Το αίτημα του Πογιέτ, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λιγκ

Το αίτημα του Πογιέτ, η ΕΠΟ και η Σούπερ Λιγκ

Ο Γκουστάβο Πογιέτ ζήτησε το «κανονικό». Τι κανονικό έχει η Super League και η ΕΠΟ όμως, για να μην…

Ο Γκουστάβο Πογιέτ πρόλαβε να μας μάθει και από την καλή και από την ανάποδη. Και είναι ίσως αυτή η «λεπτομέρεια» το πιο σημαντικό εφόδιο επιτυχίας του στον πάγκο της εθνικής ομάδας. Ένας έξυπνος άνθρωπος, που πριν επιβεβαιώσει την κατάρτιση του, έχει αποδείξει ότι πιάνει στον αέρα όλες τις… μυρουδιές.

Διαβάστε επίσης: Η Big 4 στο μικροσκόπιο 

Δεν ζήτησε τυχαία ο ομοσπονδιακός τεχνικός την «αναβολή» της 2ης αγωνιστικής της Super League (17/3). Το break που θα επιτρέψει να συγκεντρώσει τους ποδοσφαιριστές του λίγο νωρίτερα του «συνηθισμένου» για την αναμέτρηση με το Καζακστάν (21/3).

Και φυσικά δεν είναι το θέμα του τόσο οι δύο παραπάνω προπονήσεις και μάλιστα με το μισό ρόστερ, καθώς εκείνοι που αγωνίζονται στο εξωτερικό προφανώς και θα έχουν υποχρεώσεις στα πρωταθλήματα τους. Η ηρεμία είναι. Έχοντας περάσει από την σχετική διαδικασία της «αντιπαράθεσης» των «μεγάλων» στο πρωτάθλημα γνωρίζει πόσο εύκολο είναι η «τοξικότητα» των playoffs να περάσει την πόρτα των αποδυτηρίων του.

Και εκεί μέσα είναι καμιά δεκαριά ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ (Ρότα, Μάνταλος, Γαλανόπουλος), του Παναθηναϊκού (Μπακασέτας, Ιωαννίδης), του Ολυμπιακού (Πασχαλάκης, Μασούρας, Ρέτσος, Αλεξανδρόπουλος) και του ΠΑΟΚ (Κουλιεράκης, Κωνσταντέλιας) που προφανώς είναι όλοι μια χαρά παιδιά. Αλλά που ποτέ δεν ξέρεις…

Και ο Γιάννης Μανιάτης με τον Γιώργο Τζαβέλα ήταν «αυτοκόλλητοι» στη θητεία τους στον Πανιώνιο. Το καλοκαίρι του 2014, μετά τα όσα έγιναν στο κύπελλο με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ είχαν γίνει τα δύο κεντρικά πρόσωπα μιας ιστορίας που η εθνική του Φερνάντο Σάντος την πήρε μαζί της ως το Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Τι σκέφτηκε λοιπόν ο έξυπνος Πογιέτ; Ότι αξίζει στην εθνική ομάδα η «ησυχία» της πριν από τα δύο βήματα που μπορούν να την πάνε ως το Euro. Σκέφτηκε επίσης ότι ο Μπαλτάκος και η κουστωδία της ΕΠΟ που γεμίζει τα τσάρτερ, δεν θα είχε ποτέ το σθένος να καταθέσει ένα τέτοιο αίτημα σηκώνοντας τα μάτια από τη γη. Και το πήρε πάνω του έχοντας πριν από όλα σύμμαχο του την κοινή λογική. Ποιος μπορεί να του πει όχι για το καλό της εθνικής μας ομάδας;

Αν τα κατάφερε; Θα το μάθει –τυπικά- αύριο, έπειτα από την περίφημη συνεδρίαση της Super League. Το ρεπορτάζ λέει πως είναι «κοντά». Αλλά ποτέ δεν ξέρεις…

Γιατί; Διότι αυτός ο δίχως νόημα και σκοπό «συνεταιρισμός» των ΠΑΕ, απάντησε «δικαίωμα» στο πράσινο τραπέζι. Εξ ου και η απόφαση να γίνει πρώτα η κλήρωση των playoffs και έπειτα να συζητηθεί το αίτημα του Ομοσπονδιακού προπονητή.

Ο Πογιέτ βεβαίως ουσιαστικά το προέβλεψε και αυτό: Εξ ου και κατέθεσε το αίτημα τόσο νωρίς, ώστε να συζητηθεί πριν από την κλήρωση. Αν του κάνουν το χατίρι όμως θα είναι ένα. Μην τα θέλει και όλα δικά του…

Ποιοι έχουν λόγο για να γίνει η 2η αγωνιστική κανονικά την επόμενη Κυριακή (17/3); Η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός. Η πρώτη φιλοξενεί τον Ολυμπιακό που νωρίτερα θα έχει παίξει τρία ματς σε μια εβδομάδα με Μακάμπι και Παναθηναϊκό και οι Πράσινοι τον ΠΑΟΚ που σε μια εβδομάδα θα έχει παίξει τρία ματς με Ντινάμο Ζάγκρεμπ και Άρη.

Η ΑΕΚ που ως ΠΑΕ μισθώνει το γήπεδο της στην ΕΠΟ, για τα ματς της εθνικής ομάδας –στη Νέα Φιλαδέλφεια άλλωστε θα γίνει και ο αγώνας με το Καζακστάν-. Και ο Παναθηναϊκός που πριν λίγο καιρό πλήρωσε ένα κάρο ευρώ για να δώσει την φανέλα του στον αρχηγό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, Τάσο Μπακασέτα.

Εννοείτε πως η «διαδικασία» θα έχει ολοκληρωθεί πριν από την συνεδρίαση. Στην… περιφορά που έχει ξεκινήσει. Προ ημερών για να φάει «άκυρο» ο Ολυμπιακός που ζήτησε να μην γίνει το ματς με τον ΠΑΟΚ ανάμεσα στα δύο με τη Φερεντσβάρος, οι δύο είχαν παρέα τον Άρη και βρήκαν μια σειρά από πρόθυμες ΠΑΕ να αποφασίζουν ότι δεν έχουν άποψη (Λαμία, ΠΑΣ Γιάννινα, Παναιτωλικός, Κηφισιά).

Αν φτάνει το ίδιο γκρουπ για να αποφασίσει; Όλα είναι θέμα διατύπωσης. Ο τρόπος που θα τεθεί το ερώτημα –για αναβολή ή επικύρωση του προγράμματος- θα επιφέρει μια νομική ερμηνεία για το αν χρειάζεται «απλή» ή «διευρυμένη» πλειοψηφία, Μπορεί δηλαδή να χρειαστούν οκτώ «ναι» (ψηφίζουν οι 14 ΠΑΕ και η ΕΠΟ που σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κάνει την πάπια) ή μπορεί να χρειαστούν έξι «όχι» ( ή «λευκό» ή «δεν ξέρω, δεν απαντώ») για να προκύψει το αποτέλεσμα.

Γενικώς το ελληνικό ποδόσφαιρο… όλα τα μπορεί. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που ο Πογιέτ χρειάζονταν αυτή την εμπειρία για να το εμπεδώσει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ