Ας μιλήσουμε για τον Ρέτσο…

Ας μιλήσουμε για τον Ρέτσο…

Η λανθασμένη απόφασή του να… φρενάρει πριν τον Ελίασον και να μην τον «γκρεμίσει» στη μοιραία φάση του 91΄είναι το μεγάλο θέμα συζήτησης. Λογικό, αλλά…

Δευτερόλεπτα μετά την απόφαση του να… κόψει ταχύτητα για να μην πέσει πάνω στον Ελίασον και τον «γκρεμίσει», βλέποντας την μπάλα στα δίχτυα πέφτει στο χορτάρι και πιάνει το κεφάλι του. Δεν είναι, θαρρώ, μόνο το γκολ στο 91΄σε ένα ματς που ο Ολυμπιακός το είχε στα χέρια του και τελικά στο φινάλε το έχασε κιόλας. Είναι, νομίζω, και η γρήγορη αντίληψη του λάθους που έκανε ο ίδιος.

Η ενστικτώδης αντίδρασή του ήταν να αποφύγει το μαρκάρισμα που προφανέστατα θα του έφερνε την κάρτα που θα ήταν και η δεύτερη. Σε αυτά τα κλάσματα του δευτερολέπτου που έπρεπε να πάρει μια απόφαση πήρε αυτή που τελικά οδήγησε στο γκολ για την ΑΕΚ. Αν τον είχε «γκρεμίσει», όπως είναι το λογικό στο 91΄, ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά. Με το ίσως και το αν βεβαίως δουλειά δεν γίνεται. Ο Ρέτσος έκανε το λάθος, ο Ολυμπιακός δέχθηκε το γκολ και το ματς χάθηκε. Να του κόψουμε λοιπόν την μπάλα να τελειώνουμε;

Διαβάστε επίσης: Ο λόγος που ο Ολυμπιακός προτίμησε τον Έβανς

Είναι και αυτή μια λύση. Και θα μπορούσε να είναι και τακτική, όποιος κάνει λάθη να φεύγει. Ναι αλλά έχει ξανακάνει θα πει κάποιος/κάποιοι. Ναι, είναι αλήθεια πως είναι μέσα σε αρκετές «γκέλες», λάθη κλπ. Το πέναλτι στην Σερβία για το 1-3 της Μακάμπι αχρείαστο ήταν. Λάθος απόφαση. Όπως και η αποβολή του στα πρώτα λεπτά του αγώνα στον Βόλο. Λάθος ήταν. Όπως και το πέναλτι με την Φράιμπουργκ. Μπορώ να γράψω κανα δύο ακόμη λάθη που έχω στο μυαλό του από την φετινή σεζόν.

Αλλά τι πιστεύω εγώ, εσύ, και ο άλλος έχει μικρή σημασία. Στο ποδόσφαιρο «μιλούν» οι ειδικοί. Μπορεί οι… ειδικοί των social να πέρασαν «πριονοκορδέλα» τον Ρέτσο αλλά το θέμα είναι πως ο 25χρονος Έλληνας άσος δεν παίζει με… βύσμα στον Ολυμπιακό. Δεν τον ήξερε ο Μαρτίνεθ όταν ήρθε το καλοκαίρι στην ομάδα και τον έβαλε βασικό και αναντικατάστατο. Ούτε ο Καρβαλιάλ στο δίμηνο που βρέθηκε στην ομάδα, ούτε τώρα ο Μεντιλίμπαρ. Ο Ολυμπιακός έχει έξι στόπερ. Κάρμο, Ρέτσος, Ντόη, Μπιανκόν, Βέζο και Άμπι. Ο Βάσκος επιλέγει τον Ρέτσο. Δεν έχει δει τα λάθη του Ρέτσου ο Μεντιλίμπαρ; Τα βλέπει, όπως γνωρίζει και τις αδυναμίες του παίκτη. Του κάθε παίκτη που έχει στον Ρέντη. Και κρίνει και αποφασίζει.

Καλώς ή κακώς ο Ρέτσος παίζει γιατί είναι από τους καλύτερους που έχει ο Ολυμπιακός. Κατανοητή λοιπόν η «έκρηξη», τα νεύρα που μπορεί να έχει κάποιος βλέποντας στο live τον Ρέτσο να φρενάρει για να μην ρίξει τον Ελίασον παίρνοντας την λάθος απόφαση που στοίχισε, όμως όταν περνάει η ένταση της στιγμής οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι.

Ο Ολυμπιακός δεν έχασε το ντέρμπι από τον Ρέτσο, όπως δεν χάνει κανένα πρωτάθλημα από τον Ρέτσο. «Δεύτερο πρωτάθλημα που χάνουμε από τον Ρέτσο» διαβάζω από αρκετούς από το βράδυ της Κυριακής. Ναι παιδιά, ο Ρέτσος φταίει για τα τελευταία δύο χρόνια, γιατί το πρωτάθλημα το είχε στα χέρια του ο Ολυμπιακός και ήρθε ο Ρέτσος και το χάρισε σε άλλον. Ο Ρέτσος, φέτος οδήγησε τον Ολυμπιακό να κυνηγά συνεχώς στην βαθμολογία, να οδηγείται σε αλλαγές προπονητών, πολλές αλλαγές παικτών, να… εκτελείται «χειρουργικά» σε συγκεκριμένα παιχνίδια για να βγει από την μέση, και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε.

Ο Ρέτσος που έχει φτάσει ήδη τις 35 συμμετοχές φέτος με δύο κόκκινες και όποτε παίζει κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν προσπαθεί να είναι ο καλύτερος. Κάποιες φορές τα καταφέρνει, κάποιες όχι. Σίγουρα δεν τον θέλει και η μπάλα αρκετές φορές, σίγουρα οφείλει να δουλέψει και το θέμα των αποφάσεων που παίρνει μέσα στο γήπεδο, όμως οι 35 συμμετοχές δεν έγιναν χαριστικά. Αν στην πορεία ο Ολυμπιακός βρει καλύτερο στόπερ που θα φέρει τον Ρέτσο στα… μετόπισθεν είναι θέμα του προπονητή.

Ψύχραιμα λοιπόν βλέποντας την φάση του γκολ κατανοείς πως, ναι ο Ρέτσος έκανε μεγάλο λάθος, αλλά για να φτάσουμε μέχρι εκεί έγιναν σωρεία λαθών από 4-5 ακόμη παίκτες. Και θυμίζω πως κοντά στον Ελίασον δεν ήταν μόνο ο Ρέτσος, ήταν και ο Ορτέγκα. Ναι, η συζήτηση δεν θα είχε καν ξεκινήσει αν ο νεαρός Έλληνας στόπερ έκανε το αυτονόητο και «γκρέμιζε» τον Ελίασον. Όμως στο ποδόσφαιρο όπως μια νίκη δεν πιστώνεται σε έναν παίκτη, έτσι και μια ήττα δεν χρεώνεται σε έναν παίκτη.

Είναι σίγουρο πως και στα επόμενα ματς που έρχονται ο Ρέτσος θα ξανακάνει λάθος. Όπως έκανε ο Ορτέγκα στην Τούμπα στο 1-1 του ΠΑΟΚ αλλά και με τον ΠΑΟ στο 1-1, όπως έκανε ο Έσε με την Μακάμπι στο 1-4, όπως ο Ροντινέι στο 1-4 του ΠΑΟΚ, όπως ο Φρέιρε στα λίγα ματς που έπαιξε στην αρχή της σεζόν με μεγαλύτερο σε αυτό με την Φράιμπουργκ, και όπως η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών που έχουν αγωνιστεί φέτος.

Εν κατακλείδι, προφανώς και ο κάθε ποδοσφαιριστής όπως δέχεται τα εύσημα στα καλά, θα πρέπει να είναι έτοιμος να δεχθεί και να αντέξει και την κριτική, την σκληρή κριτική στα δύσκολα. Σε όλα όμως υπάρχει ένα μέτρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ