιταλίας με τη φανέλα της Γιουβέντους.

Σαν προπονητής έχει πάρει πρωτάθλημα με την Μαρσέιγ το 2010 ενώ έχει κατακτήσει Κύπελλα Ιταλίας και Αγγλίας (με την Τσέλσι) όπως επίσης και Διηπειρωτικό Κύπελλο με την Γιούβε.

Δεν τα λες και λίγα, χάσαμε το μέτρημα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ