Το μυστικό της αποτελεσματικής άμυνας ήταν η κατοχή και η κυκλοφορία της μπαλας

Το μυστικό της αποτελεσματικής άμυνας ήταν η κατοχή και η κυκλοφορία της μπαλας

Μην σοκάρεστε με την παρομοίωση. Ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε την μπάλα στη ρεβάνς με τη Μακάμπι σαν να ήταν η Μπαρτσελόνα των Τσάβι και Ινιέστα.

Με βάση τη δυναμικότητα των δυο ομάδων τι ήταν άραγε πιο λογικό; Να δεχτεί ο Ολυμπιακός τέσσερα γκολ από την Μακάμπι ή να της βάλει τέσσερα ανεξάρτητα από το γήπεδο που θα γινόταν το παιχνίδι. Προφανώς το λογικό είναι να βάλει τέσσερα η ομάδα του Πειραιά. Στο ποδόσφαιρο όμως υπάρχουν περιπτώσεις που η κοινή λογική πάει περίπατο. Μια σειρά από συγκυρίες έριξαν τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο στο πρώτο ματς και τον οδήγησαν σε μια αναπάντεχή και συντριπτική ήττα. Το μεγάλο του πρόβλημα από την αρχή της αγωνιστικής χρονιάς είναι η ευάλωτη άμυνα και η προβληματική ανασταλτική λειτουργία. Όχι η επιθετική δυσπραγία που υπάρχει μεν σε ορισμένα παιχνίδι αλλά δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση.

Στο αμέσως επόμενο παιχνίδι, το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αξιολογήθηκε πως το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί είναι το επιθετικό. Οι ερυθρόλευκοι άλλαξαν την τακτική τους, αφαίρεσαν έναν χαφ, πρόσθεσαν έναν επιπλέον επιθετικό αφήνοντας έτσι ακάλυπτη την άμυνά τους. Κάπως έτσι ήρθε το 3-1 από τον Παναθηναϊκό συνοδευόμενο από μια μέτρια εμφάνιση. Το να ζητεί κανείς από τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ να λύσει μέσα σε δυο μήνες προβλήματα που δημιουργήθηκαν και παρέμειναν άλυτα όλη τη χρονιά θα ήταν υπερβολικό και άδικο. Ο κόουτς μέτρησε την κατάσταση και επανάφερε την ομάδα του στις γνωστές και κλασσικές ρυθμίσεις της. Εβαλε τους παίκτες στις κανονικές τους θέσεις μέσα στο γήπεδο και ενδιαφέρθηκε η ομάδα του να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού στην Μπάτσκα Τόπολα. Δηλαδή καλή κυκλοφορία και αυξημένα ποσοστά κατοχής της μπάλας.

Διαβάστε επίσης: Η φιλοσοφία του Ολυμπιακού, η κίνηση-ματ με Φαλ και ο… ανέπαφος κορμός

Η μεσσία γραμμή με τους καλούς χειριστές δούλεψε καλά και οι ερυθρόλευκοι είχαν ισορροπία στο παιχνίδι τους. Δεν άφησαν τον αντίπαλο να τους δημιουργήσει φάσεις σε καταστάσεις αιφνιδιασμού. Αντίθετα ήταν αυτοί που αιφνιδίασαν στον κενό χώρο όπως έγινε στο γκολ του Κώστα Φορτούνη. Το γράφω με σοβαρή δόση υπερβολής με φόβο να παρεξηγηθώ. Ο Ολυμπιακός κυκλοφορούσε την μπάλα στη ρεβάνς με τη Μακάμπι σαν να ήταν η Μπαρτσελόνα των Τσάβι και Ινιέστα. Καλή κυκλοφορία και υπομονή στην εκδήλωση των επιθέσεων. Προγραμματισμένος τρόπο παιχνιδιού χωρίς «εφόδους» στο αντίπαλο τέρμα και τυφλά γεμίσματα.

Η άμυνα του Ολυμπιακού εκτέθηκε σε μόλις τρεις φάσεις όλες κι όλες. Η επιθετική της γραμμή έβγαλε τα κάστανα από την φωτιά. Κάθε επιθετικός που είχε συμμετοχή σκόραρε. Αν υπάρχει ένα θέμα αυτό αφορά τη μη συμμετοχή των χαφ στο σκοράρισμα αλλά ας μην τα θέλουμε όλα δικά μας. Ο σοβαρός Ολυμπιακός που έχει ισορροπία στο παιχνίδι του μπορεί να δώσει τη μάχη για να ξεπεράσει την Φενερμπαχτσέ των μεγάλων αστέρων αλλά και για να επανέλθει στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός με τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά που μας έδειξε το βράδυ της Πέμπτης στη Μπάτσκα Τόπολα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ