Μια νύχτα, μια ατάκα, δύο προπονητές

Μια νύχτα, μια ατάκα, δύο προπονητές

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε κρυμμένο το κύπελλο στον πάγκο του. Και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έναν θρίαμβο στον δικό του

Θα την θυμούνται για καιρό οι φίλοι του Ολυμπιακού τη νύχτα της 18ης Φεβρουαρίου. Εκείνη που ο Γιώργος Μπαρτζώκας πρόσθεσε έναν ακόμη τίτλο στην τροπαιοθήκη της ομάδας μπάσκετ απλώνοντας και άλλο την εγχώρια κυριαρχία της. Η ίδια που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έσπειρε την ελπίδα για την αντίστοιχη ομάδα του ποδοσφαίρου, ακριβώς την κατάλληλη στιγμή: Όταν η πλάτη της ακουμπούσε στον τοίχο.

Και ενώ προφανώς δεν μπορεί να συνδέεται ο πιο πετυχημένος προπονητής στην ιστορία του ερυθρόλευκου club, με κάποιον που μόλις πέρασε το δεύτερο βράδυ του στη δουλειά; Στη μεγάλη εικόνα ο παρονομαστής μοιάζει ίδιος. Καταρτισμένοι επαγγελματίες, ικανοί να κάνουν καλά τη δουλειά τους, από την αρχή ως το τέλος.

Διαβάστε επίσης: Το δίδυμο Τσικίνιο – Όρτα, το «λίφτινγκ» του άξονα και ο… Superman

Που πολύ πριν εμφανίσουν την ομάδα τους σε κάποιον αγωνιστικό χώρο, έχουν καταφέρει να την πείσουν πως φτάνει να ακολουθήσει το σχέδιο τους.

Ρώτησαν κάποτε, στις ημέρες αφθονίας της Μπάρτσα, τον Ντάνιελ Άλβες για τον Γκουαρντιόλα. Για τον ρόλο του Καταλανού σε εκείνο το… έργο τέχνης που άλλαξε το ποδόσφαιρο. Και ο Βραζιλιάνος είπε ότι πιο κολακευτικό, ακούστηκε ποτέ για έναν προπονητή: «Αν ο Πεπ μου πει να πέσω από το τρίτο διάζωμα του Καμπ Νου, τότε είμαι σίγουρος πως κάτι κάλο θα με περιμένει κάτω»!

Η ατάκα αυτή δεν διαφέρει πολύ από την «πες και σε εμάς κόουτς μια φορά μπράβο που παίζουμε το μπάσκετ του Μπαρτζώκα»… ζαβολιά, του Γιαννούλη Λαρεντζάκη προς τον Έλληνα τεχνικό. Ούτε από όσα είπε χθες βράδυ στην Τούμπα ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης για τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ «υπάρχει ένα πλάνο πιο ξεκάθαρο και ένας προπονητής που το mentality που έχει είναι πιο ισχυρό, είναι νικητής, υπάρχει πειθαρχία και σεβασμός». Γιατί; Διότι κρατά ίδιο τον παρονομαστή.

Αθλητές που είναι πεπεισμένοι ότι στον πάγκο τους υπάρχει ένας άνθρωπος που ξέρει καλά πως θα τους οδηγήσει στον στόχο. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας το κέρδισε μέσα από την θαυμαστή συνέπεια που τον καταξίωσε στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ φαίνεται να το εμπνέει μέσα σε μια εβδομάδα, σε ένα δωμάτιο αποδυτηρίων που έχει βαρεθεί να βλέπει κάποιον άλλο να κάθεται στην καρέκλα του προπονητή. Και αυτή είναι μια πρώτη πολύ σημαντική επιτυχία του Βάσκου.

Ο τρόπος που μάρκαρε ο Κώστας Φορτούνης ως την ώρα που έδωσε την θέση του στον Γιώργο Μασούρα. Ο αντίστοιχος του Ντανιέλ Ποντένσε που μέσα σε τέσσερα βράδια βάλθηκε να θυμίσει τον παλιό καλό του εαυτό. Αλλά και «καρατερίστες» όπως ο Ζοάο Καρβάλιο και ο Ανδρέας Ντόι της Πέμπτης ή ο Ζουλιάν Μπιανκόν της Κυριακής. Η ξεκούρδιστη μπάντα του Κάρλος Καρβαλιάλ μοιάζει ξαφνικά με συμφωνική ορχήστρα.

Γιατί; Διότι πριν από δύο συνεχόμενες καλές νίκες, ένας προπονητής μπόρεσε να πείσει τους ποδοσφαιριστές του πως ούτε η σεζόν τελείωσε, ούτε το ρόστερ είναι για πέταμα, ούτε είναι τόσο δύσκολη μια απόπειρα ολικής επαναφοράς.

Ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει φέρει από τη χώρα των Βάσκων κάποιο μαγικό καπέλο. Ούτε προφανώς μέσα σε μια εβδομάδα μπόρεσε να αλλάξει κάποιους «δείκτες» του γκρουπ πέρα από τους ψυχολογικούς.

Φρόντισε όμως από την πρώτη στιγμή να εξηγήσει την φιλοσοφία του και τη μέθοδο που θα ακολουθήσει προκειμένου το σύνολο να εναρμονιστεί μαζί της. «Θέλετε να τρέχουμε σωστά για δέκα δευτερόλεπτα όταν χάνουμε τη μπάλα ψηλά στο γήπεδο ή να σπριντάρουμε εξήντα μέτρα κυνηγώντας μια κόντρα στην πλάτη της άμυνας;» τους ρώτησε για παράδειγμα την ώρα του βίντεο. Και επέμεινε πως ο μοναδικός τρόπος για να αλλάξει ο τρόπος του παιχνιδιού, είναι ο δικός του.

Στο μεταξύ Πέμπτη-Κυριακή έπαιξαν ήδη 20 διαφορετικοί, σε μια απόδειξη πως τους υπολογίζει όλους. Και μάλιστα 20 που δεν έχει σημασία το όνομα στην πλάτη: Είδε τον Ζοάο Καρβάλιο στις πρώτες προπονήσεις να ακολουθεί κατά γράμμα το πλάνο του; Τον επέλεξε παρέα με τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο με τους Ούγγρους. Είδε τον Όρτα στο ίδιο ματς να ανταποκρίνεται από τον πάγκο; Του έδωσε μια θέση στην εντεκάδα και πλάι του επανέφερε τον Τσικίνιο που την Πέμπτη δεν αγωνίστηκε δευτερόλεπτο. Και να σου μέσα ξανά και ο –ξεχασμένος- Βιθέντε Ιμπόρα και χθες προς το τέλος όταν ο ΠΑΟΚ αναγκαστικά θα σήκωνε τη μπάλα ψηλά.

Τέσσερις διαφορετικοί χαφ γύρω από τον Σαντιάγκο Έσε που χθες δίχως να χρειάζεται να τρέχει για όλους έδωσε κανονική παράσταση: Μια λάθος πάσα λέει, στις 31 που επιχείρησε!

Κάνει κάτι εξεζητημένο ο Ολυμπιακός του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε αυτό το πρώτο δείγμα γραφής στο χορτάρι; Προφανώς όχι. Έχοντας όμως μια καλύτερη τακτοποίηση σε κοστούμι 4-3-3 αποκτά καλύτερες αποστάσεις. Και προσπαθώντας να διαγράψει την κακή συνήθεια των αμέτρητων πασών, μοιάζει να σκέφτεται πιο γρήγορα.

Τα υπόλοιπα τα φέρνει το ταλέντο ποδοσφαιριστών που είτε υπήρχαν για καιρό στην ομάδα, είτε ήρθαν τώρα προσθέτοντας ποιότητα: Πολλά στραβά μπορείς να βρεις στην εποχή Πέδρο Άλβες και Κάρλος Καρβαλιάλ. Η μεταγραφή του Τσικίνιο και οι προσθήκες των Νταβίντ Κάρμο και Αντρέ Όρτα, δεν είναι ανάμεσα σε αυτά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ