Τα «μικρά εγκλήματα», ο Ολυμπιακός και ένας Πορτογάλος αποφασισμένος, ψεύτης, ψύχραιμος και κυνικός (Vids)

Τα «μικρά εγκλήματα», ο Ολυμπιακός και ένας Πορτογάλος αποφασισμένος, ψεύτης, ψύχραιμος και κυνικός (Vids)

Ο Ολυμπιακός έστειλε το δικό του μήνυμα στο ντέρμπι. Αλλά πήρε ακόμη ένα σαφές από το σύστημα, για το τι μπορεί να περιμένει και τι όχι.

Δύο ντέρμπι. Δύο αλλοιώσεις. Δύο παιχνίδια με σημαδεμένη τράπουλα. Τέσσερις χαμένοι βαθμοί για τον Ολυμπιακό και τέσσερις κερδισμένοι από το… πουθενά για τον Παναθηναϊκό. Ολική αλλαγή της βαθμολογίας. Αλλοίωση. Της πραγματικότητας και του βαθμολογικού πίνακα. Με διαιτησίες… μπάσκετ. Εκεί όπου μια επαφή για τη μία ομάδα είναι «άμυνα στο όριο του φάουλ» και για την άλλη αντιαθλητικό.

Οποιος στέκεται στη φάση του ακυρωθέντος γκολ για τον Ολυμπιακό, χάνει τη μεγάλη εικόνα. Στην οποία, από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης, ο Ζοάο Πινέιρο έδειξε ότι έχει αποφασίσει ποιος δεν θέλει να νικήσει στο ντέρμπι. Ο Πορτογάλος δεν ήθελε επ’ ουδενί να δώσει το παραμικρό στον Ολυμπιακό. Ούτε καν τα προφανή. Και φρόντισε να το καταστήσει σαφές αυτό σε όλες τις φάσεις. Από το πρώτο ημίχρονο. Σκληρά χτυπήματα ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού, έγιναν, είτε «παίζετε» είτε απλά… φάουλ.

Πιο τρανταχτό παράδειγμα η φάση του 31ου λεπτού. Ο Σάρλια ισοπεδώνει τον Φορτούνη, με κλοτσιά και αγκωνιά. Ο Πινέιρο και οι συν αυτώ, αντί για φάουλ και μίνιμουμ κίτρινη κάρτα στον παίκτη του Παναθηναϊκού, έκαναν το αδιανόητο: Εδειξαν… πλάγιο άουτ! Αφού δεν έδωσαν και την μπάλα στους Πράσινους, ευχαριστημένοι να είναι στον Ολυμπιακό.

Τα «μικρά εγκλήματα» συνεχίστηκαν. Με πιο κωμικό το θέμα των καθυστερήσεων. Πέντε φορές έκανε παρατήρηση στον Μπρινιόλι ο Πινέιρο στο πρώτο ημίχρονο. Πέντε, μετρημένες. Για καθυστερήσεις. Χρόνος καθυστερήσεων στο πρώτο ημίχρονο, ένα λεπτό. Οταν οι παίκτες του Ολυμπιακού τον ρώτησαν «γιατί τόσο λίγο;», ο Πορτογάλος πινόκιο, έδειξε το ρολόι του! Κανονικό δούλεμα.

Στο δεύτερο ημίχρονο, στο 7η φορά που ο Μπρινιόλι έκανε καθυστερήσεις, παίζοντας με τα νεύρα όλων, του έδωσε κίτρινη στο 55ο λεπτό. Αλλά όσο ο Ολυμπιακός αύξανε την πίεση, τόσο ο Πινέιρο ενέτεινε τις προσπάθειές του. Στο 61′ ο Χουάνγκ παίρνει κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Σπόραρ. Μικρή λεπτομέρεια; Ο Νοτιοκορεάτης δεν κάνει καν φάουλ. Κόβει καθαρά την μπάλα. Και μόνο. Αλλά ο Πινέιρο πήγε τρέχοντας και τον κιτρίνισε. Στο πρώτο του φάουλ στο παιχνίδι.

Τρία λεπτά μετά, σε παρόμοια φάση, στο πρώτο τάκλιν του Παπασταθόπουλου στον αγώνα, πάλι στον Σπόραρ, ο Πινέιρο τρέχει πάλι να βγάλει την κίτρινη κάρτα. Δύο σε τρία λεπτά. Για φάουλ στη μεσαία γραμμή προς την πλευρά του Παναθηναϊκού. Ένα τυπικό φάουλ, χωρίς σκληρότητα, χωρίς κίνδυνο για τον αντίπαλο, χωρίς να ανακόπτει υποσχόμενη επίθεση. Παρόλα αυτά, κίτρινη!

Ακόμη κι έτσι, η ορμή του Ολυμπιακού δεν μπορούσε να ανακοπεί. Οι Ερυθρόλευκοι κυριαρχούσαν στο παιχνίδι. Και στο 70′, έγινε μια φάση που αποτελεί ντροπή. Και η οποία δείχνει την πρόθεση του Πινέιρο να κάνει τα πάντα για να μην επιτρέψει στους Ερυθρόλευκους να πάρουν έστω όσα δικαιούνταν. Ο Κουρμπέλης διεκδικεί την μπάλα από τον Φορτούνη. Του κάνει φάουλ, αλλά ο Έλληνας επιτελικός μέσος συνεχίζει. Δίνει την μπάλα στον Ροντινέι, την παίρνει ξανά και ο Ολυμπιακό βγαίνει στην αντεπίθεση 5 εναντίον 3.

Ο Κουρμπέλης την ίδια στιγμή μένει στον αγωνιστικό χώρο και πιάνει τον αριστερό του δικέφαλο. Όχι το κεφάλι. Απλά έχει δει ότι θα γίνει αλλαγή, και προσπαθεί να κάνει καθυστερήσεις. Λογικό, την ομάδα του ήθελε να βοηθήσει. Η φάση συνεχίζεται και ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του προϋποθέσεις για γκολ. Ο Πινέιρο, χωρίς καμία δικαιοδοσία. Χωρίς κανέναν λόγο. Σταματάει το παιχνίδι, την ώρα που ο Φορτούνης ετοιμάζεται να δώσει πάσα στον Χουάνγκ, με τον Νοτιοκορεάτη φάτσα με την περιοχή του Μπρινιόλι και τρεις συμπαίκτες του γύρω του.

Στο απεγνωσμένο και γεμάτο εκνευρισμό «γιατί» των παικτών του Ολυμπιακού, ο Πινέιρο, ψύχραιμος και αποφασισμένος απαντούσε με «κασέτα»: «Είναι κάτω παίκτης. Είναι τραυματίας. Επρεπε να σταματήσω το παιχνίδι». Αυτό επαναλάμβανε ακόμη και όταν ο Παπασταθόπουλος του έδειχνε τον Κουρμπέλη και πως δεν είχε χτυπήσει στο κεφάλι. «Είναι τραυματίας. Επεσε κάτω. Επρεπε να σταματήσω το παιχνίδι». Και είχε δίκιο. Στο δικό του μυαλό, αυτή προφανώς ήταν η δουλειά του. Να σταματήσει το παιχνίδι.

Πάμε, όμως, και στη φάση που έκρινε το παιχνίδι. Το γκολ του Βρουσάι. Ο Παπασταθόπουλος αποκάλυψε ο ίδιος το… πρώτο ψέμα που είπε ο Πορτογάλος. Είπε στον αρχηγό του Ολυμπιακού ότι θα πήγαινε στο VAR για να διαπιστώσει εάν υπήρχε φάουλ του Ελ Αραμπί. Παραμύθι. Οταν είδε τη φάση, αποφάσισε… οφσάιντ. Και ακύρωσε το γκολ.

Αλλά τα ψέματα του Πινέιρο, η ωμή κοροϊδία, δεν τελείωσε εκεί. Στην κάμερα και πριν το παιχνίδι επαναρχίσει στο 96’10», μετά τη διακοπή για την ακύρωση του γκολ, φαίνεται ξεκάθαρα ο Ελ Αραμπί να τον ρωτάει πόσα λεπτά παιχνίδι υπάρχει. Ο Πορτογάλος του απαντάει πως υπάρχουν 8 λεπτά καθυστερήσεων. Πότε έληξε το παιχνίδι; Στα 7 λεπτά καθυστερήσεων. Και ενώ ο Ολυμπιακός ακόμη και με 10 παίκτες, πίεζε να σκοράρει.

Αποφασισμένος, ψεύτης, ψύχραιμος και κυνικός. Ο Πινέιρο έκανε τη δουλειά του. Την ολοκλήρωσε όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Και γύρισε στην πατρίδα του. Ο Ολυμπιακός έχασε ακόμη δύο βαθμούς σε ένα ντέρμπι που άξιζε να νικήσει. Ενα παιχνίδι που αδικεί κατάφορα τους Ερυθρόλευκους και για την αστοχία τους. Εάν οι 7-8 κλασικές ευκαιρίες είχαν γίνει γκολ, τότε ο Πορτογάλος ή θα έπρεπε να εκτεθεί περισσότερο ή θα γυρνούσε σπίτι του χωρίς να κάνει τη δουλειά που ήρθε να κάνει. Δυστυχώς, ο Ολυμπιακός ήταν άστοχος. Ένα γκολ που έβαλε δεν του το μέτρησαν. Και κάπως έτσι, φτάσαμε σε αυτό το κακό 0-0.

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το ντέρμπι, είναι δύο: 1) Ο… κανονικός Ολυμπιακός, ψυχωμένος, συγκεντρωμένος και αποφασιστικός, μπορεί να νικήσει όλους τους αντιπάλους του, αρκεί να μην αυτοκτονεί και να μην βγάζει τα μάτια του. Και 2) Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι τέτοια, που ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να ελπίζει ούτε καν ότι θα λαμβάνει τα προφανή. Ούτε καν τα κραυγαλέα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο του σήμερα, στο «καλύτερο πρωτάθλημα».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ