Μας εισήγαγε στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου

Μας εισήγαγε στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου

Ο Αρσέν Βενγκέρ είναι μια σπουδαία φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Τη δική του λογική που εμφάνισε στην Άρσεναλ την δεκαετία του 2000, εξέλιξε χρόνια αργότερα ο Γκουαρντιόλα.

Προπονητές ασφαλώς υπήρξαν και καλύτεροι. Μάνατζερ ήταν ο κορυφαίος. Αν άνθισε οικονομικά η Άρσεναλ, έφτιαξε ένα εξαιρετικό γήπεδο και πέρασε σε απανωτές κερδοφόρες χρήσεις το οφείλει σε αυτόν. Υπάρχει μια αδιασταύρωτη πληροφορία πως κατέχει το 30% των μετοχών της Άρσεναλ. Αν αληθεύει εξηγεί γιατί οι απανωτές διαμαρτυρίες των οπαδών που επιτακτικά τα τελευταία χρόνια ζητούσαν την απομάκρυνσή του, έπεφταν στο κενό.

Σε ποια άλλη ομάδα θα έμενε προπονητής κάποιος που αποτυγχάνει παταγωδώς κάθε χρόνο. Μόνο κάποιος που αγοράζοντας και πουλώντας εμφανίζει συνεχώς κερδοφόρους ισολογισμούς. Ωστόσο η Άρσεναλ άνθισε από τότε που κάθισε στον πάγκο της ο Αρσέν Βενγκέρ.

Στις μέρες μας θαυμάζεται ο Γκουαρντιόλα, αλλά αν γυρίσουμε την μνήμη μας πίσω και θυμηθούμε τι είδους ποδόσφαιρο έπαιζε η ομάδα του Μπέργκαμπ, του Ανρί, του Πιρές και του Βιεϊρά, θα κατανοήσουμε ότι ήταν ο Αλσατός με τις επιλογές και την διδασκαλία του που πρωτοπόρησε στο συνδυαστικό ποδόσφαιρο βασισμένο στην καλή κυκλοφορία της μπάλας χωρίς κλασσικό σέντερ φορ και με τους εξτρέμ να συγκλίνουν. Με την έννοια αυτή ο Αλσατός κόουτς, νεότερος τότε, μας εισήγαγε στη νέα εποχή του ποδοσφαίρου

Ο Βενγκέρ για πολλά χρόνια θεωρείτο στην Αγγλία, ως το αντίπαλο δέος του σερ Αλεξ. Νομίζω ότι αυτού του είδους η σύγκριση τον αδικεί. Ο Φέργκιουσον διαχειριζόταν τα λεφτά που του διέθεταν άλλοι. Ο Βενγκέρ λεφτά που έβγαζε μόνος του και που περίσσευαν όταν το κλαμπ κάλυπτε τις άλλες ανάγκες του. Τα 22 χρόνια παραμονής στον ίδιο πάγκο συνιστούν εντυπωσιακό ρεκόρ για ομάδα σε τόσο υψηλό επίπεδο.

Από το παλμαρέ του λείπει ένας μεγάλος ευρωπαϊκός τίτλος. Εκείνο το βράδυ του 2006 στο Παρίσι ο Ετό και ο Μπελέτι με τα γκολ που πέτυχαν για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα του στέρησαν τη δυνατότητα να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Εδώ πράγματι μπορεί κανείς να μιλήσει για τρανταχτή αποτυχία που δεν επιτρέπει να περιλαμβάνεται στους κορυφαίους τεχνικούς από πλευράς κατάκτησης τροπαίων.

Ωστόσο ο Αρσέν Βενγκέρ είναι μια σπουδαία φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου διότι μας εισήγαγε στη νέα εποχή του. Ανάμεσα σε άλλους, μπορούν να το βεβαιώσουν οι δεκάδες ποδοσφαιρικές αποκαλύψεις του που από τον ίδιο και την Άρσεναλ βρήκαν τον δρόμο για την καταξίωση.

Οι νεαροί οπαδοί της Άρσεναλ έχουν λόγους να είναι πικραμένοι και να αισθάνονται ανακουφισμένοι που αυτή θα είναι η τελευταία χρονιά του στον πάγκο των «κανονιέρηδων». Ο Αρσέν Βενγκέρ έχει πολλές πιθανότητες να τους αποχαιρετίσει κατακτώντας με την Άρσεναλ το Γιουρόπα Λιγκ. Ο τέλειος αποχαιρετισμός…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ