Ο Πρίγκιπας του Λιμανιού, το ball boy με το κούρεμα-τάπερ, ο Γκουαρντιόλα, ο Σπανούλης και ο καλύτερος Φορτούνης ever

Ο Πρίγκιπας του Λιμανιού, το ball boy με το κούρεμα-τάπερ, ο Γκουαρντιόλα, ο Σπανούλης και ο καλύτερος Φορτούνης ever

Ο Κώστας Φορτούνης πήρε μόνος του τηλέφωνο το 2014. Ο ΠΑΟΚ είχε συμφωνήσει με τον ατζέντη του. Ο ίδιος ήθελε Ολυμπιακό. Ο Μαρινάκης τον πήρε. Μόνος του. Δέκα χρόνια μετά, βλέπουμε την καλύτερη version του κορυφαίου Ελληνα της μετά-Καραπιάλη εποχής.

Ο Κώστας Φορτούνης έχει περάσει τα πάντα στον Ολυμπιακό. Τα πάντα. Χωρίς εισαγωγικά. Χωρίς κανενός είδους υπερβολή. Από τα 15 του, έως και σήμερα, στον προθάλαμο των 31. Παράλληλα, έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει, τόσα, ώστε το όνομά του να βρίσκεται ήδη στις χρυσές σελίδες της ιστορίας του συλλόγου (304 ματς, 86 γκολ, 94 ασίστ!). Παίζει ποδόσφαιρο σε επίπεδο που κανείς άλλος δεν μπορεί να πλησιάσει. Και αποδεικνύει, μετά από δύο κομμένους χιαστούς, πως δικαίως λογίζεται ως ο φύσει και θέσει ηγέτης του Ολυμπιακού. Είναι ο φύσει και θέση αρχηγός/ηγέτης.

Ο Φορτούνης ποτέ δεν είχε τη λαμπερή εξωγηπεδική παρουσία που ίσως κάποιοι θα ήθελαν. Πόσους ποδοσφαιριστές ξέρετε που προτιμούν να κάνουν διακοπές στην Καλαμπάκα και τα Τρίκαλα, αντί στη Μύκονο; Εντός γηπέδου είναι ένας πρίγκιπας. Υπέρλαμπρος. Αέρινος. Σαν ψεύτικος. Ο πιο ποιοτικός, o πιο ταλαντούχος Ελληνας ποδοσφαιριστής από την εποχή του Καραπιάλη και του Σαραβάκου. Εκτός τεσσάρων γραμμών, είναι ένας θνητός, με (αγορασμένο) διαρκείας στο μπάσκετ του Ολυμπιακού. Που θέλει να ρίχνει τα σουτάκια του με τους φίλους του. Να πιει τον καφέ του με τον Σπανούλη και όσους θεωρεί στενό κύκλο του. Να δει μπάλα. Να παίξει football manager. Να κάνει ό,τι ένας κανονικός άνθρωπος. Απλά, χωρίς τυμπανοκρουσίες. Χωρίς χρυσόσκονη. Χωρίς να «δείχνεται».

Διαβάστε επίσης: Super Cup: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Περιστέρι πέταξαν με την ίδια πτήση για Ρόδο (pics)

Ο Φορτούνης, όμως, είναι, για τον Ολυμπιακό, ό,τι κανείς άλλος παίκτης από την εποχή του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ένα σπλάχνο του συλλόγου. Αίμα από το αίμα του. Ενας παίκτης που πριν από 10 χρόνια ζήτησε ο ίδιος από τον Βαγγέλη Μαρινάκη να τον φέρει στον Πειραιά, παρότι ο ατζέντης του είχε συμφωνήσει σε όλα με τον ΠΑΟΚ. Και ο Βρύζας τον περίμενε στην Τούμπα για τις υπογραφές. Ένα σημείο αναφοράς της εποχής Μαρινάκη και των σπουδαίων επιτευγμάτων της αντίστοιχης περιόδου. Ο παίκτης που στο τέλος της διαδρομής θα έχει σημαδέψει περισσότερο από κάθε άλλον αυτή μία από τις πλέον επιτυχημένες περιόδους στην ιστορία του συλλόγου.

ΝΤΕ ΜΠΡΟΪΝΕ, ΟΖΙΛ ΚΑΙ Η ΥΠΟΚΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΕΠ

Ο Φορτούνης, για το ελληνικό κοινό, μπορεί να είναι ο παίκτης που αδίκησε τον εαυτό του. Που δεν έκανε όσα έπρεπε για να γίνει ο «Ελληνας Ντε Μπρόινε». Ή καλύτερα ο Ελληνας Μεσούτ Οζίλ, που αποτελεί το ίνδαλμά του, τον role model παίκτη στα μάτια του. Για τον κόσμο του ποδοσφαίρου εκτός Ελλάδος, ο Φορτούνης είναι ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής. Ενας αρτίστας τον γηπέδων, που αγωνίζεται σε μια κορυφαία ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός. Είναι ο παίκτης για τον οποίο ο Πεπ Γκουαρδιόλα δήλωσε πριν τρία χρόνια «δυστυχώς δεν είδα τον Φορτούνη σήμερα, είναι ένας πολύ ποιοτικός παίκτης». Και λίγες ημέρες μετά, «μπούκαρε» στον αγωνιστικό χώρο του «Γεώργιος Καραϊσκάκης», μετά το Ολυμπιακός-Μάντσεστερ Σίτι 0-1, για να του… δηλώσει ανακουφισμένος «μόλις σε είδα έτοιμο να σουτάρεις, είπα, ‘το έβαλε’». Το σουτ του στο 89ο λεπτό, είχε φύγει λίγο άουτ. Αλλά ο μεγάλος Πεπ, ήξερε. Οι κορυφαίοι πάντα ξεχωρίζουν την ποιότητα.

«ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΟΣ…»

Πέρυσι, στο τέλος και την αρχή της πιο δύσκολης (από όλες τις απόψεις) περίοδο της καριέρας του Φορτούνη, ο «πολύς» Μαρσέλο, είχε εκπλαγεί. Βρήκε στην Ελλάδα έναν ποδοσφαιριστή ποιότητας… Ρεάλ Μαδρίτης. Και δεν είχε μετρήσει τα καλά του λόγια. «Εάν ήσουν Βραζιλιάνος, Αργεντινός ή από κάποια άλλη πιο μεγάλη ποδοσφαιρική χώρα, θα παίζαμε μαζί στη Ρεάλ Μαδρίτης την ποιότητα που έχεις». Ο πιο πετυχημένος αριστερός μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου, δεν είναι από εκείνους που προσφέρουν απλόχερα εγκώμια.

Πολύ είναι εκείνοι που έχουν στο μυαλό τους τον μαγικό Φορτούνη της σεζόν 2015-16 (39 ματς, 22 γκολ, 17 ασίστ), όταν ισοπέδωσε τους πάντες στο πέρασμά του, με τον Μάρκο Σίλβα στο τιμόνι του Ολυμπιακού. Κάποιοι άλλοι τον παρομοιάζουν με τη version της πρώτης χρονιάς του Πέδρο Μαρτίνς (2018-19 – 43 ματς, 17 γκολ, 16 ασίστ), όταν επίσης ήταν ασταμάτητος. Αλλά εάν μελετήσει κάποιος προσεκτικά τι ήταν τότε ο Φορτούνης και τι είναι τώρα, θα καταλήξει στο συμπέρασμα που έχει καταλήξει και ο ίδιος: Ότι βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Και ότι παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του.

ΤΑΛΕΝΤΟ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Μετά το τέλος του αγώνα με τον Αρη, όπου ο Φορτούνης έκανε ακόμη μια απίθανη εμφάνιση, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, θέλοντας να εξηγήσει τον λόγο, πώς ένας ποδοσφαιριστής με δύο χιαστούς σε τρία χρόνια, με μεταγραφικά σενάρια πάνω από το κεφάλι του όλο το καλοκαίρι, με μια περσινή σεζόν που προκάλεσε εντάσεις, βγάζει αυτό το σαρωτικό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο, χρησιμοποίησε λέξεις-κλειδιά: Ταλέντο, ποιότητα, ελευθερία, εμπιστοσύνη. Λέξεις που βοήθησαν να βγει το «θηρίο» από τη σπηλιά.

Σε 10 αγώνες φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη ο Φορτούνης έχει ήδη 3 γκολ και 7 ασίστ. Ένα γκολ/ασίστ ανά παιχνίδι ή καλύτερα, ανά 73 λεπτά! Αλλά η αλήθεια της απόδοσής του και του πόσο καλά παίζει, δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς. Είναι τόσο κυριαρχικός, που ακόμη κι αν οι αριθμοί ήταν διπλάσιοι, δεν θα προκαλούσε έκπληξη. Εάν σκεφτεί κανείς ότι μόλις χθες, εκτός της μίας ασίστ στον Ελ Κααμπί, θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον δύο ασίστ ακόμη (Ελ Κααμπί, Μπιελ) και φυσικά τουλάχιστον έναν γκολ (χαμένο πέναλτι). Δεν είναι υπερβολή, είναι η αποτύπωση της πραγματικότητας. Η πραγματική διάσταση της απόδοσής του.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ EVER

Ο Φορτούνης, στα 30 του, είναι καλύτερος από ποτέ. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Παίζει ποδόσφαιρο σε ένα επίπεδο που δεν είχε φτάσει παλαιότερα. Και αυτό προκύπτει από έναν συνδυασμό πραγμάτων. Κατ’ αρχάς ο ίδιος πήγε στην προετοιμασία και έδειξε με το καλημέρα πως το κορμί του είναι σε καταπληκτική κατάσταση. Στην προετοιμασία έγινε ακόμη καλύτερος. Βελτίωσε κι άλλη τη φυσική του κατάσταση. Δούλεψε σε ατομικά κομμάτια τόσο πολύ, που πλέον τον βλέπεις να ξεκινάει κούρσα και να αφήνει πίσω του ποδοσφαιριστές νεότερους, θεωρητικά πιο αθλητικούς. Τους διασύρει. Χωρίς καν να δείχνει ότι προσπαθεί ιδιαίτερα.

ΤΡΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΠΑΚ!

Στο παιχνίδι με τη Φράιμπουργκ, ο Ολυμπιακός μπορεί να ηττήθηκε, αλλά ο Φορτούνης κατέστρεψε κάθε αμυντικό πλάνο του Στράιχ. Αγωνιζόμενος κυρίως σε ρόλο δεξιού εξτρέμ, ανάγκασε τον Γερμανό τεχνικό να αλλάξει πάνω του τρεις αμυντικούς. Τρεις αριστερούς μπακ. Με μόνη ευθύνη την επιτήρησή του. Όταν στο 54′ ο φαιδρός Ολλανδός διαιτητής έδειξε κίτρινη κάρτα στον Σμιντ (σ.σ. είχαν προηγηθεί τρία σκληρά μαρκαρίσματα από πίσω), ο προπονητής του τον άλλαξε. Στο επόμενο λεπτό έβαλε πάνω στον Φορτούνη τον 21χρονο, ύψους 1.86μ., διεθνή Γάλλο μπακ, Κίλιαν Σιλντιλιά. Μετά από δέκα λεπτά, έστειλε τον Γάλλο δεξιά και έστειλε στον Φορτούνη τον Κιούμπλερ. Στο τέλος του αγώνα, ο τεχνικός των Γερμανών, πήγε στον Ελληνα μέσω, του έσφιξε το χέρι και τον συνεχάρη. Ενώ λίγο αργότερα, είπε στους συμπατριώτες του «δεν είχαμε λύση στα προβλήματα που μας δημιουργούσε ο Φορτούνης. Και με το 2-2 θα είμαστε ικανοποιημένοι»!

ΘΑ ΜΑΘΕΙ…

Οποιος γνωρίζει τον Φορτούνη, από τα 15 του, όταν ήρθε για πρώτη στον Ολυμπιακό, έως την αυγή των 30 του χρόνων, ξέρει ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά στον χαρακτήρα του. Εκείνο το υπερταλαντούχο παιδάκι με τις αφέλειες και το κούρεμα-τάπερ, που έκανε το ball boy στα παιχνίδια των Πειραιωτών, είναι ο άνδρας του σήμερα, σύζυγος, πατέρας δύο παιδιών και ο κορυφαίος Ελληνας ποδοσφαιριστής. Εντάξει. Μπορεί να μην κάνει για την… τακτική του Πογιέτ, αλλά δεν πειράζει. Θα γίνει καλύτερος μεγαλώνοντας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ